Ezeket látta már?

Depresszió ellen masszázs? Ha lehangolt, ezt próbálja ki!

masszázs, fájdalom, depresszió, hátfájás

A szezonális depresszió sokakat érint, de masszázzsal enyhítheti a szorongásos tüneteket.

Ősszel a nappalok rövidülésével és az időjárás hidegre fordulásával gyakran levertnek, fásultnak, fáradtnak érezhetjük magunkat, és a szezonális depresszió is megkörnyékezhet. Mindezek ellen hatásos kiegészítő kezelés lehet a masszázs – állítja a soproni Fagus Hotel masszőrje, aki rövid összefoglalójában hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal segít őszi közérzetünk javításához.

A masszázs a szezonális depresszión is enyhíthet

A hűvösebb, csapadékosabb, rövidebb nappalok hatására mind az őszi fáradtság, mind a szezonális depresszió tünetei jelentkezhetnek. Az ősz előrehaladtával változik hormontermelésünk, a melatonin szintje megemelkedik, ami álmosságot, fáradtságot idéz elő, miközben tele vagyunk munkával, feladatokkal.

A szakértők szerint a szezonális depresszió kialakulása is elsősorban a szervezet kémiai egyensúlyának megbillenéséhez köthető. Tünetei többek között az ingerlékenység, az aluszékonyság, a nehezebb koncentráció vagy az alacsony energiaszint. A tünetek jelentkezésekor mindenképpen érdemes szakemberhez – pszichiáterhez, pszichológushoz – fordulni, azonban szakember segítsége mellett kiegészítő kezelésként érdemes szakképzett masszőr segítségét is kérni – javasolja Krammerhofer Csaba. A masszázs ugyanis többféleképpen is hatással van testünkre és közérzetünkre, és számos típusa ismert, amelyek mindegyike segíthet javítani fizikai kondíciónkat és lelki egyensúlyunkat.

Így hathat testünkre a rendszeres masszázs

Több elmélet is létezik azzal kapcsolatban, hogy az évezredek óta ismert és alkalmazott masszázs miért van jótékony hatással testre és lélekre. Abban mindegyik egyetért, hogy stimulál: egyes kutatások szerint az örömreceptorokat, mások szerint a bolygóideget, és olyan megfigyelések is vannak, amelyek szerint a dopamin és szerotonin termelődését serkenti. Alapvetően a test lágyszöveteinek gyúrásáról, dörzsöléséről, kézzel történő kezeléséről beszélünk – emlékeztet rá a szakértő. A modern kor emberének ülőmunkából, technikai eszközök használatából kifolyólag egyre rosszabb a testtartása, ami számos egészségügyi problémát idézhet elő.

Már megelőzésként is sokat segíthet a testtartást is javító masszázs, hiszen a rendszeres kezeléssel csökkenthető a nyakra, vállakra nehezedő plusz teher, a belső szöveti feszültségek, és így enyhíthetők a rossz tartás miatt kialakuló panaszok, mint a nyak- vagy a hátfájás. A masszázs általában ellazítja az izmokat, fokozza a bőr, az izmok vérkeringését, a szövetek sejtanyagcseréjét, és a magas vérnyomás csökkenéséhez is hozzájárulhat. A rendszeres testmozgást végzőknek, sportolóknak azért is ajánlott, mert segít megelőzni a sérüléseket, csökkenti az izomgörcsöket, elősegíti a tejsav kiürülését az izmokból, így enyhíti az izomlázat.

A léleknek is gyógyír

A masszázs a mentális állapotunkat is támogatja. Mivel fokozza a boldogsághormonok termelődését, oldja a stresszt, enyhítheti a szorongást és kedélyjavító hatású. Az érintés által is jótékony hatással van ránk, hiszen ugyanúgy, ahogy például az ölelés és a simogatás, endorfint szabadít fel szervezetünkben.

Emellett stimulálja az oxitocin termelődését is, amely a szakirodalom szerint egyrészt szintén segít a stresszhormon lebontásában, másrészt a bizalom növelésével párhuzamosan csökkenti a félelemérzetet és javítja az egymás közötti kommunikációt. Így tehát összességében a társas kapcsolatokat is erősíti, amely a szomorkás őszi időben ugyancsak fontos kedélyjavító lehet. A Fagus szakértője szerint jó hír a rossz alvóknak, hogy a testet lazító masszázzsal vagy láb- és talpmasszázzsal elő tudjuk segíteni a jobb és pihentetőbb alvást, ami elengedhetetlen a jó közérzethez és a lelki egyensúlyhoz.

Hagyományostól az egzotikusig

Ma már számos masszázsfajta közül választhatunk, a legismertebb svédmasszázstól az egzotikusabb keleti masszázsokig. Krammerhofer Csaba szerint többnek a svédmasszázs az alapja, ami különböző fogások kombinálásával elsősorban simító, dörzsölő és gyúró mozdulatokra épül.

Fontos megjegyezni, hogy a frissítő, relaxáló hatás ellenére a heti kettőnél több alkalom fáradtságot, izomlázat okozhat. Szintén a svédmasszázsra épül a gyógymasszázs, amellyel gyógyfürdőkben vagy az elsősorban termálvízzel rendelkező, és ezért gyógykezelést is kínáló wellnesshotelekben találkozhatunk, és amely mindig egy fizioterápiás kezelés része. Az aromaterápiás masszázs alapja szintén a svédmasszázs, a testet ennek során vivőolajjal, például lenmagolajjal és illóolajjal, így akár levendulaolaj keverékével masszírozzák át. Az illóolajok fokozzák a masszázs stressz- és szorongáscsökkentő hatását. A wellnesshotelek gyakran kínálnak lávaköves masszázst, amelynek során felmelegített, vulkanikus eredetű sima köveket helyeznek a test energiaközpontjaira.

Ez az eljárás lazító, stresszoldó hatással bír, így ugyancsak segíthet elűzni az őszi rossz hangulatot. Egzotikus japán masszázstechnika a shiatsu, amely a svédmasszázsnál bevett fogások helyett nyomást alkalmaz a testrészekre a testet behálózó energiapályákon, és mivel olaj sem szükséges, így akár puha ruhában is lehetünk kezelés közben. A masszázsfajták és -technikák felsorolását természetesen tovább lehetne folytatni, mindenki találhat ízlésének és szükségleteinek megfelelőt, ami kényeztet és javítja a kedélyállapotot.

Otthon is végezhető gyakorlatok, ha nem jutunk el masszőrhöz

Habár testileg-lelkileg szinte mindenkire ráférne a rendszeres masszázs, sokan egyáltalán nem, vagy csak ritkán jutnak el masszőrhöz. A szakképzett segítségnyújtást semmi nem pótolhatja, de részben megoldást jelenthetnek az otthon is alkalmazható praktikák. Ideális esetben párok és családtagok egymást is át tudják masszírozni, ilyenkor azonban fontos szem előtt tartani, hogy aki nem képzett masszőr, kizárólag a legáltalánosabb fogásokat alkalmazza.

Kerülje az erőteljes mozdulatokat, a túlzott intenzitást, ne nyúljon a gerincmenti területekhez, és mindenképp használjon olajat vagy krémet.

hívja fel a figyelmet a Fagus masszőrje. Ha egyedül vagyunk, jól jöhet egy masszázshenger, amely többféle keménységben és formában létezik.

Amennyiben nincs sérülés vagy gyulladás, helyezzük a kiválasztott testrészt, illetve izomcsoportot a padlón lévő hengerre, majd többször ismételve görgessük magunk alatt a hengert oda-vissza. A hátizmokat falnak szorított masszázslabdával tudjuk finoman átmasszírozni, törzsünket le-fel mozgatva. Kezünket vagy lábunkat saját magunknak is át tudjuk masszírozni, illetve a nyakat, a vállakat és a hát egy részét is simogató, dörzsölő és körkörös mozdulatokkal.

Gyakorlati tanácsok masszázs előttre:

A masszőr és saját magunk helyzetét is megkönnyítjük, ha ezekre odafigyelünk:

  • Sose menjünk tele hassal masszázsra, mert például hátmasszázs esetén hason fogunk feküdni, ami kellemetlen, ha jóllakottan érkezünk.
  • Mindig zuhanyozzunk le, mielőtt masszőrhöz mennénk, ezzel nem csak őt tiszteljük meg, de a masszőr sem a szennyeződésre viszi fel a masszázsolajat.
  • Aki szemérmesebb, vigyen magával fürdőruhát, így nem érzi magát zavarban, amikor a masszázshoz levetkőzik.
  • Halkítsuk le vagy kapcsoljuk ki a telefonunk, és jelezzük környezetünknek, hogy egy ideig nem vagyunk elérhetők. Így biztosan nyugodt körülmények között folyik a kezelés, és mi is ki tudunk kapcsolódni.  
  • Jelezzük, ha valamilyen egészségügyi problémánk van, mert előfordulhat, hogy egy panasz vagy betegség miatt a masszázs nem ajánlott.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Mitől fáj a hátam meg a derekam? A D-vitamin ebbe is erősen beleszólhat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#hátfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához