Ezeket látta már?

Gyors gyaloglás: genetikai szinten lassítja az öregedést?

GettyImages-836199908

Egy nemrég megjelent kutatás szerint megéri gyorsabban szedni a lábunkat!

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a mozgás és az öregedés közötti kapcsolatról:

"A gyors gyaloglás genetikai szinten lassítja az öregedést? Nem kell futni, csak tempósan mozogni. A UK Biobank adatbázisban 405.981 ember adatainak elemzése révén kiderítették, hogy a gyaloglás sebességének mértékében hosszabb marad a leukocita telomer hosszúsága, amely a biológiai életkor mértéke. A leukociták fehérvérsejtek, a telomerek pedig a kromoszómák végén lévő úgynevezett nem kódoló örökítőanyag (DNS) szakaszok, amelyek minden sejtosztódás alkalmával rövidebbé válnak, mígnem olyan rövidek lesznek, hogy a sejt már nem tud tovább osztódni. A kutatók ezt biológiai életkorjelzőnek tekintik, eltérően a kronológiai életkortól, azaz a születéstől eltelt időtartamtól.

A Communications Biology szaklap tegnapi (04. 20.) számában megjelent tanulmányból most az derült ki, hogy a lassú gyaloglókhoz (kevesebb, mint 4,8 km/óra) képest az átlagos (4,8-6,4 km/óra) és gyors gyaloglóknál (több, mint 6,4 km/h) ez a biológiai életkorjelző fiatalabb státuszt mutat.

Az elemzés szerint a gyaloglás sebessége egyirányú okozati kapcsolatban áll a nagyobb leukocita telomerhosszal, azaz nem a a telomerhossz áll a gyorsabb tempó mögött.

Korábbi elemzések már napi 10 percnyi gyors gyaloglás élettartam-növelő hatását is kimutatták, és a gyors gyaloglók élettartama akár 20 évvel is nagyobb lehet a lassú gyaloglókénál."

Olvasson tovább! Tavaszi depresszió: ezzel a szokással sokat tehet ellene

Hivatkozás: Paddy C. Dempsey, Crispin Musicha, et al.: Investigation of a UK biobank cohort reveals causal associations of self-reported walking pace with telomere length. Communications Biology, 2022; 5 (1) DOI: 10.1038/s42003-022-03323-x

https://www.youtube.com/watch?v=hBTNyJ33LWI

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport