Ezeket látta már?

Hallgassunk a gyógyszerészre!

2017.02.22. Módosítva: 2017.02.22.

Az Albertai Egyetem kutatói megállapították, hogy ha gyógyszerészeket is bevonják a gyógyítási folyamatba, akkor bizonyos krónikus betegségeket jobb eredménnyel lehet kezelni.

A vizsgálat megállapította, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek vérnyomása jelentősen csökkent, ha a gyógyszerészeket is bevonták a helyszíni orvosi vizsgálatba és a későbbi konzultációkba.

Hallgassunk a gyógyszerészre!

A kutatók 153 beteget kísértel figyelemmel, akiknek előzőleg a magas vérnyomása nem volt megfelelően kezelve. 82 pácienst a gyógyszerészek is elláttak tanáccsal. Az ő esetükben sokkal könnyebben el lehetett érni a számukra optimális vérnyomást.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy ezeknél a betegeknél 3%-kal csökkent a 10 éven belüli súlyos szív-, érrendszeri szövődmények száma. Az eredményeket bemutató tanulmány szerzője, Scott Simpson szerint fontos, hogy az orvosok, gyógyszerészek és ápolók együtt vegyenek részt a beteg ellátásában, és tanácsaikkal a legmegfelelőbb egészségi állapot elérését segítsék elő.

Különösen lényeges ez azért is, mert a magas vérnyomás és a szív-, érrendszeri betegségek nagyon gyakoriak a cukorbetegségben, és ezek megfelelő kezeléssel jelentősen csökkenthetik a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát.

Forrás: Medipress