Ezeket látta már?

Mi a pH érték?

2010.01.18. Módosítva: 2015.11.04.

Gyakran halljuk ezt a kifejezést. De vajon tisztában vagyunk vele, hogy pontosan mit is jelent, és hogy miért fontos számunkra? Beszélgetőpatrnereink Dr. Török Szilveszter biokémikus (T.Sz.) és Dr. Cseuz Regina reumatológus (Cs.R.)

- pH érték. Gyakran halljuk ezt a kifejezést. De vajon tisztában vagyunk vele, hogy pontosan mit is jelent, és hogy miért fontos számunkra?

ph-280x200-d0000053882e8eab3cff1

(T.Sz.): A pH érték normálistól való eltérése hosszú távon súlyos következményekkel járhat egészségünkre. A problémák az emésztési zavaroktól egészen a mozgásszervi megbetegedésekig terjedhetnek.

- De mi is a pH érték? Egy mérőszám, amely bármely folyadék, többek között a testnedveink sav és lúg háztartását jelzi. Ezt az értéket egy nullától tizennégyig terjedő számskálán mérik. A 7-es pH-júak a semleges oldatok. Ettől az értéktől lefelé egyre savasabb egy oldat, felfelé haladva viszont egyre lúgosabb.

(T.Sz.): Nyálunk viszont állandóan lúgos, ezért a pH-ja 7,5. A bőrünket, pedig enyhén savas védőréteg fedi, ezért a pH-ja 5.5 körül mozog. Testünk valamennyi részén található testnedveinknek van egy optimális pH értéke, amelyre szervezetünk állandóan felügyel. Vérünk pH-ja 7,3 körüli, tehát lúgos. Ha ez az érték akár kéttizednyit is csökkenne, abba belehalnánk.

A lúgok szervezetünkben a megújulást, míg a savak a lerakódások képződését segítik. A lerakódások számtalan betegséghez vezethetnek.

- A tudomány nyomára bukkant azoknak a kémiai elemeknek, amelyek a lúgosságot és a savasságot okozzák.

(T.Sz..): A savképződésért felelős foszfor, a húsokban, az édességekben, a fehérlisztben és a tartósítószerekkel készült valamennyi ételben és italban megtalálható. És a mai ember táplálékai háromnegyedét sajnos ezek teszik ki.

- A savakat közömbösíteni képes lúgosító elemek, a kalciummal az élen, a barnalisztben, a zöldségfélékben, a gyümölcsökben fordulnak elő nagy mennyiségben.

(T.Sz.): Hogy testünk elsavasodási folyamatait leállítsuk, 10 étkezésből 8-szor kellene ilyen ételeket fogyasztanunk.

- A savas szervezet fáradékonyabb és teljesítőképessége is gyengébb. Ha a tápanyagokkal szervezetünk nem kap a savak semlegesítéséhez elegendő kalciumot, akkor elvonja azt máshonnan.

(Cs. R.): Ez súlyos mozgásszervi problémákhoz, csontritkuláshoz, izomgörcsökhöz vezethet. Hiszen a csontok, az izületek, az izmok alapvető összetevői ezek az anyagok. Ezért érdemes odafigyelni, mi kerül a hasunkba. De akár megmérhetjük szervezetünk savasságát otthon is. Vizeletünkbe egy héten át rendszeresen mártsunk lakmuszpapírt. Ha átlagosan 6,5 és 5,5 között mozog vizeletünk pH értéke, akkor még nem vészes a helyzet, de ennél alacsonyabb, akkor jobb, ha elkerüljük a pH fő ellenségeit, a foszfor és tartósítószer hozzáadásával készült ételeket.

Tekintse meg a témához kapcsolódó videót!

forrás: http://www.freepress.hu

Forrás: freepress.hu