Szponzorált tartalom

Mit rejt a tojáshéj? Ilyen hatással van a tojás az emberi szervezetre

#tojás #tojáshéj #normális testsúly #immunerősítés
2020.10.19.

A tojás mindennapjaink része már az ősidők óta, szinte mindig találkozunk vele, fogyasztjuk és felhasználjuk valamilyen formában. De sokan nem ismerjük valójában, hogy mit is rejt a tojáshéj.

Tojás, a vitaminbomba

Már napi egy tojás is tartalmazza azokat az esszenciális vitaminokat, amelyek segítenek, hogy egészségesnek érezzük magunkat. Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10 százaléka héj, 60 százaléka fehérje és 30 százaléka sárgája. A fehérje és a sárgája is teljesen megemészthető, feldolgozása közben pedig nem veszít értékeiből. A tojás fenséges tápláléknak minősül, hiszen tökéletes zsírösszetétele mellett megannyi vitamin és ásványi anyag található meg benne. Az A-vitamin és a B2-vitamon a látásra és a bőrre van jó hatással, a D-vitamin erősíti a csontokat, fogakat, az E-vitamin pedig az izmok és az idegrendszer egészségében játszik fontos szerepet.

A tojás segíti az immunműködést, az anyatej után a második legjobb minőségű tápanyagforrás. Kalóriaértéke elenyésző más ételekhez képest, 75 kcal energiatartalommal rendelkezik egy egész tojás. Jelentős fehérjetartalma miatt telítettség érzetet nyújt, így segít a diétában, az egészséges testsúly fenntartásában.

Forrás: Agrármarketing Centrum

Az idősebb korosztály számára is fontos, hiszen a szív egészségére kiemelten jó hatással van, csökkenti a vérnyomást, az infarktus kialakulásának kockázatát, magas Omega-3 zsírsav tartalma pedig a szívbetegségek ellen véd.

Várandósság alatt a sejtek normál működéséhez kolin tartalma segít elkerülni a születési rendellenességek kialakulását, valamint hozzájárul a magzat agyszöveteinek és memóriájának fejlődéséhez.

Sokszínű étel, változatosan lehet elkészíteni, bármikor beszerezhető a boltokban és szinte az összes tápanyagot tartalmazza, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Elengedhetetlen kelléke a nagymama féle palacsintának, az almáspitének és még megannyi finomságnak.

Forrás: Agrármarketing Centrum

Tojás Világnap

A Tojás Világnapját 1996 óta világszerte ünneplik, minden év októberének második péntekjén. Az idei évben e nap alkalmából „Tévhitek helyett tájékozódj!” mottóval indított fenntarthatósági kampányt a magyarországi Tojásszövetség, melyben egy animációval mutatják be, hogy a tartásmód nincsen hatással a tojás minőségére és beltartalmi értékeire, ugyanakkor az EU-konform ketreces tartástechnológiának a legkisebb az ökolábnyoma és az üvegházhatása.

Bővebb információért a tojás jótékony hatásairól látogasson el a https://www.amc.hu/tojaskampany/ oldalra és figyelje az Agrármarketing Centrum Facebook oldalát.

Forrás: Agrármarketing Centrum
Forrás: Agrármarketing Centrum