Ezeket látta már?

Tényleg húst hússal eszünk? A legújabb kutatás szerint így ebédel a magyar

Hírek
2025. július 11. 10:54
táplálkozási szokás magyar

Egy friss hazai kutatás feltárta, hogyan (nem) változott a magyar étkezési kultúra a 21. században.

A felmérésből egyértelműen kiderült, hogy a hús ma is az étkezések szerves része, központi szerepet kap az asztalon a magyar háztartásokban. A megkérdezettek kedvenc fogása a húsleves, illetve a gulyás, és csupán 6 százalékuk sorolja a salátákat, zöldségféléket a preferált ételei közé. Emellett viszont a fenntarthatóság már beszivárgott a mindennapokba, ami azt mutatja, hogy egyre nagyobb figyelmet kap a környezettudatosság.

A magyarországi étkezési szokások 2025-ben is sokkal inkább hasonlítanak a hagyományokhoz, mint a mai nyugat-európai trendekhez – derül ki a POLCZ FOOD országos, 1200 fő részvételével készült reprezentatív kutatásából.

A húsfogyasztás kétségkívül a nemzeti identitás része Magyarországon, csakúgy, mint a kiadós, paprika és zsír felhasználásával készült ételek. A friss zöldségek és saláták szerepe az étkezésekben még mindig messze elmarad a hagyományos fogásokhoz képest.

„A magyar étkezési kultúrában a főételek, de még a levesek és főzelékek szinte kötelező eleme a hús. Ez a szokás annak ellenére is fennmaradt, hogy közben a fenntarthatóság vagy a könnyebb ételek iránti igény is megnövekedett” – mondta Kertész Éva Annamária, a POLCZ FOOD ügyvezetője, .

Hús a magyar asztalon – hagyomány vagy ízlés kérdése?

Húsfogyasztásban már a 20. században is jeleskedett a magyar – az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány 2024-es körképe szerint ennek csúcspontja az 1987-1989 közötti időszakban volt, amikor fejenként átlagosan 120 kg hús fogyott el évente. Ez a mennyiség 2021-re 82 kg-ra csökkent, de még ez is a legtöbb húst fogyasztó nemzetek felső negyedére volt elegendő.

A friss felmérés szerint a megkérdezettek közel fele legalább egy húsdomináns ételt tart kedvencének, 46,23 százaléka hústartalmú egytálételt, de a többi kategóriában – mint a levesek, tésztaételek – is hasonló fogások szerepeltek az élen: a legnépszerűbb a húsleves, a gulyásleves, de a spagettire is hús kerül a legtöbb háztartásban. A zöldségfogyasztás ezzel ellentétben szinte elhanyagolható eleme az ebédeknek. A megkérdezettek 6 százaléka sorolta a salátákat, zöldségféléket a preferált ételek közé. Éppen ezért fontos, hogy a hagyományok megtartása mellett teret kapjanak a kiegyensúlyozottabb, növényi alapú alternatívák is.

A POLCZ régóta vallja ennek fontosságát, szakértőnek mondható etéren, hiszen a kínálatában a klasszikus húsos ételek mellett olyan zöldségekben gazdag egytálételek is megtalálhatók, amelyek nem csak tartalmasak, hanem megfelelő élelmirost- és fehérjeforrást biztosítanak. Ezek a fogások segíthetnek abban, hogy a fogyasztók egy-egy napon könnyedebb, mégis tápláló megoldást válasszanak – anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötniük az íz vagy a jóllakottság terén.

Gyors étkezések és családi egyensúly

A kutatás eredményei arra is rámutattak, hogy a családok egy hosszú munkanap végén gyors ételmegoldásként a fagyasztóba nyúlnak az előre elkészített fogásokért, szendvicset készítenek, készételt vásárolnak vagy rendelnek. Hiába kapnak ezek az opciók egyre nagyobb teret, a szakértő egy tanulságos adatra hívja fel a figyelmet:

„A megkérdezettek 78,8%-a naponta vagy kétnaponta főz – miközben egyre többen érzik azt, hogy inkább élni szeretnének, nem főzni. Az állandó rohanás, a munka és a családi logisztika mellett a főzés gyakran nem öröm, hanem újabb stresszforrás. Egy gyors, egészségtudatos és fenntartható megoldás – mint például egy adalékanyag-mentes készétel – nemcsak praktikus választás, de a mentális jólléthez is hozzájárul. Üzenetünk éppen erre épül: segít időt nyerni az életre. Érdemes időnként elengedni az elvárásokat, és tudatosan beépíteni egy-egy pihentető étkezést” – nyilatkozta Kertész Éva Annamária, hangsúlyozva a mentális egészség fontosságát a családi ebéd tervezése során is.

A bolygó és a testünk is nyer: a tudatos étkezés előnyei

A kutatásból az étkezési szokásokkal kapcsolatos egyéb érdekes adatok is napvilágra kerültek. Különösen figyelemre méltó, hogy a válaszadók 79,2 százaléka nem szenved ételintoleranciában. Ez kedvező eredmény, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az ételintoleranciák növekvő tendenciát mutatnak, így a megelőzés és az egészségtudatos táplálkozás kérdése is kulcsfontosságú.

A túlzottan feldolgozott alapanyagokból készült élelmiszerek és a hozzáadott cukrok csökkentése, valamint a tápanyagban gazdag, friss alapanyagok választása támogatja az egészséges életmód kialakítását. A tudatos vásárlás, a helyi hozzávalók előnyben részesítése és a fenntarthatóságra való odafigyelés szintén hozzájárulhat egy szebb jövőhöz, hiszen a környezettudatos étkezés nemcsak a személyes jólétre, hanem a bolygóra is jótékony hatással van.

Fenntarthatóság és helyi termékek: a magyar fogyasztók új trendjei

Egy tudatos fogyasztó a címke elolvasásánál kezdi, azonban itt koránt sem ér véget a feladata. A fenntartható tartalmú és csomagolású termékek kiválasztása, továbbá az élelmiszerpazarlás csökkentése mind-mind fontos esszenciái a környezettudatosságnak. A legfrissebb, reprezentatív kutatás eredményei bizakodásra adnak okot: a válaszadók 81,2 százalékának kiemelten fontos a fenntartható termékek választása. Ez különösen pozitív hír napjainkban, amikor a műanyagtermelés rekordmértékben növekvő trendet mutat.

A környezettudatos vásárlói magatartás nem csupán a fenntartható termékekre, hanem a helyi gazdaság támogatására is kiterjedhet. A magyar vásárlók 88,6 százaléka előnyben részesíti a hazai termékeket, amikor élelmiszert vásárol. Ez az adat jól tükrözi, hogy a magyar ételek iránti elköteleződés nem csak a fűszerezésben és a húshangsúlyos fogásokban nyilvánul meg, de tudatos döntéseket is jelent, amelyek a hazai gyártókat helyezik előtérbe.

„A kutatás eredményei jól mutatják, hogy a magyar vásárlók számára nem csupán a helyi termékek íze és minősége fontos, hanem az is, hogy támogassák a hazai gazdaságot is. A tudatosság egyre inkább kulcsszerepet kap a döntéseikben” – hangsúlyozta Kertész Éva Annamária.

Hogyan éljünk tovább egészségesen? Ezt tanácsolja az orvos!
Figyelmébe ajánljuk

Hogyan éljünk tovább egészségesen? Ezt tanácsolja az orvos!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# táplálkozás # táplálkozási szokások # magyar # Kutatás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés