Ezeket látta már?

Folyton éhes mióta diétázik kezdett? Ez a hormon próbálja hátráltatni

fogyókúra diéta éhség érzet oka ghrelin hormon ellen

Az éhséghormon evésre ösztönöz: mutatjuk, mit tehet ellene.

A jóllakottságot vagy az éhségérzetet hormonok is befolyásolják. Ilyenek például a leptin és a ghrelin, amelyek a zsírok raktározásában és az anyagcserében is fontos szerepet játszanak. Mi az összefüggés az éhséghormonnak is nevezett ghrelin és a nem kívánt súlygyarapodás között?

A ghrelin létfontosságú a szervezetünk működéséhez. Az emésztőrendszerben termelődik, majd a véráramon keresztül jut el az agyba. Fő funkciója az étvágy növelése. Azonkívül, hogy táplálékfelvételre sarkall, befolyásolja az alvás-ébrenlét ciklust, a jutalomkeresési viselkedést, az ízérzést és a szénhidrát-anyagcserét is. Ha történelmileg visszatekintünk, gyakorlatilag szerepet játszott az emberek túlélésben, hiszen az éhségérzet által segített fenntartani a mérsékelt testzsírszintet.

Hogyan működik?

A ghrelin akkor választódik ki, amikor a gyomor üres, étkezés hatására pedig csökkenni kezd a szintje. A véráramba kerülve hatással van az agy egy részére, a hipotalamuszra, amely segít szabályozni a hormonokat és az étvágyat. Minél magasabb a ghrelin szintje, annál éhesebbek vagyunk. De az éhséghormon nem csupán arra ösztönzi a szervezetünket, hogy kezdjen el zsírt raktározni, hanem hatására a zsírok lebontásának üteme is csökkenni kezd.

Hátráltatja a fogyást

Bár a ghrelin a szervezet egészséges működésének fontos része, a fogyókúrázók dolgát nem könnyíti meg. Kutatások szerint a fogyókúra megkezdése után egy napon belül már emelkedni kezd az éhséghormon szintje. Minél hosszabb a diéta, s ezáltal minél több testzsír és izomtömeg vész el, annál magasabbra emelkedik a ghrelinszint. Azt pedig már tudjuk, hogy ennek nyomán fokozódik az éhség, ami megnehezíti a diéta megtartását, illetve megindul a zsírraktározás, ez pedig gátolja a fogysátfogyást.

A ghrelin párja, a leptin

A teltségérzet kialakulásában is szerepet játszik a hormonális tényező. A zsírszövetben termelődő leptin egyik fő feladata, hogy üzenetet küldjön az agynak, ha már eleget ettünk. A magas leptinszint következtében jóllakottságot érzünk, de ha csak alacsony koncentrációban van jelen a szervezetünkben (például fogyókúra idején), akkor éhesek vagyunk. Ugyanakkor a leptinszint az alvásminőséggel is összefügg: egy kutatás megállapította, hogy azoknál, akik csupán négy órát aludtak éjszaka, legalább húsz százalékkal csökkent az átlagos leptinszint, ami fokozott éhségérzetet eredményezett.

Így csökkenthető a ghrelin szintje

Vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az éhséghormon szintjét gyógyszerekkel, diétával vagy étrend-kiegészítőkkel nem lehet közvetlenül szabályozni. Azonban van néhány dolog, amit bárki megtehet az egészséges szint fenntartásáért.

  • Étkezzen rendszeresen: A rendszeres étkezés az egyik legjobb módja a ghrelin csökkentésének. A lényeg, hogy beállítsunk egy olyan étkezési rutint, amit megszokhat a szervezetünk.
  • Tartsa fenn az egészséges testsúlyt: A drasztikus súlyváltozások és a jojó-diéta megzavarhatják a kulcsfontosságú hormonok, köztük a ghrelin működését.
  • Aludjon eleget: A rossz és kevés alvás növeli a ghrelin szintjét, és összefüggésbe hozták a fokozott éhséggel és a súlygyarapodással.
  • Egyen több fehérjét: A fehérjében gazdag étrend növeli a telítettségérzést, emellett csökkenti a ghrelinszintet.
  • Kerülje a feldolgozott élelmiszereket: Az adalékanyagokat és tartósítószereket tartalmazó, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása kedvezőtlenül befolyásolja a ghrelin–leptin egyensúlyt és az általános egészséget, ezért ajánlatos kiiktatni az étrendből. 

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Néma tünetekkel is jelentkezhet a hiperglikémia! Ezekre a jelekre figyeljen oda

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

elhízás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához