Fiatalító diéta? (anti-aging)

#diéta #életmód
2011.03.10. Módosítva: 2015.11.04.

Anti-aging (fiatalító) diéta... Minél több növényi eredetű táplálékkal és helyes étkezési szokásokkal sokáig megőrizhetjük szervezetünk fittségét.

Az anti-aging egyfajta fiatalító étrend, és egy életforma. A diéta maga nem életelixír, amelytől visszafiatalodhatunk és örökké fiatalok maradhatunk. A diéta szó maga a helyes táplálkozást jelenti, tehát az anti-aging diéta sem arról szól, hogy hogyan fogyjunk le néhány kilót, hanem hogy minél tudatosabban táplálkozzunk, ne vonjunk meg testünktől semmi jót és fókuszáljunk egészségünkre.

Oláh Ibolya dietetikus és táplálkozástudományi szakértő véleménye szerint fiatalságunk megőrzésének lényege, hogy minél több nutritív tápanyagot juttassunk szervezetünkbe, ezzel szerveink működését (gátolva ezzel az öregedést) szerv- és sejtszinten védjük.

A szakértő javaslata, hogy az egyszerű háziasszony vásárláskor szín szerint válogatva minél több zöldséget és gyümölcsöt tegyen a kosárba, napszakokra lebontva pedig adott színű gyümölcs vagy zöldség csokrot fogyasszon. A fő, hogy egy napon belül minél több szín és több féle növény megforduljon étrendünkben. Ezzel nem csak fiatalságunk, de egészségünk is megtartható.

Menopauza idején a mesterséges hormonpótló szerek helyett érdemes fitoösztrogénben (növényi eredetű ösztrogén) gazdag ételeket fogyasztani. Ilyenek a citrusfélék, a zöld és sárga színű zöldségek, a szója, a búza és a zab. Fontos, hogy az idény jellegű zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előnyben az anti-aging diéta összeállításánál.

Zöldségek és gyümölcsök elfogyasztását illetően a magyarokra jellemző, hogy mindent túlfőznek és túlízesítenek. Megvannak azok a bizonyos ásványianyag-megtartó eljárások, egyszerű házi praktikák, melyekkel egészséges ételeket tudunk készíteni. Ilyen egyszerű trükk az is, hogy a répát, vagy brokkolit főzéskor nem főzzük meg teljesen, hanem mielőtt megfőne teljesen, a tűzhelyről levéve, fedővel a tetején hagyjuk állni egy kicsit, ezzel megtartva a zöldségben lévő fontos tápanyagokat.

Forrás: Napidoktor