Ezeket látta már?

Gyulladáscsökkentő diéta: ezek az ételek segíthetnek enyhíteni a gyulladást

Diéta
2024. május 07. 11:34
gyulladás, csökkentés, enni, étel, gyulladáscsökkentés, szervezet

A táplálkozásunkkal nem csak megelőzni, de kezelni is tudunk bizonyos állapotokat és betegségeket. Lássuk, mely ételek azok, amelyek a szervezetben lévő gyulladást mérsékelhetik!

A gyulladás röviden egy immunválasz, amely segít megvédeni a szervezetet a külső fenyegetésektől, például a kórokozóktól irritációktól és a méreganyagoktól. Bár igen hasznos, ám amikor krónikussá, tartóssá válik, az negatívan befolyásolja egészségünket, és hozzájárulhat az olyan állapotok kialakulásához, mint a szívbetegség, a rák, a stroke és a cukorbetegség.

Milyen állapotokon segíthet a gyulladáscsökkentő diéta?

Az étrendünk számtalan dolgot befolyásol a testünk működésében és ez alól a gyulladás sem kivétel. Elmondjuk, milyen állapotok javulásához járulhatnak hozzá a gyulladást csökkentő ételek!

Autoimmun betegségek: ezen ételek csökkenthetik a gyulladást okozó fehérjék bizonyos fajtáit, amelyek olyan egészségügyi állapotokhoz kapcsolódnak, amikor az immunrendszer megtámadja az egészséges szöveteket (autoimmun betegségek). Ilyen például a rheumatoid arthritis, a lupus és a pikkelysömör is.

Gyulladásos bélbetegségek (IBD): a gyulladáscsökkentő étrend enyhítheti a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség és az IBD tüneteit is.

Szív-és érrendszeri betegségek: a szívbetegségek, a magas vérnyomás, az elhízás és a stroke kevésbé gyakoriak azoknál az embereknél, akik nagy mennyiségben fogyasztanak gyulladáscsökkentő ételeket. A krónikus gyulladás ugyanis fokozza a vérrögök kialakulását.

Allergia és asztma: a gyulladáscsökkentő étrend csökkentheti a tünetek súlyosságát.

Demencia: a gyulladást összefüggésbe hozták a kognitív hanyatlás fokozott kockázatával, ami hozzájárul a demencia kialakulásához.

Ezek az ételek segíthetnek csökkenteni a gyulladást

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök a nyár nagy slágerei. Az eper, az áfonya, a málna és a szeder nemcsak finomak, hanem tele vannak értékes vitaminokkal és antioxidánsokkal, melyek segíthetnek megvédeni a szervezetet a káros szabad gyököktől, amik nemcsak a gyorsabb öregedéshez járulnak hozzá, hanem a különböző betegségek kialakulásához is.

Hogy mégis miért jók még a bogyós gyümölcsök? Értékes flavonoidokat, erős antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő anyagokat (antocianinokat és ellagsavat) is tartalmaznak, így segíthetnek csökkenteni a gyulladást és védhetnek az olyan betegségek ellen, mint az Alzheimer-kór vagy a cukorbetegség.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a bogyós gyümölcsök hatékonyan mérsékelhetik a gyulladásos markereket, például a C-reaktív proteint (CRP) szintjét.

Zsíros halak, tenger gyümölcsei

Ezen ételek védőhatását a magas omega-3 zsírsav tartalomnak tulajdonítják. Az NHS azt javasolja, hogy érdemes arra törekedni, hogy hetente legalább két adag halat fogyasszunk el. A lazac, a makréla, a szardella és a szardínia igen gazdagok omega-3 zsírsavakban, amelyek gyulladásgátló tulajdonságaikról is ismertek.

Hogy miért? Amikor ilyen típusú halakat fogyaszt, a szervezet a zsírsavakat rezolvinoknak és protektineknek nevezett vegyületekké alakítja, amelyek segíthetnek csökkenteni a szervezetben a gyulladás szintjét.

Tofu

A szójaalapú tofu többszörösen telítetlen zsírt, rostot, kalciumot és értékes vitaminokat tartalmaz. Azok, akik ilyen ételeket fogyasztanak, kisebb az esélyük a gyulladással összefüggő állapotok fellépésére (pl. szívbetegségekre , a diabéteszre és bizonyos rákos megbetegedésekre).

Brokkoli

A brokkoli amellett, hogy igen jó rostforrás, különösen gazdag antioxidáns flavonoidokban. Ráadásul nagy mennyiségben található benne egy kéntartalmú vegyület, a szulforafán, mely erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Ezért gátolhatja a gyulladást okozó anyagok termelődését és csökkenheti az ezzel kapcsolatos markereket.

Bab és lencse

A bab és a lencse tele van gyulladáscsökkentő anyagokkal, beleértve az olyan polifenolokat, mint a kaempferol és a cianidin, melyek fogyasztása növelheti a gyulladáscsökkentő anyagok termelődését.

Ezen ételek ráadásul oldható rostot tartalmaznak, amelyet bélben lévő a baktériumok lebontanak. Ez a folyamat rövid láncú zsírsavakat (SCFA) szabadít fel, ami több módon is támogatja az egészséget - többek között enyhítheti a bélgyulladást az állapotot okozó fehérjék termelésének csökkentésével.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Súlyos bélgyulladás: így okozhatnak a mikroműanyagok IBD-t



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# gyulladáscsökkentő # gyulladás # táplálkozás # diéta # IBD # Crohn-betegség # pikkelysömör

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés