Ezeket látta már?

Inzulinrezisztencia: ezeket az egészséges ételeket is kerülni kell a szakember szerint

inzulinrezisztencia, IR, kettes típusú cukorbetegség, diéta, inzulin, tünetei

Inzulinrezisztencia esetén vannak olyan ételeket, amiket jobb kihagyni az étrendből.

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik legelterjedtebb betegsége, mégis igen keveset tudunk róla. A témában Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa van a segítségünkre.

Inzulinrezisztencia = cukorbetegség?

Sokan összekeverik ezt a két fogalmat. Ennek oka, hogy az egyik, vagyis az inzulinrezisztencia (IR) a megelőző állapota a másiknak, vagyis a kettes típusú cukorbetegségnek. A test hajtóanyag a cukor, ebből készítik sejtjeink az energiát. A sejtek számára a glükóz formában felvett cukor elengedhetetlenül fontos, ám hogy hozzájussanak egy hormon, az inzulin jelenlétére is szükségük van. ezt az anyagot a hasnyálmirigy speciális sejtjei termelik. Az inzulinrezisztencia éppen azok miatt a tényezők miatt alakul ki, akárcsak a kettes típusú cukorbetegség.

Mire számíthat inzulinrezisztencia kivizsgáláskor? Olvasson tovább!

A nem megfelelő táplálkozás, és a mozgásszegény életmód hatására a vér glükóz szintje folyamatosan magasan lesz. ez azt eredményezi, hogy a hasnyálmirigynek folyamatosan extra munkát kell végeznie, hogy a megemelkedett cukormennyiséghez megfelelő adag inzulint legyen képes a vérbe juttatni. A tartósan magas inzulinszint pedig két dolgot is kivált a testben. Egyrészt a sejtek rezisztensé, kevésbé érzékennyé válnak a hormonra, vagyis egységnyi cukor felvételéhez több inzulinra lesz szükségük, ami további munkát ró a hasnyálmirigyre. Ez az extra munka egy idő után a szerv kifáradásához vezet, ami az inzulintermelés erőteljes csökkenésével is járhat.

Az IR tünetei:

  • Hasi hízás
  • Rohamszerű álmosság az étkezéseket követő 2-3 óra múlva.
  • Sorozatos sikertelen fogyókúrák
  • Fáradékonyság, csökkent koncentrációképesség
  • Rendszertelen menstruáció
  • Hajhullás, szőrösödési problémák
  • Meddőség

Az inzulinrezisztencia diétával kordában tartható

Az IR egyik fő kiváltó oka tehát a nem megfelelő életmód, ennek megfelelően, ha az életvitelünkön javítunk, akkor a betegséget is kordában tarthatjuk, akár meg is szabadulhatunk tőle (ez is alapvető különbség a cukorbetegséghez képest, mivel annak állapotán javítani lehet diétával, de meg nem szűntethető vele).

Az interneten és a szóbeszédekben sokat lehet hallani arról, hogy mit és hogyan kell ennie az IR-es betegeknek. Ezek egy része jó információkat tartalmaz, egy része hamisakat, ám a teljes képet egyik sem mutatja meg. Az IR esetén ugyanis nem csak a cukor kerülése a cél. A teljes kiőrlésű gabonákra való átállás, a mozgás és az egészséges táplálkozás a végső állomás, amivel fel lehet venni a küzdelmet a kór ellen.

Csakhogy éppen itt vannak a buktatók

Sok olyan étel van ugyanis, amiről azt gondolnánk, nagyon egészséges – mint a gyümölcsök -, és ezért sokat lehet belőlük ennie – IR esetében reggelire egyáltalán nem javasoltak. Ugyanez a helyzet a reggeliző pelyhekkel, puffasztott termékekkel, extrudált kenyerek többségével. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa ugyanis elmondta, hogy a puffasztás során az ételek szerkezete roncsolódik. Ez alapvetően nem lenne baj, de ennek köszönhetően a felszívódásuk is lényegesen gyorsabb lesz, ami gyors vércukor emelkedést okoz. Az IR esetében a betegeknek éppen ezt az emelkedést kell elkerülniük, így esetükben a puffasztott élelmiszerek egyáltalán nem javasoltak. A reggeliző pelyhek többsége ráadásul hozzáadott cukrot is tartalmaz, vagy aszalt gyümölcsökkel van dúsítva, melyek szintén nem javasoltak. A pelyhek közül a zabpehely az egyetlen kivétel, melynél csupán mechanikai úton lapították szét a zabot, így nem gyorsítja a felszívódását nagymértékben.

Inzulinrezisztencia: minden, amit tudni kell róla - kattintson!

Akkor mit ehet egy IR-es, és mit nem?

Olyan betegség esetében, mint az IR, azt hogy mit szabad enni, nem csak az ételek cukortartalma befolyásolja. A betegek személyes szokásai, ízlése, testsúlya, életkörülményei, fizikai aktivitása, és még egy sor tényező határozza meg azt az étrendet, amivel a leghatékonyabban lehet felvenni a harcot az IR ellen - mondja a dietetikus. Ehhez azonban mindenképpen szakember segítsége szükséges, hiszen így valóban minden tényezőt számításba lehet venni!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan fordítható vissza a prediabétesz? Az orvosok elmagyarázzák

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához