Ezeket látta már?

Megtalálták az összefüggést a rák és a feldolgozott sertéshúsok fogyasztása között

rák, daganatos betegségek, nitritek, feldolgozott élelmiszer, sertéshús, hús, tartósítószer

A nitrittartalmú szalonna és sonka mindennapi fogyasztása nagyon is komoly közegészségügyi kockázatot jelent.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a nitritek évente 32 000 bélrákos megbetegedést okoznak.

Egy vezető tudós arra sürgette a brit minisztereket, hogy tiltsák be a nitritek használatát az élelmiszerekben, miután egy kutatás rávilágított a rák kialakulásának egyértelmű kockázatára, ha túl gyakran eszünk feldolgozott húst, például szalonnát és sonkát – írja a Guardian.

A belfasti Queen’s University vizsgálatai szerint

  • a feldolgozott hússal táplált egereknél 75%-kal több rákos daganat alakult ki, mint a nitritmentes sertéshússal etetett egereknél.
  • Emellett a nitrittel szárított sertéshússal etetett egereknél 82%-kal több daganat fejlődött ki a bélben, mint a kontrollcsoportnál.
  • A tanulmány megállapította, hogy a hasonló mennyiségű nitritmentes sertéshússal etetett egereknél nem nőtt a daganatok száma, ami tovább bizonyítja, hogy a vegyszerek fogyasztása jelentős hatással volt a rák kockázatára.

A kutatást végző Chris Elliot felszólította a brit kormányt, hogy a tanulmány fényében változtassa meg álláspontját a feldolgozott húsban található nitritekkel kapcsolatban.

Az új tanulmány eredményei még egyértelműbbé teszik a nitrittel teli, pácolt húshoz kapcsolódó rákkockázatot.

Kisebb mennyiség is növeli a rák kockázatát

Dr. Brian Green a Nature folyóiratban megjelent jelentés egyik szerzője a következőket mondta:

„A vizsgálatunk eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy nem minden feldolgozott hús hordoz ugyanolyan kockázatot a rák kialakulására, és hogy a nitrittartalmú feldolgozott húsok fogyasztása súlyosbítja a rákos daganatok kialakulását.”

A Nagy-Britanniában értékesített szalonna körülbelül 90%-a nitriteket tartalmaz, amit korábbi kutatások összefüggésbe hoztak a bélrák, mellrák és prosztatarák kialakulásával. A vegyszert más húskészítményekben, szalámikban, vagy például a frankfurti kolbászban is használják. A kutatók szerint eredményeik azt mutatják, kisebb mennyiség fogyasztása is növelheti a rák kockázatát.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a közelmúltban közzétett egy frissített véleménytervezetet, amely szerint az élelmiszerekben található nitritek javasolt szintje egészségügyi aggályokat vet fel.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Medical Online
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához