Ezeket látta már?

7 egyszerű módszer, ami fitten tart

2011.09.02. Módosítva: 2017.01.05.

Most, hogy beköszöntött az ősz, mindenki elgondolkozik egy kicsit, mit is tett nyáron. Sokunk eléggé aktív volt, nyaralt, strandolt, úszni járt, mások viszont egész nyáron otthon ücsörögtek. Bármelyik is illik ránk, adunk néhány jó tanácsot, hogyan válhatunk fittebbé.

Tudjuk, milyen jótékony hatású a testmozgás és fizikai aktivitás, nagyobb problémát jelent azonban kellő időt találni erre a mindennapokban. Sikeresebbek leszünk akkor, ha tényleg elkezdünk mozogni, mintsem csak felvesszük a testmozgást is tevékenységeink listájára.

7 egyszerű módszer, ami fitten tart

1. Csináld, amit szeretsz!

Ha szeretsz edzőterembe járni, keress egyet az otthonodhoz közel, tán még jobb, ha el tudsz odáig sétálni. Ha mégis kocsival kell menned, olyat keress, ahol könnyű parkolóhelyet találni. És ne felejtsd magaddal vinni a kedvenc zenédet sem, ez mindjárt jobb kedvre derít edzés közben is.

2. Tűzz ki reális célokat!

Ha csak néhány gyakorlatot végzel, még mindig jobb, mintha semmit sem csinálsz az égvilágon... Eleinte légy könnyed. Senki, különösen a háziorvosod nem várja el, hogy lefuss egy maratoni távot mindjárt az első nap.

Ha rövid ideje sportolsz, próbáld célként kitűzni a napi 5-10 perces mozgást. Emlékezz, a rendszeres munka hosszútávon mindig meghozza a kívánt eredményt.

Az emberek túl gyakran túl nagy célokat tűznek ki maguk elé, és ha nem érik el őket, frusztráltakká válnak.

Amikor célokat tűznek ki, fontos, hogy reggel vagy délután edzenek. Itt pont arról van szó, hogy valaki bagoly vagy pacsirta típusú személyiség ugyanis.

Higgy nekem, te tudod melyik a jobb neked! A reggeli edzés feltölt energiával egész napra, és felpörgeti anyagcserét. Az esti edzés viszont tökéletes azoknak, akik délután 5 után kezdenek élni.

Mozogj munkaidő alatt!

Néhány pontban bemutatjuk, milyen hatékony a munkaidő alatt végzett testmozgás. Használd a lépcsőt a lift helyett! Inkább sétálj azokhoz, akikkel beszélni szeretnél ahelyett, hogy a telefont vagy az internetet használnád! Légy bátran régimódi... keresd fel a barátaidat, ahelyett hogy a neten lógnál...

Állj, amikor csak tudsz, jobb, mint állandóan ülni! Amíg a fénymásolónál várakozol, csinálj pár nyújtó gyakorlatot! Először picit furcsának fog tűnni, de hosszabb távon megéri. Ebédidő alatt sétálj egyet az épület körül!

4. Légy aktív otthon is!

Eddz, mialatt a kedvenc műsorod megy a tv-ben! Ugyan már – tényleg olyan nehéz pár fekvőtámaszt vagy felülést végezni a reklámok alatt? Próbáld ki!

5. Eddzél a barátaiddal!

Semmi sem lehet jobb motiváció, ha lusta vagy, mint egy barát, aki rávesz arra, hogy mozogj egy kicsit...

Vondd be a gyerekeidet is a sportolásba, tanítsd őket az egészséges életmódra, hidd el, nagy élményben lesz részük.

6. Menj szabadságra!

A következő vakáció szóljon a mozgásról, esetleg egy kis túrázásról. Fedezz fel egy új várost gyalog, kocogva, vagy biciklivel.

7. Keress jó programokat!

Az is nagy segítség lehet, ha az edzésterveidet leírod valahová. Ha igazán feltűnő akarsz lenni – mesélj a céljaidról a barátaidnak; egyre gyakrabban fognak róla kérdezősködni.

Az aktív életmód nem azt jelenti, hogy szenvedned kellene. Sokszor nagyon szórakoztató tud lenni. Most már látod, hogy ezek a tippek mennyit tudnak javítani a fittségeden.

Az apróbb változtatások az életmódodban nagy eredményekhez vezethetnek. Pár év múlva a szervezeted meg fogja köszönni mindezt!

Forrás: EgészségKalauz