Ezeket látta már?

Ez a különleges mézfajta a fertőzések ellen is hatásos lehet!

manuka méz hatása fertőzés ellen

Hallott már a manuka mézről? Mutatjuk, miért lehet érdemes fogyasztani, és mikor kell vele vigyázni!

A méz az egyik legnépszerűbb természetes édesítő és ízesítő, emellett az egészségünknek is jót tesz: enyhíti például a torokfájást és a gyomorbántalmakat is. De mi történik akkor, ha kikristályosodik, és mit érdemes tudni az érdekes állagú manuka mézről?

A méz kristályosodása

A méz kristályosodása természetes fizikai folyamat, nem jelenti azt, hogy a méz gyenge minőségű, ugyanis a kémiai tulajdonságai nem változnak eközben. A jelenség magyarázata, hogy a méz szoba hőmérsékleten túltelített oldatként viselkedik, amelyben az oldószer, a víz csak 18%-ban van jelen, a többi része főleg egyszerű cukrokból áll, a szőlőcukornak pedig rossz az oldékonysága, így szoba hőmérsékleten gyorsan kiválik az oldatból.

A méz 15 °C-os hőmérsékleten ikrásodik a leggyorsabban, e felett és alatt kristályosodása sokkal lassabb. A kristályos méz 45 Celsius-fokos vízfürdőben károsodás nélkül visszaolvasztható, de ezután ismét kikristályosodhat. (3)

A manuka méz antibakteriális hatása

A manuka mézet Új-Zélandon állítják elő a méhek, amelyek a manuka bokrot porozzák be. Ezzel az egzotikusan hangzó mézfajtával rendszerint sebfertőzéseket kezelnek, ugyanis a manuka mézben a gyorsan bomló hidrogén-peroxidon túl - ami a mézek természetes összetevője - methilglyoxal (MG) is található. A manuka mézben lévő methilglyoxal a dihydroxyacetonból alakul át, ami nagy koncentrációban található a manuka virágok nektárjában: a methilglyoxalt tartják felelősnek a manuka méz antibakteriális hatásáért. Minél nagyobb a MG-tartalom, annál erősebb az antibakteriális hatás, amit egyéb anyagok is befolyásolnak. (8)

A méztermelők kifejlesztettek egy skálát a manuka méz hatékonyságának rangsorolására. Ez az úgynevezett UMF, az a(z) Unique Manuka Factor. Az UMF-ről azt tartják, hogy az MG és más hatóanyagok koncentrációjával áll összefüggésben. Jó tudni, nem minden manuka méz tartalmaz szignifikáns mennyiségű antibakteriális faktort. Ahhoz, hogy terápiás értelemben elég hatékonynak legyen tekinthető, a manuka méznek el kell érnie a legalább 10-es értéket az UMF skálán. Azokat a mézeket, amelyek elérik vagy meghaladják ezt a szintet, „UMF Manuka Méznek” vagy „Aktív Manuka Méznek” nevezik. (8)

A manuka méz egyes vizsgálatokban hatásosnak bizonyult a seb felületére vagy a láb fekélyeire téve, illetve kimutatták, hogy eredményes a fertőzésekkel szemben. Ugyanakkor nem minden esetben igazolódott be, hogy segíti a fekélyek „gyógyítását”, sőt felmerült az a vélekedés is, hogy a manuka méz éppenséggel késlelteti a gyógyulást azoknál a fekélyes betegeknél, akik cukorbetegség miatt szorulnak kezelésre. (8)

Egy másik tanulmány azt mutatta ki, hogy a manuka méz hatásos lehet a fogínygyulladás és más, a fogágy és a fog körüli betegségek megelőzésére azáltal, hogy csökkenti a lepedékképződést.

A sebkezelésre használt méz egy orvosi minőségű (tisztaságú) méz. Sterilizálják és előkészítik, mint egy krémet vagy kenőcsöt. Ez azt jelenti, hogy a kamrában tartott üveges manuka méz nem tekinthető az elsősegélykészlet részének. A sebeket, fertőzéseket továbbra is hozzáértő egészségügyi szakembernek kell ellátnia.

A manuka mézzel szembeni szkepticizmust tovább erősíti az a lehetséges veszélyforrás is, miszerint a méhcsípésre allergiásoknál allergiás reakció léphet fel a méz fogyasztásakor. (8)

Olvasson tovább! Propolisz és méhpempő: melyik mire jó?

Mikor és kiknek nem javasolt mézet fogyasztani?

1 éves kor alatt a méz adása tilos. Még a legkisebb mennyiségben sem keverhető a baba ételébe vagy teájába, de a cumi vagy a mellbimbó mézzel való bekenése is kockázatos. Egy súlyos, életet veszélyeztető betegség, az ún. csecsemőkori botulizmus alakulhat ki. A Clostridium botulinum baktérium - melynek spórái a mézben is előfordulhatnak - által termelt toxin (botulotoxin) megtámadja az idegrendszert, székrekedést, gyenge szopási reflexet, az izmok bénulását, légzési nehézséget okozva, amely halálhoz vezethet. A csecsemő védekező mechanizmusa még nem kellően fejlett a spóra kiiktatásához, éppen ezért nem szabad semmilyen formában mézet adni a babáknak egy éves kor alatt. A botulizmus gyanúja esetén haladéktalan orvosi segítségre van szükség. (3, 6, 7)

A méz a cukorbetegek étrendjébe csak mértékkel, mért mennyiségben illeszthető be. Bár számukra nem tilos, de csak megfelelő önkontroll mellett fogyasztható ez az élelmi anyag. (2) Ugyan kicsit kevesebb a méz energia- és szénhidráttartalma mint a cukornak, de döntő többségében egyszerű (glükóz, fruktóz), illetve kis mértékben kettős cukrokat tartalmaz (pl., szacharóz, maltóz), ezért a vércukorszintet viszonylag gyorsan megemeli. 1 evőkanál méz (30 g) szénhidráttartalma 24 g és közel 100 kcal.

A fruktóz emésztési zavarban szenvedőknek teljes mértékben ki kell zárniuk a mézet étrendjükből, annak jelentős fruktóztartalma miatt. (5)

Egyes pollenallergiák esetén felléphet keresztallergia a mézzel szemben, ezért ilyenkor fogyasztása nem javasolt, ahogyan ismert méhcsípés-allergia esetén sem. (2)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A házi praktikák sorából ne felejtse ki a gyógyteákat sem!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Megfázás

Felhasznált irodalom:

 1. A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/110 számú előírása a mézről. In: 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól. Frissítve: 2019. január 14.
 2. Bíró A. (2014) Tudnivalók a különböző mézfajtákról. 2014.12.01. Elérhető: http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/322 
 3. Schmidt J. (2007) 10 dolog, amit a mézről tudni érdemes. Új DIÉTA, 2007; (2), 31. Elérhető: http://www.ujdieta.hu/indexc6e7.html?content=623
 4. European Food Information Council Newsletter. Food Today. Honey. 2018.12.08. Elérhető: https://www.eufic.org/hu/healthy-living/article/honey
 5. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Táplálkozási Akadémia Hírlevél. 2017; 10(5). Elérhető: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2017/05/Taplalkozasi_Akademia_2017_05_Fruktoz_emesztesi_zavar_170524.pdf
 6. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja az egészséges csecsemő (0-12 hónap) táplálásáról. HIVATALOS ÉRTESÍTŐ, 2010. évi 104. szám. Elérhető: https://www.mave.hu/uploads/file/VSZK%20protokoll%20csecsemo%20taplalasa%200-12%20ho.pdf
 7. Helik G. (2011) „Egészséges táplálás gyermekkorban” Gyermekkorban megelőzhető felnőttkori megbetegedések. Védőnő, XXI. évfolyam 1. szám melléklete, Magyar Védőnők Egyesülete, 2011. Elérhető: https://www.mave.hu/uploads/file/eg_taplalkoz-2011-1sz.pdf
 8. Manuka Honey. Elérhető: http://www.webmd.com/a-to-z-guides/manuka-honey-medicinal-uses 
 9. Manuka Honey in Preventing Esophagitis-Related Pain in Patients Receiving Chemotherapy and Radiation Therapy For Lung Cancer. 2017.08.31. Elérhető: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01262560
 10. Susman E. (2014) Honey Fails to Reduce Radiation-induced Esophagitis. 2014.09.28. Elérhető: http://journals.lww.com/oncology-times/blog/asco11spotlightnews/pages/post.aspx?PostID=141
 11. Frank R. (2006) A csodálatos méz. Gyógyító receptekkel. Budapest, CSER Kiadó, 2006.
Forrás: MDOSZ, Táplálkozási Akadémia
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához