Ezeket látta már?

Ezt tartsa be, és könnyebben fogyhat! A dietetikus tanácsai

fogyókúra túlsúly fogyás, diéta

Két hét után megáll a fogyásban, bármennyire is kevés kalóriát visz be? Fogadja meg a dietetikus tanácsait!

A jelenségnek tudományos oka van: a szervezet hosszútávon lelassítja az anyagcseréjét, így ilyenkor hiába eszünk nagyon keveset, a kilók maradnak. Somogyi Krisztina, a Duna Medical Center dietetikusa elmondja, milyen tipikus hibákat követnek el a diétázók és hogyan lehet beállítani a megfelelő kalóriaszintet.

Ki számít elhízottnak?

A dietetikus szerint a legegyszerűbben a testzsír százalékának mérésével lehet megállapítani, hogy valaki elhízott-e, vagy hogy mennyi kilót kell leadnia. Az egészséges arány nőknél 32 százalék, a férfiaknál 25 százalék alatt van, ha ezt meghaladja, akkor már sajnos elhízásról beszélünk.

Somogyi Krisztina szerint ez általában két dolog miatt történik:

  1. Az egyik a rendszertelen étkezés. Ha nem figyelünk oda és egyik nap sokat eszünk, a másik nap pedig alig valamit, akkor a szervezet nem tudja, mikor, mennyi energiára számíthat, így elkezd tartalékolni. Ilyenkor bármilyen kevés tápanyagot viszünk be, azonnal raktározni kezd a szervezetünk.
  2. A másik főbb hiba, az esti dőzsölés. Hiba, ha főként csak este eszünk, vagy legalább is a napi kalória bevitel közel 50%-át 19-21 óra között fogyasztjuk el. 

Egyen rendesen, hogy lefogyjon!

Ha szeretnénk tudni, hogy az egészséges fogyáshoz hány kalóriát kell bevinnünk naponta, akkor érdemes dietetikushoz fordulnunk, aki a testzsír százalékunkból, magasságunkból és kilóinkból (ezen belül az izmomtömegünkből) Impedancia mérő segítségével könnyen kiszámolja, hogy mennyit kell ennünk az optimális anyagcseréhez. Ez persze mindenkinél más:

  • egy 41 éves 200 cm magas és 190 kilós férfinek, akinek az izomtömege 61 kg, a fogyáshoz egy 2500 kcal étrend a hatékony,
  • ezzel szemben egy 95 kilós, 165 cm magas 50 éves nő alapanyagcseréje 1421 kcal, ezért számára 1500 kcal étrend javasolt.

A fogyás 6 aranyszabálya

Bár naponta bukkannak fel új diéták, a fogyás és az egészséges étrend alapszabályai nem változnak:

  1. Az egészséges heti fogyás 0,5-1 kilogramm.
  2. Együnk naponta ötször, egyenletesen elosztva a napi kalóriamennyiséget!
  3. Az energiabevitel álljon 50% szénhidrátból, 30% fehérjéből és 20% zsírból!
  4. Soha ne koplaljunk!
  5. Figyeljünk az állandóságra: fontos, hogy a szervezet megtanulja, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát kap, rendszeres időközönként. Így a fogyáshoz, majd annak megtartásához is hozzá tud szokni a szervezetünk.
  6. Kérjük dietetikus segítségét, aki személyre szabott segítséget tud adni az optimális étrend és kalóriamennyiség kialakításában!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lehet, hogy fogyását a pajzsmirigye akadályozza? Nézze meg a tüneteket!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigy alulműködés

Forrás: Duna Medical Center
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához