Ezeket látta már?

Így jelzi a szeme és a bőre, ha alacsony az A-vitamin szintje

köröm, vitamin

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a növekedéshez, az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, és a látáshoz. Hiánya súlyos problémákhoz is vezethet.

Az A-vitamin hiánya a kiegyensúlyozott, változatos étrendnek köszönhetően hazánkban, illetve a fejlett országokban viszonylag ritka, de a világon több millió embert, elsősorban kisgyermekeket, érint, és évente legalább egymillió öt éven aluli gyerek hal meg vagy vakul meg az A-vitamin-hiány szövődményeként. Az A-vitamin hiánya lehet elsődleges (primer) és másodlagos.

A primer A-vitamin hiány oka az, hogy túlságosan kevés vitamin kerül a szervezetünkbe, például alultápláltság vagy egyoldalú étrend miatt. A másodlagos A-vitamin hiánya felszívódási zavarokkal van összefüggésben. Ez előfordulhat például krónikus bélbetegségek esetén, pajzsmirigyproblémáknál, illetve a bélrendszert vagy az epevezetőt érintő műtétek szövődményeként. Mivel az A-vitamin zsírban oldódik, az igen kevés zsírt tartalmazó étrend egyik következménye is lehet a vitaminhiány. Emellett, az A-vitamin hiány nagyobb rizikójával néznek szembe az erős dohányosok, illetve az alkoholisták. Az A-vitamin megfelelő hasznosulásához cinkre is szükség van, ezért a cink hiánya is befolyásolhatja, hogy a szervezetünkben kialakul-e A-vitamin hiány.

Az A-vitamin hiányára a bőrünk is felhívhatja a figyelmet A-vitaminban gazdag ételek Forrás: Shutterstock

Az A-vitamin-hiány tünetei

Az enyhe A-vitamin hiánynak általában nincsenek tünetei a fáradékonyságon és a legyengülő immunrendszer miatti gyakoribb betegeskedéseken kívül. Súlyosabb formájában az A-vitamin hiány bőrszárazságot, viszketést okozhat, a haj és a köröm is szárazabbá, fénytelenné, töredezővé válhat. Az A-vitamin hiány összefüggésben áll az úgynevezett follikuláris hiperkeratózis nevű bőrbetegséggel, amelynél a szőrtüszőkben túl sok keratin termelődik, ennek következtében a bőrön kemény, kiemelkedő, fehér színű, apró pattanásra emlékeztető pöttyök jelennek meg. Ennek oka, hogy a keratin eltömíti a pórusokat.

Súlyosabb A-vitamin hiány esetében elsősorban a szemünk lehet érintett. Jellegzetes tünete, következménye a vitaminhiánynak az úgynevezett farkasvakság vagy szürkületi vakság, az a jelenség, melynél a szemünk nehezebben alkalmazkodik a sötétebb környezethez. A vitaminhiány miatt a szaruhártya elvékonyodhat és apró, nehezen gyógyuló sérülések jelenhetnek meg rajta. Jelentősen megnő a szemszárazság és az azzal összefüggő problémák rizikója is. Szintén jellegzetes tünet az úgynevezett Bitot-foltok megjelenése. Ezek olyan abnormális, megvastagodott, keratinizálódott sejtcsoportok a szem kötőhártyáján, melyek háromszög, ovális vagy szabálytalan alakú foltokként jelennek meg.

Szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlenek a vitaminok. Olvasson tovább!

Az A-vitaminhiány következményei és szövődményei

Az A-vitamin hiánya növeli a fertőzések, például a felső légúti vagy az emésztőrendszert érintő betegségek rizikóját, ráadásul a betegségek jóval súlyosabban jelentkezhetnek. A kisgyermekek esetében a vitaminhiány növekedési és csontfejlődési zavarokat okozhat. Az A-vitamin hiányát összefüggésbe hozták a meddőséggel és az ismétlődő vetélésekkel is. Mivel az A-vitamin nélkülözhetetlen a szem megfelelő működéséhez, súlyos és krónikus hiánya a szemet alkotó sejtek olyan mértékű károsodásához vezethet, melynek visszafordíthatatlan következményei vannak.

A UNICEF szerint az A-vitamin hiánya okozza a legtöbb megelőzhető gyermekkori vakságot a világon, évente közel 500 000 kisgyermek vakul meg, mert nem jut elegendő A-vitaminhoz.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem túlzás: mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlása! Ennyit szedjen belőle

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

D-vitamin

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához