Ezeket látta már?

Itt az új állatmentes sajt - nem hinné, miből sikerült elkészíteni

állat mentes sajt tej fehérje kazein

Tejüzem létrehozása tehén nélkül - nagy dobásra készül egy lelmiszer-technológiai start-up. Az állatjólét nevében növényi molekuláris gazdálkodással (PMF) fogjnak előállítani sajtkészítéshez szükséges kazeinfehérjéket.

Az eddigi sajtalternatívák nehezen tudták visszaadni a valódi sajtélményt, a sajtanalógok ugyanis nem tartalmaznak egy kulcsfontosságú tejfehérjét, a kazeint, amely szükséges a tejsajt érzékszervi tulajdonságainak pontos visszaadásához - olvasható a Future Farming oldalán. Egy izraeli start-up vállalkozás, a NewMoo tudósai viszont felfedeztek egy módszert, amellyel a kazeinfehérjéket növényi magvakból is kinyerhetők, ráadásul ezek a magvak a hagyományos szántóföldi gazdálkodással is bőségesen megtermeszthetők. Növényi molekuláris gazdálkodással két vagy több kazein-fehérje kialakulását egyetlen növényen belül.

Így készül a boci mentes innovatív sajt

  • A növényen belül kialkítják a kazein-fehérjéket
  • A magokat ezután elvetik a szántóföldeken.
  • A növények betakarítása után a NewMoo a kazeint egy olyan fejlesztési folyamat során állítja elő, amely hormonmentes, természetesen laktóz- és koleszterinmentes folyékony alapanyagot eredményez, ami felépítését és beltartalmi értékeit tekintve szinte teljesen megegyezik a tejből készült sajtokkal.
  • A fehérjeporokkal ellentétben a NewMoo folyékony kazein gyártásra kész.

„Állatmentes folyékony kazeinünk a valódi tejfehérje összes funkcionális jellemzőjét utánozza a hagyományos sajtkészítéshez” – magyarázta Daphna Miller, a NewMoo társalapítója és vezérigazgatója. „Ez azt jelenti, hogy a gyártó zökkenőmentesen ki tudja cserélni a tejtejet bármely sajtgyártó üzemben anélkül, hogy speciális berendezésekre vagy a meglévő berendezések átkonfigurálására lenne szükség. A NewMoo kazeinjei olyan sajtok alapját képezhetik, amelyek pontosan olyan olvadási és nyújtási viselkedést mutatnak, mint az állati tejtermékek sajtjai, és biztosítja azt a tipikus aromát, ízt és textúrát, amelyre a sajtevők vágynak. Állatmentes fehérjéink szó szerint azonosak az állati eredetű kazeinekkel.”

Hódítanak az alternatív élelmiszerek

Az elmúlt években nagy figyelmet kaptak az állati eredetű alapanyagok mellőzésével készülő, alternatív élelmiszerek. A fogyasztói igények változásával párhuzamosan például egyre több hüvelyes alapú termék jelenik meg a boltok polcain is, például snackek, száraztészták vagy pástétomok formájában, amint arról nemrég Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára is beszámolt egy tudományos szimpóziumon. A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a növényi alapú táplálkozás térnyerésével egyre több olyan hüvelyes termék kerül a piacra, amelyek alternatívát nyújtanak a hagyományos, állati eredetű élelmiszerekhez képest.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Köszvény: sokat tehet a fájdalom ellen, ha ezeket az ételeket elkerüli

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

étkezés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához