Ezeket látta már?

Az amerikaiak fele szed vitaminokat... (de nem azok, akiknek kellene)

2011.04.16. Módosítva: 2015.11.04.

Az amerikai felnőttek fele vitaminokat, kiegészítőket szed... Az amerikai felnőtteknek körülbelül a fele szed vitaminokat vagy más kiegészítőket - állapította meg egy kormányzati jelentés.

Az adatokból kiderül, hogy az 1990-es évek óta mintegy 42 százalékkal emelkedett az étrend-kiegészítők forgalma. 2003 és 2008 között a húsz éven felettiek mintegy fele szedett legalább egyfajta kiegészítőt.

Az amerikaiak fele szed vitaminokat... (de nem azok, akiknek kellene)

A legnagyobb arányban a kalcium tartalmú kiegészítők fogyasztása nőtt, a hatvan feletti nők kétharmada szedi már ezeket valamilyen formában, míg az 1990-es évek elején csupán 28 százalék volt az arányuk. A növekedés egyrészt az idősebbek népességen belüli arányának emelkedésével magyarázható, másrészt azzal, hogy többekben tudatosodott, hogy érdemes megelőzni a csontritkulást.

Az országos felméréseket 1988 és 1994, valamint 2003 és 2008 között végezték, évente 20 ezer ember bevonásával. A kérdezőbiztosok a válaszoknál nem elégedtek meg a bemondással, hanem a szedett kiegészítők flakonját, üvegét is ellenőrizték.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy nem azok szedik általában a kiegészítőket, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá, hanem a magasabb jövedelmű, egyébként is megfelelő változatossággal táplálkozó emberek. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy mielőtt bárki étrend-kiegészítőt kezdene szedni, beszélje meg orvosával.

A tanulmányt az amerikai járványügyi hatóság (CDC) honlapján tették közzé (http://www.cdc.gov/nchs).

Forrás: MTI