Ezeket látta már?

A mindennapi tojásfogyasztás távol tarthatja az orvost?

Táplálkozás
2025. augusztus 27. 07:04
mennyi tápanyagot tartalmaz egyetlen tojás

A tojás természetes tápanyagtartalmának és magas biológiai értékének köszönhetően az egyik legegészségesebb, legkomplexebb élelmiszeralapanyagunk.

Sokak számára ismerős lehet az idézet: „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja.” Vajon igaz lehet ez az állítás más élelmiszerekre is mint például a tojásra? Egy nagyméretű, azaz „L”-es tojás körülbelül 6 gramm teljes értékű fehérjét tartalmaz, amely az összes esszenciális aminosavat megfelelő arányban biztosítja az emberi szervezet számára. A tojásfehérje zsírtartalma elhanyagolható, könnyen emészthető, továbbá hozzájárul az izomtömeg növeléséhez és fenntartásához. A sárgája emellett gazdag zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminokban, antioxidánsokban és foszfolipidekben, amelyek kulcsszerepet játszanak az idegrendszer és a szem egészségének fenntartásában.

Miért lehet jó tojást enni?

A lutein és a zeaxantin olyan antioxidáns vegyületek, amelyek segítenek a szem sejtjeinek védelmében, és csökkentik az időskori makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. A tojás egyike azon kevés élelmiszereknek, amelyek természetes forrásai a D-vitaminnak - ez különösen fontos a csontanyagcsere és az immunrendszer működése szempontjából. Emellett a tojás jelentős mennyiségű kolint is tartalmaz, amely az agyműködéshez, a sejthártyák épségéhez illetve a magzati agyfejlődéshez is nélkülözhetetlen.

- mesélte a tojás kiváló összetételéről Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár, aki főként funkcionális tojástermékek fejlesztésével foglalkozik.

A tojás vitamin- és ásványianyag-tartalma is figyelemre méltó: jelentős mennyiségben tartalmaz B2-, B12-vitamint, vasat, cinket, foszfort és szelént, így számos élettani folyamatot támogat, az anyagcserétől a vérképzésig. A korábbi feltételezésekkel ellentétben, miszerint a tojás emeli a vér koleszterinszintjét, és fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a modern kutatások ezt árnyaltabban látják. Több nagyszabású vizsgálat - köztük a Harvard, a PURE kísérletei és az amerikai táplálkozástudományi szervezetek elemzései - kimutatták, hogy ha például minden nap elfogyasztunk egy tojást, az nem emeli a szívbetegségek vagy az agyvérzés kockázatát egészséges felnőtteknél.

Emeli a jó koleszterin szintjét, segíthet a fogyásban

Egyes tanulmányok arra is rámutattak, hogy a tojás rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a HDL („jó”) koleszterin emelkedéséhez, és javíthatja az általános lipidprofilt. Azonban egyéni különbségek léteznek: például cukorbetegek vagy magas LDL-koleszterinszinttel élők esetén érdemes óvatosabban, legfeljebb heti 4-5 darabot fogyasztani és orvossal egyeztetni.

Sok kutatás szerint a tojásnak nincs igazán köze a koleszterinszint emelkedéséhez. Ugyanakkor rendszeres fogyasztása az általános egészségünket, egészségérzetünket is támogatja. Napi fogyasztásának további előnye, hogy fokozza a teltségérzetet, így szerepe lehet a testsúlycsökkentés támogatásában is. Több tanulmány szerint a reggelire elfogyasztott tojás hosszabb ideig tartó jóllakottságot biztosít, és ezáltal csökkentheti a napi kalóriabevitelt. Ezért a tojás nemcsak sportolóknak, hanem fogyókúrázóknak és idősebbeknek is kiváló táplálék. A szakirodalmi források alapján az egészséges felnőttek számára napi 1 tojás (azaz heti 7 darab) teljes biztonsággal fogyasztható. Aktív életmódot folytatók, idősebb felnőttek vagy vegetáriánus étrendet követők számára akár napi 2 tojás elfogyasztása is ajánlható.

- folytatta Dr. Németh Csaba.

Összegzésképpen elmondható, hogy a tojás kiváló tápanyagforrás, amely - az összes élelmiszerre vonatkozó mértékletesség elvének betartása mellett - része az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek. A benne található értékes fehérjék, vitaminok, antioxidánsok és mikrotápanyagok révén számos testi funkciót támogat, a szem és agy védelmétől a csontok, izmok és immunrendszer működéséig. Tudományos konszenzus van abban, hogy napi 1 tojás egészséges emberek számára nemcsak biztonságos, hanem kifejezetten előnyös is.

Összegzés

  • A tojás teljes értékű fehérjét, esszenciális aminosavakat és számos ásványi anyagot tartalmaz.
  • Segíti az izomtömeg növelését, fenntartását, valamint a szem- és idegrendszer egészségét.
  • A tojássárgája zsírban oldódó vitaminokban, antioxidánsokban, és D-vitamin forrásként is gazdag.
  • Modern kutatások szerint napi egy tojás fogyasztása nem növeli a szívbetegségek kockázatát egészséges embereknél.
  • A tojás hosszan tartó teltségérzetet biztosít, így támogatja a testsúlycsökkentést és az aktív életmódot.
Nem a reggeli tükörtojás, hanem valami egészen más áll a magas koleszterin hátterében
Kapcsolódó cikk

Nem a reggeli tükörtojás, hanem valami egészen más áll a magas koleszterin hátterében

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# tojás # vitamin # fehérje # egészséges étkezés

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés