Ezeket látta már?

Hajhullás: ezek az ételek, italok is okozhatják

energiaital, fáradtság, koffein, enegia, éberség, cukor

Kutatók azt vizsgálták, milyen italok, ételek hozhatók kapcsolatba a hajhullással. Érdekes eredményekre jutottak.

Kínai tudósok egy csoportja azt állítja, hogy azoknál a férfiaknál, akik energiaitalokat, szénsavas üdítőket, sportitalokat, sőt még édesített teát és kávét is fogyasztanak, nagyobb a hajhullás kockázata.

Az édesített italok növelik a hajhullás esélyét

A pekingi Tsinghua Egyetem szakértői 1000 férfit követtek nyomon, akiknek hetente egy és három liter között kellett fogyasztaniuk ezekből az italokból. Megfigyelték, hogy azoknál, akik naponta egynél több édesített italt fogyasztottak, 42 százalékkal nagyobb volt a hajhullás kockázata, mint azoknál a férfiaknál, akik nem fogyasztottak magas koffein- és cukortartalmú italokat. Azok a férfiak, akiknél jelentkezett a hajhullás, azt is elmondták, hogy hetente átlagosan 12 édesített italt fogyasztottak.

A Nutrients című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók több mint ezer 18 és 45 év közötti kínai férfi szokásait vizsgálták négy hónapon keresztül, akiknek naplózniuk kellett étkezési szokásaikat, valamint a mentális egészségüket övező hátteret.

A tanulmányból az is kiderült, hogy azoknál, akik több gyorséttermi ételt és kevesebb zöldséget ettek, gyorsabb ütemben jelentkezett a hajhullás is. Emellett azok, akikről ismert volt, hogy szorongással küzdenek, állítólag nagyobb kockázatnak voltak kitéve.

Van olyan szuperélelmiszer, amitől gyönyörű lesz a haj?

Dr. Sharon Wong bőrgyógyász a témában kapcsolatban így fogalmazott:

"A szőrtüszősejtek a második leggyorsabban osztódó sejtek a szervezetben, és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás minden tápanyagára szükségük van. Ez magában foglalja a sovány fehérjéket, a jó szénhidrátokat és zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, de nincs egyetlen szuperélelmiszer a haj számára."

A szakember szerint az egyoldalú táplálkozás és a gyors diéták a haj elvékonyodásának és hullásának gyakori okai.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hajhullás és kopaszodás oka, tünetei, kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

haj

Forrás: independent
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához