Ezeket látta már?

Nem csak élénkít: hatékonyabb lehet a kávé a tiszta koffeinnél is

reggeli kávé, hatása, koffein, élénkítő

A tiszta koffein élénkebbé tesz, de a kávé emellett a cselekvőkészséget is fokozza.

Dobson Szabolcs egy kutatás alapján írt a kávéról és annak hatásáról:

"A kávéfogyasztók gyakran azzal indokolják a kávéivás szertartását, hogy éberebbé válnak, és növelik szellemi-fizikai teljesítményüket, cselekvőképességüket. Ezeknek a szubjektív benyomásoknak azonban továbbra sem volt tisztázott az idegélettani háttere.

Van egy módszer: a nyugalmi fMRI (Resting state fMRI, rsfMRI vagy R-fMRI) az agyi képalkotó eljárások olyan formája, amellyel feltérképezhetjük az agyterületek közötti alapállapotú kapcsolatokat, vagyis azokat az összeköttetéseket, amik akkor figyelhetőek meg, amikor a vizsgálati személy nem végez konkrét feladatot. Ez a nyugalmi aktivitás az agyi véráramlás változásán keresztül detektálható.

Portugál kutatók a nyugalmi állapotú fMRI adatokat tanulmányozták kávé-, illetve tiszta koffeinfogyasztók csoportjában.

Kimutatták, hogy a kávéfogyasztás és a tiszta koffein is csökkentette a nyugalmi- vagy alap hálózat (Default Mode Network, DMN), valamint a szomatoszenzoros/motoros hálózatok és a prefrontális kéreg közötti kapcsolatot. A nyugalmi- vagy alap hálózat (Default Mode Network, DMN) olyan agyi régiókból álló rendszer, ami abban az esetben lesz aktív, mikor a vizsgálati személy éber állapotban, nyugalmi helyzetben van. A nyugalmi hálózat, akkor aktiválódik, ha pl. a személy a belső folyamataira koncentrál, álmodozik, elképzeli a jövőt, emlékeket hív elő.

Ugyanakkor a magasabb vizuális és végrehajtó kontrollhálózat (ECN) aktivitása csak kávéfogyasztás esetén fokozódik. Ez utóbbi hálózat aktiválódása a célorientált, végrehajtó funkciókat és külső ingerek által irányított figyelmet igénylő feladatok kivitelezésével kapcsolatos.

Vagyis a koffein a kávéhoz képest szétkapcsolja a fenti két hálózat működését."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Túl alacsony a vérnyomása? Ezt tegye, hogy jobban legyen

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#vérnyomás

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához