Ezeket látta már?

Mérgező vegyi anyagokat találtak több WC-papírban

daganat, rák, hólyagrák, wc

Mérgező „örök vegyi anyagokat” vagy úgynevezett PFAS-t (perfluor- és polifluor-tartalmú alkil) találtak tudósok a WC-papírban a világ minden táján – írja a Guardian alapján az rtl.hu.

A kutatásból kiderült, hogy a vécén lehúzott és szennyvíztisztító telepekre kerülő WC-papír felteheteőn jelentős vízszennyezésért lehet felelős. Ráadásul a szennyvíztisztító telepre kerülve ugyanis a vegyi anyagok a szennyvíziszapban lerakódnak, amelyet végül műtrágyaként a termőföldekre szórnak vagy a folyókba öntenek. A tanulmány 21 nagy észak-amerikai, nyugat-európai, afrikai, közép- és dél-amerikai WC-papírmárkát ellenőrzött, de a márkákat nem nevezte meg.

Mi az a PFAS?

A PFAS-ok olyan mesterséges vegyi anyagok, amelyek széles körben használnak arra, hogy különböző termékeket hő-, zsír-, folt- vagy vízállóvá tegyenek. Ráadásul ezek az anyagok a a környezetben nem bomlanak le természetes úton, amely az ivóvíz, a talaj, a levegő és az élelmiszerek PFAS-szennyezéséhez vezethet.

PFAS: megzavarja a máj működését

A PFAS-oknak, vagyis a per- és polifluoralkil anyagoknak többféle típusa létezik. A PFOA és a PFOS a legrégebbi és legjobban vizsgált fajták közé tartozik. Egy másik, korábbi kutatás szerint a konkrét vizsgálatban a PFOS mutatta a legerősebb összefüggést a májrák kockázatával.

A PFOS-expozíció felső 10%-ába tartozó embereknél négy és félszer nagyobb valószínűséggel alakult ki májrák, mint azoknál, akiknek a vérében a legalacsonyabb PFOS-szint volt - állapították meg a kutatók. A kutatócsoport szerint lehetséges, hogy a PFOS zavarja a normális májműködést, ami zsírfelhalmozódást okoz, ami nem-alkoholos zsírmájhoz vezethet. További kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy pontosan hogyan néz ki ez a zavar, és mikor következik be.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a 11 tünet máj, epe vagy hasnyálmirigy problémára utal

Forrás: rtl
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához