Mindenki ezt nézi most!

Szponzorált tartalom

Elég a stresszből! Így változtassunk a rutinon, hogy sokáig egészségesek maradjunk

Csak a helyes sorrendet kell felállítanunk

Mit tehetünk azért, hogy megteremtsük az egyensúlyt és egészségesek is maradjunk? Erre a kérdésre kerestem a saját válaszaimat.

Láttam egyszer egy képet az egyik közösségi felületen, a 101 kiskutya című rajzfilm főnogonoszát, Szörny Ella De Frászt ábrázolta. Az idegbeteg állapotban autót vezető figura felett a következő felirat szerepelt: „Én, ahogy próbálok karriert építeni, társasági életet élni, sportolni, filmeket nézni, egészségesen élni, könyveket olvasni, boldog lenni, elég vizet inni, mindenkire időt szakítani, nem megőrülni". Mondanom sem kell, ez a kép azonnal a mobilom letöltési mappájában landolt.

A legnehezebb a mai életvitelben talán az, hogy az életnek (alsó hangon) négy területét kell összhangba hoznunk: a magánéletünket, a karrierünket, az egészségünket és a szociális életünket. És akkor még nem említettük azt, amire minden embernek szüksége van: az én-időt, a regenerálódást, ami lehet egy hobbi vagy csak szimplán egy délután, amikor elmerülünk a saját készítésű habfürdőnkben.

Miért a saját testi-lelki egészségünk kerül általában a sor legvégére? És miért ennek a hiányát szenvedjük meg a leginkább?

Meglesz a  következménye, ha egészségünk kerül a listánk végére Meglesz a következménye, ha egészségünk kerül a listánk végére Forrás: gettyimages.com

Egy idő után az én életem is eljutott arra a pontra, amikor magamba kellett szállnom. Rá kellett jönnöm, hogy elmúltak a szép gyerekkori évek, amikor a szüleim vigyáztak az egészségemre. Elmúltak azok az évek is, amikor a fiatal szervezetem nyikkanás nélkül kibírta a legvadabb, legrázósabb időszakokat. És ezáltal eljött az ideje annak, hogy odafigyeljek magamra, a szervezetemre, arra, hogy mikor, hogyan és hol igényel fokozottabb törődést.

Vitaminok, amelyekkel érdemes indítani a napot

A legfontosabb dolog, amire ráébredtem, hogy először a vitaminokkal kell kezdeni. Ezeket ugyanis a szervezet jótékonyan használja fel, és rendszeres szedésükkel állandó védelmet nyújtanak a számunkra, megteremtve a jó alapot a testi-lelki egészséghez. Elsőként a két legfontosabbat, a napi 1 darab C- és D-vitamin bevitelét illesztettem be a reggeli rutinomba. Előbbiből nem is akármilyet, hanem a liposzómás C-vitamint szereztem be: a liposzómás formula ugyanis, ahogy megtudtam, segíti a C-vitamin jobb hasznosulását, hiszen megvédi a C-vitamin hatóanyagát a gyomorsavtól és az emésztő enzimektől, így az sokkal hatékonyabban tud dolgozni a szervezetben.

A D-vitamint is első helyre vettem a listámon, ugyanis az ősz kezdetével egyre kevesebb a napfény, már nem lehet csak úgy sütkérezni és napfürdőzni. Ennek következtében bőrünk sem, vagy legalábbis nehezebben tudja természetes módon előállítani a D-vitamint a napfény segítségével. A hideg évszakban ezt tehát pótolni kell, leginkább egy tabletta formájában – a D-vitamint tartalmazó ételek fogyasztásával ugyanis nem lehet elegendő mennyiséget bevinni. A D3-vitaminra esett a választásom és nem is bántam meg: ennek ugyanis szerepe van a kalcium és a foszfor felszívódásában is, és csontok egészséges működéséhez sem kis mértékben járul hozzá.

A vitaminokkal kezdtem, ezeket én választottam a karbantartáshoz A vitaminokkal kezdtem, ezeket én választottam a karbantartáshoz Forrás: gettyimages.com

A legjobb dolog, hogy ezt a két vitamint kiválóan be lehet illeszteni bármelyik napszakba, csupán egy percet és egy kis odafigyelést igényel. A C-vitamint ugyanis bármikor bevehetjük, mivel vízben oldódik, a D-vitamint viszont érdemes az étkezés idejére időzíteni, mert zsírban oldódva fejti ki a hatását a leginkább. Ráadásul mindkét vitamin jótékonyan hat az immunrendszerre, és a téli megfázós időszakban nem árt, ha még inkább felruházzuk védelemmel.

A gyógynövények közül melyiket?

Én mindig is előnyben részesítettem a gyógynövényeket tartalmazó termékeket, így keresgélni kezdtem, vajon melyek azok a kivonatok, amelyektől szervezetem szintén megkaphatja a támogatást. Belefutottam végül az Echinacea kapszulába, amely egy bizonyos bíbor kasvirág-kivonatot (és nem őrleményt!) tartalmaz, valamint C-vitamint is, és mint kiderült, ez a páros kiválóan alkalmas arra, hogy megtámogassa az immunrendszer normális működését. Nem beszélve arról, hogy feketebors-kivonat (Bioperine®) is van benne, amely a hatóanyagok gyorsabb és jobb felszívódásáért, hasznosulásáért felel.

És még mindig csak a karbantartásnál, gondozásnál tartottam!

Azt gondoltam, ez elég lehet, ám egyik nap a munkában, egy igazán stresszes időszakban egyszer csak erősebb szívdobogást, szívszúrást éreztem, amely pár nap múlva ismét visszatért. Elmentem orvoshoz, szerencsére kiderült, hogy nincs szervi probléma, csupán a stressz okozza. De a stressz, mint tudjuk, jelen életformánk kulcsszava, amely kiegészülhet akár rossz táplálkozással, szokásokkal is, hiszen valamivel enyhíteni kell a rossz közérzetet. A stresszt viszont nem lehet kivédeni, ugyanolyan kikerülhetetlen és káros, mint a belvárosi szmog. Tanácsként a magnézium bevitelt javasolták, a gyógynövények közötti kutatásom során pedig rátaláltam egy fokhagymát, galagonyát és olajfa levelet tartalmazó étrend-kiegészítőre. Ez a növényi hármas kifejezetten az oxidatív hatások kivédésében segít, támogatja a szív- és érrendszer egészséges működését, sőt, a fokhagyma köztudottan vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Van úgy, hogy nem fér bele minden az időnkbe és újra kell alkotni a sorrendet Van úgy, hogy nem fér bele minden az időnkbe és újra kell alkotni a sorrendet Forrás: gettyimages.com

Ezek után már előszeretettel, olykor hobbiból is böngésztem a különböző webshopokat – ugyanis nemcsak az egészségi állapotom lett jobb, de újra létezett én-időm is, hiszen jóval energikusabbnak, gyorsabbnak és koncentráltabbnak éreztem magam! – , és érdeklődve nézegettem a különböző gyógynövényeket tartalmazó dobozokat. Számos érdekességre bukkantam, miközben újra és újra szembesültem a ténnyel, mennyi hatásnak van kitéve a szervezetem és én mennyire nem törődtem vele idáig. Bele se merek gondolni, hogy például a májamnak és a vesémnek mennyi feladata van abban, hogy egészségesen élhetek. Viszont most már tudom, hogy például a csalán és a gyermekláncfű alkalmas ez utóbbinak, a vesének és a vizelet-kiválasztásnak a támogatására.

Változó prioritások: az első az egészség!

Mindennek fényében tehát, amikor azt érezzük, rezeg a léc, akkor érdemes átgondolni, mire van valójában szükségünk, és hogyan változtathatunk eszerint a prioritásokon. Vagyis: több energia kellene, hogy mindenre és mindenkire oda tudjunk figyelni? Akkor helyezzük előtérbe az egészségünket! Ahelyett, hogy káros függőségekbe menekülnénk (amelyek csak pár pillanatig nyújtanak megoldást, de annál több bajt okozhatnak), inkább a szervezetünket idomítsuk a körülményekhez, készítsük fel a megpróbáltatásokra! Gondoljunk csak bele: az autó is csak akkor megy, és csak akkor tudunk vele biztonságosan száguldani az autópályán, ha odafigyelünk rá, rendszeresen gondozzuk, és természetesen alaposan megtankoljuk jó minőségű üzemanyaggal.

Bevallom, volt egy rövid időszak, amikor rossz érzés öntött el a reggeli rutinomra gondolva, hogy minden napom 2-3 tabletta beszedésével kezdődik. Egyszerre öregnek éreztem magam, leharcoltnak, és azt kérdeztem: hová lett a szervezetem ellenállóképessége? Viszont később már tudatosítottam magamban: ezek olyan kapszulák, amelyeket azért választottam, hogy a szervezetem munkáját megtámogassam, könnyebbé tegyem. És ki segítené elsősorban a munkáját, ki védené meg a rengeteg veszélytől, ha nem én magam...? És úgy, hogy nap mint nap gondozom, már nem terít le egy betegség napokra, lelkileg kiegyensúlyozottabb vagyok, és több energiám és időm marad a szeretteimre, illetve önmagamra is.

Rájöttem, hogy nem mindig a kötelesség az első Rájöttem, hogy nem mindig a kötelesség az első Forrás: gettyimages.com
Forrás: egeszsegkalauz.hu