Ezeket látta már?

Májcirrózis végstádiuma: mit lehet enni, és mi tiltott?

májzsugor, diéta, májbetegség, zöldség, májcirrózis

A máj zsugorodással (májcirrózis) és hegesedéssel járó jelensége a betegség már egy "utolsó fázisa".

Az állapot vissza nem fordítható, de megfelelő életmóddal, odafigyeléssel még stabilan tartható. Májzsugor esetén az ép májszöveti részeket heges "szigetek" veszik körül. Enyhe állapotban a beteg akár tünetmentes is lehet, vagy gyengeség, étvágytalanság, fogyás észlelhető. A májzsugor folyamatosan romló betegség, meggyógyítani nem lehet, de hosszabb időre le lehet lassítani, és egyensúlyban tartani. Ebben a legfontosabb: 1. az ártalmas anyagok megvonása 2. a megfelelő étrend betartása.

Kompenzált májzsugor

Itt még nincsenek szövődmények az étrend megegyezik a krónikus májgyulladásnál leírtakkal. Lássunk egy mintaétrendet!

  • Reggeli: 2,5 dl tej, csirkemájkrém, pirított félbarna kenyér, zöldpaprika, paradicsom
  • Tízórai: 1 db kifli, miniméz, minimargarin, ásványvíz
  • Ebéd: paradicsomleves, sertéspörkölt, aprógaluska, fejes saláta, limonádé
  • Uzsonna: banán, tea
  • Vacsora: 1 pohár natúr joghurt, 5 dkg gépsonka, 4 dkg kenyér, retek
  • Utóvacsora: 2 dl ribizli-tejturmix

Dekompenzált májzsugor

Itt már jelentős szövődmények lehetnek:

  • Hasvízkór (aszcitesz)
  • Májelégtelenség idegrendszeri tünetekkel (enkefalopátia)

Ez a két jelenség kombináltan is előfordulhat és igen alapos odafigyelést, ellenőrzést igényel az orvos részéről is. Itt már bizonyos tápanyagokat valóban ki kell hagyni – tehát valódi diétákról van szó. Cél a beteg stabilizálása, az anyagcsere és az állapot helyreállítása.

Hasvízkór diétája

A beteg hasa felfúvódottnak látszik, mivel folyadék gyülemlik fel a hasüregben. Ez a tünet elsősorban az alkoholos májelfajulásra jellemző, de egyéb májártalmakban is előfordulhat.

A legfontosabb az étkezésben a sószegénység, tehát napi 700-2000 mg sónál több nem adható. Ismerve a magyar sózási szokásokat, ez maximum 3000 mg-ig mehet el, akár ételben, akár folyadékokban.

Sószegény diéta: mi fogyasztható, és mi nem?

A napi összes nátriumbevitel nem lehet több, mint a fenti leírtak. Az orvosi kezelésben vízhajtókat is adnak, tehát az orvos és dietetikus együttműködése kell ebben a kérdésben. (arra gondolunk, hogy káliumürítő vízhajtó mellett káliumpótlás is szükséges pl.)

Fogyasztható élelmiszerek

  • Házilag készült, nem tartósított élelmiszerek
  • Natúr húsok, házi húskészítmények
  • Házilag készült túró, savanyított tejtermékek
  • Sószegény kenyér, félbarna kenyér
  • Házi fűszerkeverék só nélkül

Nem fogyasztható élelmiszerek (minden, ami sóval tartósított)

  • Húskrémek, felvágottak, húskonzervek, halkonzervek
  • Füstölt húsáruk (sonka, szalonna, kolbász, szalámi)
  • Füstölt sajtok
  • Zacskós levesek és szószok, szójaszósz
  • Leveskockák, ételízesítők
  • Mustár, ketchup, majonéz, vegeta, delikát stb.
  • Sós pékáru, sós sütemény, pogácsafélék, chipsek
  • Savanyú káposzta, kovászos uborka
  • Juhtúró
  • Csokoládé
  • Gyorséttermi étkezés

Mi a májzsugor étrend alapja?

Lényege a főzelékfélék, burgonya, zöldségek, gyümölcsök, gabonakészítmények gyakori fogyasztása. Ezek alkalmasak a kálium- és magnéziumbevitelre is. Sómentes fűszerkeverékek, melyekben az alábbiak szerepelnek: zsálya, kapor, paszternák, vasfű, rozmaring, kakukkfű, borsikafű, fokhagyma, vöröshagyma, snidling, póréhagyma.

Hogyan főzzünk májbetegség esetén?

  • Gőzben, tejben, zöldséglében
  • Sütés fóliában, agyagedényben, sütőzacskóban, olajban
  • Aromás párolás: zöldségekkel, gombával, friss fűszernövényekkel
  • Ízesítés: friss és szárított fűszerekkel, savanyított tejtermékkel
  • Elkészítés: rétegezés, tűzdelés, töltés (gomba, hagyma, zöldség)
  • Ízek áthangolása: savanykás, savanyú és édeskés ízekre
  • A nyersanyagok természetes ízének megszokása (nem könnyű!)

Ha az étrendben már megengedett a csekélyebb sóhasználat, az legyen tengeri só, ennek alacsonyabb a nátriumtartalma.

Olvasson tovább! Epekő ellen epediéta: milyen ételeket ehetünk, és mik a tiltólistásak?

Mintaétrendek: (hozzáadott só nélkül!)

Reggeli: 2 dl tejeskávé, félbarna burgonyás kenyér, 2 dkg vaj, méz

Tízórai: 6 dkg narancsos túrókrém (házi túró)

Ebéd: almaleves, lecsós csirkemell, tört burgonya, káposzta saláta

Uzsonna: gyümölcssaláta

Vacsora: zöldséggel töltött paradicsom, félbarna kenyér, citromos tea

Utóvacsora: 2 dl tej

Reggeli: burgonyás kenyér, 2 dl tej, házi májpástétom, paprika, paradicsom

Tízórai: eperturmix

Ebéd: gyümölcsleves, marha vagdalt, magyaros zöldbabfőzelék, limonádé

Uzsonna: birsalma kocsonya

Vacsora: gombás rizs, sertéssült, fejes saláta

Utóvacsora: málnás joghurt

(mindkét étrend Na-tartalma 800 mg alatti)

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől emelkedhetnek meg a májenzim értékek? Az orvos válaszol

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

májbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához