Ezeket látta már?

Többet fogyhatunk, ha kihagyjuk a reggelit?

reggeli, fogyás, hízás, időszakos büjt

Egy friss tanulmány szerint az, hogy a reggeli étkezés felpörgeti az anyagcserét csak egy mítosz.

Több időszakos böjttel foglalkozó tanulmány szerint az éjszakai böjt meghosszabbítása összefügg a fogyással, de ami még fontosabb, az anyagcsere javulásával is. A legalább 16 órás éjszakai böjt lehetővé teszi a vércukor- és inzulinszint csökkenését, így a szervezet a zsírt égeti el, hogy energiához jusson. A testünk nem tud zsírt égetni, ha folyamatosan eszünk, azaz feltöltjük üzemanyaggal, így az a feltevés hogy a reggeli étkezés felpörgeti az anyagcserét, nem a valóságon alapul - írja a Harvard Health Publishing.

A reggeli étkezés mítosza

A reggeli étkezés "mítosza" megfigyeléses tanulmányokon alapul, amelyek arra az eredményre jutottak, hogy népességszinten a rendszeresen reggeliző emberek általában egészségesebb testsúlyúak is. Ez nem jelenti azt, hogy a normális testsúlyhoz a reggelinek bármilyen köze lenne. Azok, akik rendszeresen reggeliznek lehet csak nappal dolgoznak, magasabb társadalmi-gazdasági státusszal rendelkeznek és következetesebbek, mint azok, akik nem reggeliznek. A szakértők szerint ezek a testsúly szempontjából a reggelinél fontosabb tényezők, amelyekre a megfigyeléses vizsgálatok nem térnek külön ki.

Ezzel szemben a random, kontrollált vizsgálatok (RCT) ezeket a tényezőket külön vizsgálják. Ausztrál kutatók több RCT-tanulmány eredményeit hasonlították össze. A következő eredményekre jutottak. 7 tanulmány a reggeli súlyváltozásra gyakorolt hatását vizsgálta. Az átlagosan 7 hétig tartó vizsgálat során a reggelizők 1,2 kilót híztak azokhoz képest, akik nem reggeliztek. Ez mind a normál, mind a túlsúlyos emberekre igaz volt. 10 tanulmány foglalkozott azzal, hogyan hat a reggeli a teljes napi kalóriabevitelre. Az átlagosan két hétig tartó vizsgálat után a reggeliző résztvevők 260 kalóriával többet fogyasztottak, mint azok, akik nem reggeliztek.

Ez most az egyik legnépszerűbb diéta, kiderült, mennyire hatásos - olvasson tovább!

A szerzők szerint ezek az eredmények segítenek megcáfolni azt az elképzelést, hogy a reggeli kihagyása később falánksághoz vezet. "Bár a reggelit 1917 óta a nap legfontosabb étkezéseként hirdetik a médiában, kevés a bizonyíték arra, hogy a reggeli segíthet a fogyásban" - állapították meg a kutatók.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Harvard Health Publishing