Mindenki ezt nézi most!

EGÉSZSÉG KVÍZ

Napi kvíz: mire jó a cink? Tesztelje le a tudását!

kvíz, napi kvíz, cink, mire jó a cink, egészségkalauz

A cinkhiány komoly bajokat okozhat, de a túl sok cink sem tesz jót. Miért elengedhetetlen szervezetünk működéséhez a cink? Melyek a kedvező élettani hatásai? Tesztelje magát, hogy jól tudja-e!

A cink egy rendkívül értékes tápanyag, amely pozitívan hat az immunfunkciókra. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő cinkben gazdag táplálékot, úgy a szervezetünk nem tud megfelelően megküzdeni a vírusok támadásaival szemben, illetve gyulladás is kialakulhat, amellyel az immunrendszer egész egyszerűen nem tud mit kezdeni.

A cink mintegy 2-3 grammnyi mennyiségben van jelen az emberi szervezetben. Főleg a haj, a szem, és a férfi nemi szervek tartalmazzák. Ezeken kívül a májban, a vesékben, az izmokban, és a bőrben található még számottevő mennyiségben. A legfontosabb szerepe, hogy az inzulin alkotórészeként a vércukorszint-szabályozásban vesz részt. A cink az inzulinon kívül mintegy hetvenféle enzimben van jelen.

Mivel a cink más tápanyagokkal is kölcsönhatásban áll, ha nem juttatunk be a szervezetünkbe elegendő A- és D-vitamint, illetve szelént, akkor a cink sem képes kifejteni a pozitív hatásait, így nem élvezhetjük ennek a tápanyagnak az előnyeit.

Mire és miért jó igazán a cink - töltse ki kvízünket, és közelebb kerülhet a válaszhoz.

Indulhat a kvíz? Hasznos időtöltést! 😊

Forrás: egeszsegkalauz.hu