Ezeket látta már?

Ezzel a mozgástípussal csökkentheti a rák kockázatának esélyét

bevásárlás, mozgás, rák, daganat

Mindössze napi 4,5 percnyi, és akár 32%-kal is csökkentheti egyes rákbetegségek kockázatát.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt korábban egy neves szaklapban publikált kutatásról, ami szerint mindössze napi 4,5 percnyi erőteljes mozgás akár 32%-kal is csökkentheti egyes rákbetegségek kockázatát:

"A tanulmány elemezte az erőteljes, időszakos, életmóddal kapcsolatos (tehát nem sport) fizikai aktivitás (Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity avagy VILPA) hatását a rák általános előfordulására, valamint 13, fizikai aktivitással összefüggő rákra; ezek közé tartozik a máj-, tüdő-, vese-, a gyomorrák egy fajtája, a méhnyálkahártya-, a mieloid leukémia, a mielóma, a vastag- és végbél-, a fej-nyaki-, a hólyag-, az emlő- és a nyelőcsőrák.

A JAMA Oncology folyóiratban publikált és az ausztráliai Sydney Egyetem által vezetett tanulmány hordozható mérőeszközök adatait használta fel több, mint 22.000 „nem testedző” napi aktivitásának nyomon követésére. A kutatók ezután közel 6-7 éven keresztül követték a csoport egészségügyi adatait, hogy ellenőrizzék a rákbetegségek előfordulását.

Már négy-öt percnyi erőteljes, szakaszos életmóddal összefüggő fizikai aktivitás vagy „VILPA” lényegesen alacsonyabb rákkockázattal járt azokhoz képest, akik nem végeztek VILPA-t, amely nagyon rövid – egy-egy perc körüli –, de erőteljes aktivitásokat fed, amelyeket minden nap végzünk. Ez magában foglalja az olyan tevékenységeket, mint az intenzív házimunka, a nehéz bevásárlószatyrok cipelése, a gyors séta vagy az intenzív játékok a gyerekekkel.

A tanulmány megfigyeléses jellegű, vagyis nem az ok és okozat feltárására végezték.

A kutatók azonban hivatkoznak korábbi, korai stádiumú kísérletekre, amelyek azt mutatják, hogy az időszakos erőteljes fizikai aktivitás gyors javulást eredményez a szív- és légzőrendszeri fittségben, ami lehetséges biológiai magyarázatot adhat a rák kockázatának csökkenésére. A további valószínűsíthető tényezők közé tartozik a fizikai aktivitás szerepe az inzulinérzékenység javításában és a krónikus gyulladás csökkentésében.

Ebben a 22.98 fős, átlagosan 62 éves emberekből álló, amúgy nem sportoló mintában a kutatók megállapították, hogy legalább 3,5 perc napi VILPA 18%-os csökkenést eredményezett a rák előfordulásában (a VILPA hiányához képest).

A napi 4,5 perc VILPA a fizikai aktivitással összefüggő rák előfordulási gyakoriságának akár 32%-os csökkenésével járt."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az egészségünk érdekében mennyit kellene naponta sétálni? Itt a tudományos válasz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#sport

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához