Ezeket látta már?

Régóta savlekötőt szed? Fontos ásványianyag hiányához vezet, ha ezt a fajtát veszi

savlekötö gyógyszer foszfor hiány ízületi fájdalom

Nemcsak a csontok és a fogak romlását, hanem ízületi fájdalmakat is okozhat a foszfor hiánya.

Miért fontos a szervezetnek a foszfor?

A foszfor (pontosabban annak egyik ionja, a foszfát), biokémiai szempontból nagy szerepet játszik többek között a sejtek membránjának, illetve örökítőanyagainak, a DNS-nek és az RNS-nek a felépítésében, a sejtek energiaellátásának biztosításában. A foszfor emellett nélkülözhetetlen a csontfejlődéshez, szükséges ugyanis a csontot, illetve fogzománcot alkotó kemény, ellenálló anyagok kialakításához.

A szervezetünk a benne található foszfor mintegy 85-90 százalékát a csontokban, illetve a fogakban tárolja. A foszfor emellett segít a vér megfelelő pH-értékének fenntartásában is, valamint a zsírok és a szénhidrátok energiává alakításában is szerepet játszik.

A foszforhiány tünetei

A foszforhiány lehetséges tünetei közé tartozik a csontok, illetve a fogak állapotának romlása. Amennyiben valami miatt nincs elegendő szabad foszfor a véráramban, a szervezetünk a "raktárakból", vagyis a csontból, illetve a fogakból igyekszik azt pótolni, ez pedig a csontok gyengülésével, a fogak érzékenyebbé válásával, a törésekre, illetve a fogszuvasodásra, foggyulladásra való nagyobb fogékonysággal jár együtt.

A csontok gyengesége mellett izom- és ízületi problémák, fájdalmak is jelentkezhetnek. Az izomgyengeség a legtöbbször a végtagok izmait érinti, de olyan kisebb, de rendkívül fontos izmok is "elgyengülhetnek", mint a szív, vagy a légzéshez szükséges mellkasi, a nyeléshez szükséges nyaki izmok. Az apró szemmozgató izmok funkciózavara pedig kettős látást okozhat.

A foszforhiány emellett viselkedési zavarokkal, ingerlékenységgel, zavarodottsággal és egyéb mentális gondokkal járhat együtt. A foszfor hiánya az immunrendszer működését is befolyásolhatja, például nehezebben gyógyulunk meg a fertőzésekből.

Mi okozhat foszforhiányt?

A nem kielégítő étrend miatt bekövetkező foszforhiány viszonylag ritka. A fehérjéket tartalmazó élelmiszerek általában elegendő mennyiségű foszfort is tartalmaznak, vagyis, ha valaki gondoskodik a megfelelő fehérjebevitelről, az a szükséges foszfort is "elfogyasztja". Természetesen, a súlyos alultápláltság vagy az egyoldalú étrend a foszforhiány rizikóját is növeli. Gyakoribb a foszforhiány az alkoholistáknál, mert az alkohol gátolja a foszfor felszívódását (emellett pedig együtt járhat a már említett alultápláltsággal is). Ritkább esetekben a foszforhiányt a túlzott foszforkiválasztás okozza, vagyis a szervezetünk a kelleténél több foszfortól igyekszik megszabadulni a vizeleten keresztül. Ennek hátterében például a mellékpajzsmirigy nem megfelelő működését találhatjuk okként.

Előfordulhat, hogy éppen az alultápláltság kezelésére alkalmazott "újratáplálás" okoz foszforhiányt (más problémákkal együtt). Ilyenkor ugyanis a hirtelen szervezetbe kerülő nagyobb mennyiségű szénhidrát felboríthatja az érzékeny elektrolit-egyensúlyt, ez pedig számos súlyos tünettel jár együtt. A tápanyagok hasznosításához más ásványi anyagokkal együtt nagyobb mennyiségű foszforra van szükség, ezt pedig a szervezet nem tudja kellően rövid idő alatt biztosítani, ezért egyre többet és többet szabadít fel a csontokból, fogakból (az alultápláltság miatt azonban eleve jóval nagyobb a foszforhiány rizikója).

A véráramba hirtelen bekerülő, nagyobb mennyiségű foszfor azonban egy újabb reakciót is elindíthat: a vesék, hogy az elektrolitok egyensúlyát visszaállítsák, igyekeznek megszabadulni a túl sok foszfortól, így fokozzák annak vizeleten keresztül történő kiürítését. Az újratáplálási szindrómának nevezett tünetegyüttesnek időnként sajnos halálos következményei is lehetnek, mert a szív felmondhatja a szolgálatot, így éppen az okozza az érintett halálát, amivel megpróbálják az életét megmenteni. Ez a szindróma előfordulhat anorexia nervosától szenvedő betegek kezelésénél vagy súlyos betegségekből való felépülés során is.

Csak óvatosan a savlekötőkkel!

Bizonyos gyógyszerek, a vény nélkül kapható savlekötők akadályozhatják a foszfor hasznosulását, illetve fokozhatják a foszfátok ürülését a szervezetünkből. Jelentősen növelheti tehát a foszforhiány kialakulását, ha valaki túl sok, alumíniumot tartalmazó savlekötő tablettával igyekszik enyhíteni a kellemetlen tüneteit.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a legjobb, vény nélküli gyógyszerek ízületi gyulladásra a szakgyógyszerész szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

savlekötő

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához