Ezeket látta már?

Hazai ásványvizeink dícsérete

2012.12.04. Módosítva: 2015.11.04.

Magyarországon 159 minősített ásványvíz van, Európában ennél több ásványvízmárka csak Németországban és Olaszországban található - ismerteti az egyik forgalmazó az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az ásványvíz-forgalmazó cég kiemeli: a magyar ásványvíz lelőhelyek közül a kutak számát tekintve Balf és Szikszó emelkedik ki, ahol egyaránt öt, az Európai Unió által elismert forrás található.

Hazai ásványvizeink dícsérete

A magyarországi ásványvíz-lelőhelyeken található kutak számát illetően nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedik Balf és Szikszó. Ennél több kút Európában csak a németországi Ebersburgban és a lengyelországi Piwniczna Zdrójban található.

Bár a szikszói kutakból származó vizet nem palackozzák, a Balf térségéből származó palackozott ásványvizek jelenleg is elérhetőek a kereskedelmi forgalomban - olvasható a közleményben.

A Pet-Pack Kft. ismertette: az év első kilenc hónapjában összesen 927 millió liter ásványvizet palackoztak a hazai gyártók.

A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács (MÁSZT) adatai szerint 2012. harmadik negyedévében 365,9 millió liter palackozott ásványvizet forgalmaztak Magyarországon. Ennek 53,5 százaléka - mintegy 195 millió liter - volt szénsavas, 8,3 százaléka enyhén szénsavas, 38,2 százaléka pedig szénsavmentes víz.

Az Európai Unió vonatkozó direktívája alapján elismert ásványvíz összesen 159 található Magyarországon. Ennél többel csak Németország (765) és Olaszország (346) rendelkezik az uniós tagállamok között, így Magyarország olyan "vizes nagyhatalmakat" utasított maga mögé, mint Spanyolország vagy Franciaország.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához