Ezeket látta már?

Szója és menopauza: segít vagy nem?

csaladi_ebed

Vajon a növényi ösztrogénekben gazdag szója nagyobb mennyiségben való fogyasztása enyhíti a változókori tüneteket a nőknél?

Az ösztrogénre és más hormonokra alapozott hormonpótló terápiák hatékonyan csökkentik a változókorban jelentkező hőhullámokat és más tüneteket, ám alkalmazásuk kockázatokkal is jár. A Kaliforniai Egyetem davisi orvosi karának kutatói azt vizsgálták, hogy a növényi ösztrogének fogyasztása is kínálja-e ezeket az előnyöket.

Menopauza: előnyös a nők számára fogyasztani növényi ösztrogéneket?

Ellen Gold és munkatársai 1651 nőt követtek nyomon tíz éven keresztül, a tanulmány kezdetekor még egyik nő sem esett át a menopauzán. A kutatók évente kérdezték ki a résztvevőket pillanatnyi tüneteikről, és a részfelmérésekben feljegyezték az esetleges hőhullámok, éjszakai izzadás és a többi változókori panasz súlyosságát, valamint gyakoriságát is.

Nincsen hatással  a változókor tüneteire a rostfogyasztás. Nincsen hatással  a változókor tüneteire a rostfogyasztás. Forrás: MTI

Az eredményeket értékelve Gold és csapata nem talált következetes mintát a nők által elfogyasztott fitoösztrogének mennyisége és a változókori tünetek súlyossága, illetve előfordulási gyakorisága között. Ugyanez volt érvényes az elemzésekbe szintén bevont rostfogyasztásra is.

A változókorban levő nők feleslegesen fogyasztanak szóját tüneteik enyhítésére?

Mint Gold elmondta, elképzelhető, hogy a nők egyes alcsoportjai számára előnyös a növényi ösztrogének, mint a szója fogyasztása a változókorban, de tanulmányukban ezt nem tudták kiszűrni. Tehát: Nem segít a szója a menopauza tüneteinek enyhítésében!

A tanulmányt a Menopause című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához