Ezeket látta már?

Vaj vs margarin - döntsük el végre a kérdést, hogy melyik az egészségesebb

vaj, margarin, egészségesebb, melyik, kérdés

Vaj vagy margarin? Örök kérdés, melyre a válasz gyakran változik. Túl gyakran.

Az egészséges életmód követői sokszor találják szembe magukat azzal a kérdéssel, hogy vajon melyiket érdemes használni: a vajat vagy a margarint? Sajnos egyáltalán nem egyszerű a választás, hiszen mindkét esetben létezik pro és kontra. A korábbi évtizedekben az volt a tudományos nézet, hogy mivel a vaj magas zsírtartalmú, ezért káros az egészségre. Így jött a margarin, mint megmentő, ám aztán mégis úgy gondolták a szakemberek, hogy vaj az egészségesebb.

Lássuk, mit is mond jelenleg a tudomány.

Miből áll a vaj és a margarin?

A vaj a tejszíntől való elválasztás után nyert termék, mely nagyrészt (80-82%) zsírból áll. Telített zsírokat, fehérjéket, kalciumot és foszfort is tartalmaz, valamint néhány esszenciális zsírban oldódó vitamint, például A-, D- és E-vitamint.

A margarint viszont folyékony növényi olajokból állítják (pl. repce, olívaolaj) elő hidrogénezési eljárással: ennek során hidrogén hozzáadásával telítik a zsírsavakat. A folyamat megváltoztatja a zsírsavak molekuláris szerkezetét, így transzzsírok képződhetnek – ez növeli a termék eltarthatóságát és szerkezete miatt ropogósabbá teszi az ezzel főtt/sült ételeket. Érdemes tudni, hogy minél szilárdabb a margarin, annál több transzzsírt tartalmaz.

Mi a helyzet Magyarországon?

A hidrogénezett olajok mellőzésének köszönhetően a Magyarországon forgalomba hozott margarinoknak káros transzzsírsav-tartalma elenyésző. Hazánkban hosszú évek óta csak az immár egy évtizede megalkotott hazai transzzsírsav-rendeletnek (71/2013.(XI.20) EMMI rendelet) megfelelő terméket lehet forgalomba hozni. Ez annyit jelent, hogy Magyarországon csak 2g transzzsírsav/100g zsírtartalom határérték alatti termékek árusíthatók, sőt, 2021 áprilisától az EU teljes területén hasonló szabályozás lépett életbe.

Mindemellett fontos tudni, hogy a margarinok fő összetevői a növényi olajok és zsírok, amelyek tartalmazzák azokat a létfontosságú, más néven esszenciális telítetlen zsírsavakat is, amelyeket a szervezet nem képes magától előállítani. Az emberi szervezetnek a mindennapi táplálkozás során szüksége van zsírokra, ám az egészségünk szempontjából rendkívül fontos, hogy milyen zsiradékot fogyasztunk. A margarinok kiemelten pozitív szerepet tölthetnek be a táplálkozásban, alapanyagai a legújabb táplálkozási ajánlásokhoz illeszkednek, a gyártási folyamat egyszerű, lényegében az alapanyagok (növényi olajok, növényi zsírok és víz) hűtés közbeni keveréséről van szó, számos lépése pedig megegyezik a vaj gyártása során alkalmazottakkal.

Az a bűvös koleszterin

A margarin még hidrogénezés után is több telítetlen zsírt tartalmazhat, mint a vaj. Ezért az utóbbi használata megnövelheti „rossz” koleszterin szintjét, és csökkentheti a „jó” koleszterinét.

Ám hozzá kell tenni, hogy margarin és margarin között is van különbség, mivel a transzzsírok mennyisége a különböző típusú margarinokban eltérő. Igaz az is, hogy bár a margarin lehet koleszterinmentes vagy kevés telített zsír tartalmú, ám egészségtelen, gyulladásokat okozó transz-zsírsavak, sőt, akár mérgező fém maradványok is megtalálhatóak benne olykor.

A vaj bár nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat és koleszterint, ám hiányoznak belőle a transzzsírok. Ráadásul fokozza az élelmiszerekben lévő egyéb tápanyagok felszívódását, sőt jobb, teltebb ízű, mint a margarin.

Milyen hatással vannak az emberi szervezetre?

A margarin magas transzzsír szintje miatt a vajhoz képest megnövelheti a szívbetegségek, a rák és más betegségek előfordulásának valószínűségét. A legfrissebb Harvard Medical szerint a nőknél a margarin fogyasztása 53%-kal növelheti a szívbetegségek előfordulási arányát, mint az azonos mennyiségű vaj elfogyasztása esetén.

Vajjal a gombás fertőzések ellen

A vajban lévő laurinsavról bebizonyosodott, hogy hatásos a Candida és más gombás fertőzések ellen. Ezenkívül igen sok benne az A-vitamin is, ami igen fontos a mellékvese és a pajzsmirigy normál működéséhez.

Bár a vaj jobb választásnak tűnhet a margarinnal szemben, a túlsúlyos vagy elhízott embereknek gyakran azt tanácsolják, hogy inkább inkább az alacsony transzzsír-tartalmú készítményeket ajánlják, mivel ez megelőzheti a vér koleszterinszintjének emelkedését és így a szívbetegségek fellépését.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Margarin vagy zsír? 7 tévhit a zsiradékokról

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vaj

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához