D-vitamin bevitel: itt az új orvosi ajánlás!

koronavírus, D-vitamin, alacsony d-vitaminszint, covid

A SOTE szakemberei írnak az új D-vitamin adagolásról.

A Semmelweis Egyetem tette közzé az új D-vitamin ajánlást, ami a napokban módosult. Az ajánlást egyébként 3-4 éve frissítik a legújabb tudományos elvek mentén, az elsőt 10 évvel ezelőtt tették közzé.

A legutóbbi ajánlás egészséges felnőttek számára októbertől márciusig napi 2000 nemzetközi egység (NE) D-vitamint jelölt meg naponta. A mennyiség nem változott, az viszont igen, hogy heti egy alkalommal is be lehet vinni egy adagban (14 ezer NE). vagy akár havi 1 adagban (60 ezer NE) is. Áprilistól októberig azonban, ha napi 30 percet kint vagyunk a szabadlevegőn, már azzal pótolhatjuk a szükséges napi adagot, így akkor nem kell D-vitamint szedni.

Dr. Takács István egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika igazgatója az egyetem honlapján található összefoglalóban arra is kitér, hogy korosztályonként mennyi a napi szükséges D-vitamin:

· csecsemők és kisgyermekek számára napi 400 NE,

· kisiskolás korban 1000 NE,

· a kamaszkorban 2000 NE

A D-vitamin nemcsak az immunrendszer erősítése miatt fontos, hanem a csontanyagcserében, a daganatok – leginkább a vastagbél- és emlőrák – megelőzésében és a daganattúlélésben, valamint az autoimmun betegségek elleni küzdelemben is segít.

Olvasson tovább! D-vitamin hiány: ez a korosztály különösen érintett

A professzor azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy a túl nagy dózisnak (napi 6-10 ezer NE) hosszú távon akár egészségkárosító hatású is lehet, ugyanis megnöveli a vizeletben a kalciumkoncentrációt, ami vesekövet is okozhat.

Kifejezetten nagy D-vitamin dózisra kizárólag súlyos Covid betegeknek van szüksége, amikor 5 napig 12 ezer NE-et, utána 4000 NE-et kap a beteg a kórházban.

Forrás: EgészségKalauz