Ezeket látta már?

Napozási kisokos - ezeket tanácsolják a vakcinainfós orvosok

napégés, napozás, májfolt

Fontos tanácsok, amiket érdemes megfogadni.

Dr. Melegh Éva, a Vakcinainfó - Az orvos válaszol csoport bőrgyógyásza összefoglalta mire kell figyelni.

Először is le kell szögezni, hogy a “napozás”, és ennek következménye, a csokibarnára sült bőr, nem egészséges. Szerencsére ma már nem is divatos a barna bőr, sokkal inkább a fehér lett a kívánatos.

A bőr sajnos nem felejt, nem nullázódik le a számláló január 1-én 0 órakor, összeadódik minden óra és perc, amit a napon töltünk, nemcsak nyáron, de télen is!

A napfénynek vannak jó hatásai is a bőrre, csökkenti a gyulladást, elpusztítja a mikroorganizmusokat és közérzetünkre is javítja.

De a fényben található UV-A sugárzás károsítja a bőrsejtek DNS-ét, ez korai ráncosodáshoz és pigmentfoltok kialakulásához vezet, és döntő szerepe van a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásában, melyek száma évről évre nő, és egyre fiatalabb korban jelennek meg.

Miután a szoláriumokban UV-A sugárzó csövek vannak, ezek használata senki számára nem előnyös, sőt, kifejezetten káros.

Az UV-B sugárzás pozitív hatása, hogy aktiválja a D-vitamint, az inaktív formából képződött D3-vitamin szükséges kalcium és foszfát felszívódásához, az egészséges csont- és izom fejlődéshez.

De az ehhez szükséges fénymennyiség elenyésző, ehhez nem kell napozni, a fényvédelem mellett bőrünket erő sugárzás elégséges hozzá.

Vannak olyan gyógyszerek , amelyek fényérzékenyítenek, pl antibiotikumok, vízhajtók, ezek szedése mellett tilos a napozás, még fényvédelem mellett is.

Lázas betegségek, endokrin eltérések, daganatos betegségek is fényérzékennyé tehetik bőrünket. Fokozottan kell védeni az anyajegyeket, a vitiligos foltokat - ezen a területen a bőr képtelen a védekezésre, csak megégni tud.

A fényvédők

SPF - sun protection factor - azt mutatja meg, hogy az adott fényvédő készítmény hányszor tovább képes védelmet biztosítani a leégés ellen ahhoz képest, ha nem használnánk fényvédőt egyáltalán.

A napozás szabályai

 • 11 és 15 óra között nem szabad napozni
 • Fényvédő krémet kell alkalmazni, ami lehet fizikai vagy kémiai, és alkalmazkodnia kell bőrtípusunkhoz, világos bőrűeknek 50+, sötétebb bőr esetén elég a 30
 • A fizikai fényvédők olyan apró ásványi kristályokat tartalmaznak (titandioxid, cinkoxid) amik visszaverik a nap sugarait. Nem szívódnak fel, hátrányuk , hogy látható réteget képeznek, fehér marad a bőr.
 • A kémiai fényvédők olyan molekulákat tartalmaznak, amelyek a bőrbe felszívódva elnyelik az UV-A és UV-B sugarakat. Felszívódásukhoz kb 20 percre van szükség.
 • A lesült, barna bőr éppúgy igényli a védelmet!
 • Óránként újra kell kenni bőrünket
 • Árnyékban és télen is leéghet a bőr, különösen igaz ez vízpartra, havas környezetre
 • Arcunkat, fejünket védjük kalappal, sapkával, szemünket napszemüveggel
 • A fizikai fényvédelem része lehet egy bő fehér ruha, póló a sugárzás nagy részét felfogja
 • Évente , vagy bármilyen változás esetén el kell menni bőrgyógyászhoz az anyajegyeket ellenőriztetni, a gyanús, vagy nagyobb képletekről lehet fotót készíteni (vonalzó!)
 • Összességében azt javaslom, hogy minimum SPF30, jó minőségű (gyógyszertárban kapható) fényvédőt használjunk, minden időben a ruhával nem fedett bőr felületeken.
 • Fokozatosan szoktassuk hozzá bőrünket a naphoz, de ezt kizárólag a Nap segítségével tegyük, így annak pozitív hatásait is élvezhetjük!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A bőrrák tünetei: erről ismerheti fel a melanómát

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#anyajegy

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához