Szponzorált tartalom

Ennyi vitamint és ásványi anyagot kellene ennünk naponta

#ásványi anyag #Humicin #vitaminpótlás #kalória
2019.02.13. Módosítva: 2019.02.13.

Romlik a szellemi frissessége? Nem bírja úgy a fizikai terhelést? Fáradékonyabb, gyakran kap el fertőzéseket? Lehet, hogy hiányzik a szervezetéből az üzemanyag!

Számos oka lehet annak, hogy nem jut elég ásványi anyag a szervezetünkbe. Az elmúlt évtizedekben például jelentős mértékben romlott a termőföld, ezen keresztül pedig az élelmiszereink minősége is. Emellett egyre több káros vegyülettel, vegyületmaradvánnyal találkozhatunk, melyek befolyásolhatják a tápanyagok felszívódási képességeit. Először is nézzük, mennyi a hivatalos, ajánlott napi beviteli érték a legfontosabb vitaminokból és ásványi anyagokból.

Felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia értékek


Tápanyag

Mértékegység

Mennyiség

A-vitamin

μg

800

D-vitamin

μg

5

E-vitamin

mg

12

K-vitamin

mg

75

C-vitamin

mg

80

Tiamin

mg

1,1

Riboflavin

mg

1,4

Niacin

mg

16

B6-vitamin

mg

1,4

Folsav

μg

200

B12-vitamin

μg

2,5

Biotin

μg

50

Pantoténsav

mg

6

Kálium

mg

2000

Klorid

mg

800

Kálcium

mg

800

Foszfor

mg

700

Magnézium

mg

375

Vas

mg

14

Cink

mg

10

Réz

mg

1

Mangán

mg

2

Fluor

mg

3,5

Szelén

μg

55

Króm

μg

40

Molibdén

μg

50

(NRV) a 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklete alapján

Fontos hangsúlyozni, hogy más a napi beviteli szükséglete a férfiaknak és a nőknek (férfiaknak bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból többre is szükségük lehet, míg nőknek vasból és folsavból kellene többet magukhoz venniük), a gyerekeknek (a testsúlykilogrammal arányosan), és a felnőtteknek valamint a dohányzóknak (a dohányzóknak több vitaminra és ásványi anyagra van szükségük) és a nemdohányzóknak!

HA MOST AKARJA KIPRÓBÁLNI A HUMINSAVAS KÉSZÍTMÉNYT -kattintson ide!

Mennyi az annyi?

Vajon elég-e ez a megadott lista az egészség megőrzéséhez vagy tényleg sokszorosát kellene a napi beviteli értéknek elfogyasztanunk? A kutatások ugyanis mutatják (például ez), hogy egy 200 mg-os C-vitamin tablettával a vérplazma aszkorbinszintje csaknem teljesen telítődik, és bár teljes telítődés 1000 mg-nál történik, a 200 mg és az 1000 mg elfogyasztása utáni érték közötti különbség minimális.Sőt. 200 mg C-vitamin elfogyasztásával is találtak a vizeletben kiürülő mennyiséget. A bélrendszeren keresztüli felszívódás is 200 mg felett romlik fokozatosan. Ez körülbelül napi 3-4 narancsot, 7-8 mandarint, 4-5 kivit, másfél zöldpaprikát, 15 dkg fekete ribizlit, 4 citrom frissen facsart levét jelenti (természetesen külön-külön, azaz ezt nem kell mind elfogyasztani). Almából viszont már 40-et kéne enni ahhoz, hogy összejöjjön a 200 milligramm.

De a vas felszívódása is ellentmondásos

Ugyanakkor például a sóska és a spenót is nagy mennyiségű vasat tartalmaz. Csakhogy felszívódása és biohasznosulása rendkívül rossz, a vérbe csak a táplálékban található vasmennyiség töredéke kerül be, hogy aztán eljusson azokra a helyekre, ahol szükség van rá.

Rontják például a polifenol szerkezetű vegyületek, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő a teában és a borban. A gabonákban megtalálható fitánsavak szintén rontják a felszívódást, csakúgy, mint a szója és az olajos magvak jelenléte. Az ásványi anyagok közül a kalcium és annak oxalátsói gátolják a vas bélrendszerből történő felszívódását. Ugyanakkor a vas könnyebben és nagyobb hatásfokkal szívódik fel a vérkeringésbe cink, réz, B-vitaminok és C-vitamin jelenlétében.

Ásványi anyagok pótlása: mivel, mikor, hogyan?

Akkor tehát hogyan pótolhatjuk az ásványi anyagokat?

A legegyszerűbbnek tűnő tanács persze az, hogy változtassunk az étrendünkön, esetleg kezdjünk el étrend-kiegészítőket szedni. Ezt azonban sokkal egyszerűbb tanácsolni, mint tényleg megvalósítani. A rossz szokásoktól ugyanis elég nehéz megszabadulni, az étrend-kiegészítők pedig gyakran nem is biztosítanak annyi tápanyagot, mint reméljük.

Az étrend-kiegészítőknél ugyanis igen lényeges, hogy milyen formában tartalmazzák az adott vitamint, ásványi anyagot. Egyes vegyületeknek jobb az úgynevezett bioaviabilitása, felszívódási képessége, ilyenek a szerves élesztővel vagy huminsavval és fulvosavval kombinált készítmények, vagy a kelátkötésű étrend-kiegészítők. A felszívódásban a különbség akár tíz-, húszszoros is lehet!

Az is fontos lehet, hogy milyen kombinációban vannak egy-egy tablettában az ásványi anyagok: előfordulhat, hogy az ásványi anyagok együtt fogyasztva "támogatják" egymást, vagyis mindkettőjük felszívódása javul. Más kombinációk viszont ronthatják a felszívódást.

Olyan étrend-kiegészítőt válasszunk, amely egyszerre bővelkedik ásványi anyagokban és nyomelemekben, megfelelő formában (vagyis jól felszívódó vegyületként) tartalmazza ezeket, ráadásul úgy, hogy az ásványi anyagok egymás működését is "támogatják".

A huminsavnak emellett még egy nagyszerű tulajdonsága van, melyet érdemes megemlíteni: segít megszabadulni a szervezetünkbe kerülő méreganyagoktól, a nehézfémektől, melyek tovább rontják annak az esélyét, hogy az ásványi anyagok eljussanak a rendeltetési helyükre, vagyis a sejtjeinkhez.

Szabaduljon meg a nehézfémektől- itt a nyereményjáték, amivel megnyerheti a méregtelenítő humicin csomagot!

Fizetett hirdetés Forrás: www.humicin.hu
Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl Forrás: egeszsegkalauz.hu
Forrás: EgészségKalauz