Ezeket látta már?

Túlsúlyos? Könnyebben fogyhat, ha ezt az egy dolgot megteszi

túlsúly, fogyás, mozgás, sport, reggel

Azok, akik szokásukká tették, egészségesebben élnek.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy tanulmányról, ami a reggeli mozgás hatását vizsgálta:

"Az Obesity című szakfolyóiratban megjelent új kutatás szerint a kora reggeli - 7 és 9 óra közötti – mozgás jobban segíthet a fogyásban.

A kutatók egy amerikai nemzeti egészségügyi és táplálkozási vizsgálati felméréséből származó kétéves adatokat használtak fel, amelyek több, mint 5200, legalább 20 éves felnőtt mozgási, étkezési és életmódbeli szokásait tartalmazzák.

Az adatok azt mutatták, hogy azoknál az embereknél, akik reggel mérsékelt vagy erőteljes intenzitással mozogtak, alacsonyabb volt a testtömegindex, mint azoknál, akik délben vagy este sportoltak, bár ez a mozgás időzítésén kívül számos más tényezőnek is betudható.

A reggel mérsékelt vagy erőteljes testmozgást végző emberek átlagosan több, mint egy évtizeddel idősebbek voltak, mint azok, akik a nap későbbi szakaszában edzettek.

Ezen felül más tényezők is szerepet játszhatnak: A reggeli edzést végzők túlnyomórészt fehérek és nők voltak, diplomával rendelkeztek, és soha nem fogyasztottak dohányt vagy alkoholt. Valószínűbb volt az is, hogy minden nap ugyanabban az időpontban edzenek.

A később edzőkhöz képest a reggel edző emberek kevesebb kalóriát fogyasztottak, és érdekes módon több időt töltöttek ülőmunkával, mint a többi csoport tagjai.

Csak egy összehasonlító, randomizált klinikai vizsgálat (tehát nem a fenti típusú tanulmány) tudja igazán eldönteni, hogy a reggeli edzés-e a legjobb. Az eredmények a tudomány szempontjából érdekesek, de nem elég bizonyító erejűek ahhoz, hogy a reggeli testmozgást ajánlják önmagában, csupán az optimális egészség érdekében."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az egészségünk érdekében mennyit kellene naponta sétálni? Itt a tudományos válasz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koleszterin

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához