Ezeket látta már?

Étkezés - személyre szabva?

2010.05.05. Módosítva: 2015.11.04.

Ízlések és pofonok különbözőek - tartja a mondás. Igazságtartalma azzal bővült, hogy ízlések és típusok, embertípusok is különböznek egymástól. A gasztronómia divatját, reneszánszát éljük. A mit mivel, kinek és hogyan kérdések a táplálkozás tárgykörében soha nem foglalkoztattak annyi szakembert és "közönséges" fogyasztót, mint ma, mikor főzőshow-k, ételfesztiválok, éttermi dizájnok színesítik a palettát. Miközben gasztronómiai varázslatok kápráztatnak el minket, és a fantáziának szinte semmi sem szab határt - ízek, színek, trükkök művészi kompozícióiban gyönyörködhetünk -, már itt kopogtatnak a legújabb egészséges étkezést népszerűsítő törekvések a minél szélesebb körű közönség megnyerése érdekében. A személyre szabott étkezés, úgy tűnik, a jövő favoritja. De mit kell erről tudni, mit jelent a mindennapokban, és hol tart ez a törekvés?

A téma jó ismerője és elkötelezett híve, Szűcs Zsuzsanna dietetikus, táplálkozási szaktanácsadó szerint nem teljesen új dologról van szó.

- Már Hipokratész is tudta, hogy a különböző emberek számára - életkortól, egészségi állapottól függően - más és más ételek fogyasztása javasolható. Az újdonság az, hogy egyre többet tudunk meg az élelmiszerválasztást befolyásoló genetikai adottságokról.

Valójában két kutatási terület párhuzamos "működéséről" van szó. A nutrigenetika azt vizsgálja, hogy az egyén genetikai adottságai miként befolyásolják az élelmiszerválasztást. A nutrigenomika pedig arra a kérdésre keresi a választ, hogy a táplálkozási tényezők hogyan hatnak vissza a génekre, az anyagcserére. Ennek célja az egyénre szabott terápia kidolgozása, a népbetegségek megelőzési és kezelési lehetőségeinek feltárása. Ezeknek az információknak a birtokában könnyebb alkalmazkodni a természetes életfolyamatok, az öregedés vagy a betegségek által diktált állapotokhoz. Ez a tudományág viszonylag fiatal, egy évtizednyi múltra tekint vissza, de az emberi genom feltérképezése is csupán az utóbbi években történt meg. A vizsgálati technológia itthon is elérhető, de ma még igen borsos áron - magyarázza.

- Csak genetikai sokféleségünkre kell tekintettel lenni a táplálkozási ajánlásoknál?

- Egyáltalán nem. Az egyéni különbségek nem csak genetikai jellegűek ezen a területen, hanem az életkor, életvitel, a korábbi táplálkozási szokások is befolyásolják az emberek közötti különbségeket. Ez a változékonyság mérhető és megérthető, tehát figyelembe vehető a táplálkozási irányelvek kidolgozásánál. Az egészséget meghatározó paraméterek pontosabb mérésével és a kapott eredmények ismeretében, valamint azok értékelése révén egyszerűen összeállítható a személyre szabott étrend a genetikai változatosság következményeinek feltárása nélkül is.

- Ennek ellenére e témakörben is egyre több szó esik a genetikáról.

- Ez valóban így van, és az emberiség genetikai változatosságának meghatározásához szükséges eszközök is rövidesen kaphatók lesznek, akár a kereskedelmi forgalomban is, bár az eljárás költséges. Ennek ellenére a személyre szabott táplálkozás témája nem tabu. Napjainkban már többet tudunk az egyéni igényeknek megfelelő élelmiszer-választék kifejlesztésének és ipari előállításának lehetőségeiről. A rendelkezésre álló kínálatból mindig az élelmiszerek íze, illata, látványa alapján választunk. Bizonyos élettani állapotokban a szervezet jelentős mértékben eltérő étrendet igényel. A terhes nők, az aktív sportolók, az idősek tápanyagigénye eltér a megszokottól, ezért az ő étrendjüket ezekhez az eltérő igényekhez kell igazítani. Tulajdonképpen a háziasszonyok ezt teszik, mikor megtervezik a család étrendjét a különböző igények alapján. Ezt annak tudatában teszik, hogy táplálkozásunk befolyásolja egészségünket, teljesítményünket rövid és hosszú távon is. A mai élelmiszerpiac már valóban kínál lehetőségeket az egyéni igények és szükségletek kialakítására és kielégítésére. A bőséges lehetőségek közül tudatosan kell választani, figyelembe véve az élettani állapotot, a speciális élethelyzetet, betegségeket, és természetesen a genetikát is, amennyiben mód van rá.

- Az egyénre szabott élelmezés igénye nyilvánvalóan új irányt szab az élelmiszerválaszték bővülésében is.

- Az újszülöttek, aktív felnőttek, sportolók, terhes és szoptató anyák, idősek és örökletes betegségben szenvedők igényei egyediek.

Nekik olyan élelmiszerekre van szükségük, amelyek megfelelnek tápanyag-szükségleteiknek és személyes igényeiknek is. A genomika tudományának egyik alapelve, hogy az egyes ember számára ideális étrendek alapvetően különbözők. Mivel a tudomány már megtalálta a kapcsolatot a betegségre való hajlam és a genetikai okok között, valamint a genotípust feltáró módszerek is rendelkezésre állnak, hamarosan részesülhetünk azokból az előnyökből, amelyeket az egyénre szabott táplálkozásban hasznosítani lehet. Azt is tudomásul kell venni, hogy nem csak genetikailag különbözünk egymástól, ezért összetett megközelítésre van szükség a kutatásokban, amelyek mind a genetikát, mind pedig az anyagcserét érintik. Az átfogó kutatások eredményeképpen ismerhetjük meg pontosan táplálkozási igényeinket, és az élelmiszerpiac is több embert képes ellátni a számára előnyös összetételű élelmiszerekkel, miközben ugyanennek az előnynek akár egyetlen ember is birtokosa lehet. Ha tehát azzal táplálkozunk majd, amely génállományunk alapján is a leginkább hasznos szervezetünknek, a gasztronómia legfontosabb marketingeszköze, az egészség ígérete teljesülhet.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához