Ezeket látta már?

Ezért körözhetik le könnyebben a nők a férfiakat rövidtávon

futás

Egy új kutatás érdekes dolgokra világított rá, amikor női és férfi sportolókat vizsgáltak.

Dobson Szabolcs írt a két nem közötti különbségről a sportok viszonylatában:

"Az elterjedt megállapítás szerint a férfiak 10-12%-kal gyorsabban futnak, mint a nők, függetlenül a távolságtól. Azonban egy új kutatás szerint rövidtávon a különbség kisebb. A tanulmány a Journal of Applied Physiology szaklap 09. 28-i számában jelent meg.

A 2003 és 2018 közötti nemzetközi sportversenyek adatai azt mutatták, hogy a férfi és női teljesítmények közötti különbség a futótávolság növekedésével 8,6%-ról 11%-ra nőtt a legrövidebbtől a leghosszabb sprintszámig (60-400 méter). Ezen túlmenően a 100 méteres verseny minden 10 méteres szakaszának versenyen belüli elemzése határozott mintázatot mutatott ki a távolságon belül – a nemek közötti különbségek az első szakaszban mért legalacsonyabb 5,6%-ról 14,2%-ara nőttek az utolsó szakaszban.

Miért vannak a nők kevésbé hátrányos helyzetben a férfiakkal szemben a rövidebb sprinttávokon?

Ellentétben más futó fajokkal, mint például a lovakkal és a kutyákkal, az embernél a fériak és a nők testmérete jelentős eltéréseket mutat. Ha minden más tényezőt egyenlőnek tartunk, a testméret-különbségek olyan izomerő-testtömeg arányokat eredményeznek, amelyek nagyobbak a viszonylag kisebb egyéneknél. Mivel a sprint sebessége közvetlenül függ attól a tömegspecifikus erőtől, amelyet a futók kifejhetnek a lépés láb-föld érintkezési fázisában, a kisebb egyedek nagyobb erő/tömeg aránya relatív előnyt jelenthet. Ezenkívül a női futók rövidebb lábai egységnyi idő alatt több lépést és tolóciklust tesznek lehetővé a verseny gyorsulási szakaszában. Ezek a tényezők jelentős részben ellensúlyozzák a férfiak előnyeit (hosszabb lábak és nagyobb izomzat), amelyek nagyobb távolságokon nagyobb hatást gyakorolnak."

Hivatkozás: Emily L McClelland, Peter G. Weyand. Sex differences in human running performance: smaller gaps at shorter distances? Journal of Applied Physiology, 2022; DOI: 10.1152/japplphysiol.00359.2022

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához