Ezeket látta már?

Aki le szeretne fogyni szeretne, ehet tésztát? Itt a válasz!

tészta, fogyás, diéta, szénhidrát

A tésztát a benne lévő szénhidrátok miatt sok diétázó kiiktatja az étrendjéből. Nem biztos, hogy jól teszik.

Mi van a tésztában?

Egy csésze (kb. 145 gramm) főtt tészta körülbelül 38 g szénhidrátot, 7,7 g fehérjét és 0,6 g zsírt, vizet, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Vannak ajánlások arra vonatkozóan, hogy mennyi energiát (kilojoule-t vagy kalóriát) kellene megennünk egy nap. Hogy mennyi az annyi, több tényezőtől - például a testmérettől, nemtől és a fizikai aktivitástól - függ. Az energiánk 45-65 százalékát szénhidrátokból, 10-30 százalékát fehérjékből, 20-35 százalékát pedig zsírokból kellene bevinnünk.

Tehát egészséges lehet, ha egy nap akár 1,2-6,5-szer több szénhidrátot fogyasztunk, mint fehérjét, hiszen minden gramm fehérje ugyanannyi energiát tartalmaz, mint egy gramm szénhidrát.

A tésztában a szénhidrátok és a fehérje aránya 38 g és 7,7 g között van, ami nagyjából 5:1 aránynak felel meg, ami bőven az elfogadható makrotápanyag-eloszlási tartományon belül van. Ez azt jelenti, hogy a tészta valóban elegendő fehérjét tartalmaz a szénhidrátok kiegyensúlyozásához. Ez nemcsak a tésztában lévő tojás, hanem a búza okozza.

Fogyás tésztával

Egy egyébként egészséges étrend mellett az emberek bizonyítottan többet fogynak, ha étrendjükben rendszeresen szerepelnek a tészták. Egy 10 különböző tanulmányt vizsgáló szisztematikus áttekintés pedig azt találta, hogy a tészta jobb hatással van az étkezés utáni vércukorszintre, mint a kenyér vagy a burgonya.

A spagettiről való leszokás helyett fontoljuk meg az adagok méretének csökkentését, vagy váltsunk teljes kiőrlésű tésztára, amelynek magasabb a rosttartalma, így tovább érezhetjük magunkat jóllakottnak.

A gluténmentes tészták valamivel kevesebb fehérjét tartalmaznak, mint a búzatészták. Tehát annak ellenére, hogy a gluténérzékenyek számára egészségesebb, a legtöbbünk számára nem jelent nagyobb egészségügyi előnyt a gluténmentes tésztára való áttérés. Fontos megjegyezni, hogy a tésztát jellemzően valamilyen szósszal esszük, amely remek lehetőség arra, hogy növeljük a zöldségfogyasztásunkat is. A gyerekek (vagy a válogatós felnőttek) számára a tésztaszószban könnyen el lehet rejteni akár pürésített formában is a zöldségeket.

Milyen vitaminok vannak a tésztában?

A tészta, mint a legtöbb élelmiszer, ez nemcsak makrotápanyagokat, hanem mikrotápanyagokat is tartalmaz. Egy csésze főtt tészta tartalmazza a napi ajánlott B1- és B9-vitaminbevitelünk negyedét, a szelénbevitelünk felét, és a vasszükségletünk 10 százalékát.

Ráadásul amikor a tésztát megfőzzük és utána a maradékot betesszük a hűtőbe, a szénhidrátok egy része rezisztens keményítővé alakul át, ami jobban kitartja a vércukorszintet. Így ha a maradék tésztát felmelegítjük kevesebb kalóriát tartalmaz, mint előző nap.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem tud lefogyni? A leptin-rezisztencia is gátolhatja

Forrás: sciencealert