Ezeket látta már?

Sportolók - utazás és betegségek

2012.08.09. Módosítva: 2015.11.04.

Több mint kétszeresére emeli a megbetegedés kockázatát, ha távoli mérkőzésekre öt vagy több időzónát utaznak át a sportolók - állapították meg dél-afrikai kutatók a British Journal of Sports Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.

Martin Schwellnus kutatócsoportjával 259 rögbijátékost vont be vizsgálataiba. 2010-ben egy nagy, nemzetközi tornát követtek nyomon, amelynek keretében a csapatok Dél-Afrika, Új-Zéland és Ausztrália között utazgattak.

Sportolók - utazás és betegségek

A kutatók eredményei szerint amikor otthon játszottak a csapatok, akkor a játékosok összesített idejét tekintve 1000 napra 15,4 nap gyengélkedés jutott, amikor azonban legalább öt időzónával távolabb mérkőztek meg, akkor 1000 összesített napra 32,6 betegnap jutott.

Külön érdekes az, hogy amikor hazatértek, akkor a betegnapok száma újra visszaesett, mindössze 10,6 nap volt 1000 napra vetítve.

Schwellnus úgy véli, hogy a betegségek gyakoribbá válását nem maga az utazás okozza, sokkal inkább az, hogy a sportolók kikerülnek megszokott környezetükből. "Úgy tűnik, hogy az utazás stresszei nincsenek hatással a játékosokra, hiszen hazatérésük után a betegség kockázata nem magasabb a szokásosnál" - magyarázta a BBC hírportáljának.

Sokkal inkább befolyásolja állapotukat a levegőszennyezettség, a hőmérséklet, a páratartalom, a magasság, az élelem, az allergének és kórokozók megváltozása - vélekedett a kutató.

A rögbi torna 16 hétig tartott, a játékosok 2-11 órát utaztak a mérkőzések helyszíneire. A csapatorvosok minden jelentett megbetegedést feljegyeztek, összesen 469-et, a játékosok 72 százalékára vonatkozóan. A legtöbb betegséget fertőzés okozta, 31 százalék a légzőszerveket érintette, 27,5 százalék az emésztőrendszert, 22,5 százalék pedig a bőrt és a lágy szöveteket - idézte a tanulmányt a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Forrás: MTI