Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: erős tüneteket is kiválthat a hidegfront, fülledtség!

orvosmeteorológia, meteorológia, front, kettős front, migrén, sürgősségi, SBO

Szombaton egy átvonuló hidegfronthoz köthetően gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Ugyan jelentkeznek tünetek, de az előző napokban tapasztalt koncentrálási problémák és a fáradékonyság átmenetileg csökken.

A hidegfronthoz köthetően egyéni érzékenységtől függően tapasztalhatnak tüneteket az arra érzékenyek. Amennyiben ön is az említett csoportba tartozik, akkor akár erősebb fejfájás jelentkezhet napközben, illetve fokozódhatnak a görcsös panaszai. Ebben az esetben igyon meg napközben egy-két csésze borsmenta teát, és emellett is fogyasszon a megszokottnál több folyadékot, főleg szénsavmentes ásványvizet vagy csapvizet.

Kínzó, lüktető fejfájás - így csillapíthatjuk

Az előző napok egyéb tünetei között lesz olyan, ami mérséklődik, például, ha fáradékony volt, illetve migrénnel küzdött, akkor pozitív változásokat tapasztalhat. Megszűnnek az alvászavarai, javul a teljesítőképessége is, de más panaszok ponthogy erősödni fognak. A szeles vidékeken fokozódik az ingerlékenység, és a gyerekek is kötekedőbbek, kezelhetetlenebbek lehetnek a megszokottnál.

Szabadtéri tevékenységek

Előfordulnak záporok, szükség lehet az esernyőkre, de napos időszakok is lesznek. Lehet tervezni kinti programokat, csak ajánlott figyelembe venni, hogy estleg megázhat. Hideg viszont nem lesz, kora nyárias időhöz öltözzön!

UV-sugárzás

A változékony időben csak a naposabb tájakon számíthat erős UV-sugárzásra, a tartósan derült időszakokban viszont akár a nagyon erős fokozatot is megközelítheti a sugárzás. Főként a délután második felében lesz szükség magas faktorszámú fényvédő szerekre, az érzékenyebb bőrűeknek legalább 40-es naptej használata javasolt.

Pollenhelyzet

Az allergiahelyzet átmenetileg javul, a csapadék szórványosan csökkenti a levegőben lévő pollen koncentrációját. Intenzívebb tüneteket a pázsitfűfélék okozhatnak, de inkább csak a keleti, délkeleti országrészben.

Légszennyezettség

A levegőminőség jó, de kissé romlik.

Balesetveszély

A közlekedők dolgát egyre többfelé nehezíthetik élénk, néhol erős széllökések, ezek hatására csökken a menetstabilitás. Többfelé nedves, csúszós lesz az útburkolat, megnövekszik a féktávolság, éppen ezért nagyobb követési távolság és lassabb vezetés javasolt. Keleten tompább reflexekkel, figyelmetlenséggel célszerű számolni.

Fronthelyzet ma

Szombaton folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. Megerősödik az északi szél. 22, 30 C-fok között tetőzik a hőmérséklet.

2022.05.21. SZOMBAT

éjjelnincs front
délelőtthidegfront
délutánhidegfront
estenincs front

Ilyen fronttünetekre számíthatunk

Szombaton tehát egy gyenge hidegfront vonul át térségünk felett. Átmenetileg befelhősödik az ég, fokozódik a fülledtség, és szórványosan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Nagy lehűlés nem érkezik, még mindgi 25 fok körüli átlagban szóródnak a délutáni hőmérsékletek.

A front hatására fokozódhatnak a görcsös tünetek, ezek közül a legtöbbeket érintő a fejfájás lehet. A párás időben a tünetek még fokozottabban jelentkezhetnek. Ezen kívül hasi görcsök és izomgörcsök is felléphetnek, illetve többen indokolatlanul feszültnek, nyugtalannak érezhetik magukat.

További hasznos cikkek frontérzékenyeknek:

Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika