Ezeket látta már?

Nyaralni megy? Ezt tartsa be, hogy megússza betegség nélkül az utazást

nyaralás, utazás, hasmenés, mérgezés

Legutóbb is nyaralás alatt lett beteg? Legyen ezúttal másképp: mutatjuk melyek az első teendők, ha baj van!

A nyaralást meg tudja keseríteni egy rosszullét vagy betegség, idegen környezetben pedig még elesettebbnek érezzük magunkat, ha eluralkodik rajtunk valamilyen betegség.

1.Erre figyeljen napszúrás esetén

Nyaralás közben könnyen előfordulhat, hogy a tűző napnak kitéve napszúrást kapunk. Ha hirtelen megborzongunk, szédülni kezdünk, és annak ellenére hányinger tör ránk, hogy alig ettünk előtte valamit, gyanakodjunk, hogy napszúrást kaptunk! Hogy teljes legyen a lista, a tünetekhez hozzáadhatjuk még a szomjúságot, az étvágytalanságot, a tarkómerevséget, a fényérzékenységet és az ezekből fakadó általános gyengeséget.

A napszúrás oka a tartós, tűző napon történő tartózkodás, illetve az, hogy a fej hőmérséklete meghaladja a testét, a fokozottan ingerelt agyhártya megduzzad, és nyomást gyakorol agyunk különböző területeire. A napszúrás jelei:

 • Sápadtság.
 • Fejfájás, szédülés.
 • Hányinger, hányás.
 • Általános gyengeség.
 • Szomjúság, étvágytalanság.

Az első a folyadékpótlás, de cukros üdítők, italok helyett csakis a tiszta vizet részesítsük előnyben! Napszúrás esetén minél gyorsabban használjunk hideg vizes borogatást, illetve, ajánlott a napi többszöri hideg vizes zuhanyozás is, mivel a hideg víz gyors párolgása hűtő hatású. Ez alatt értsünk tényleg rövid, 10-15 másodperces zuhanyozást. Törülközés helyett hagyjuk, hogy megszáradjunk!

Az ágynyugalom rendkívül sokat jelent, ha a napszúrás a baj, ezért mielőbb sötétítsünk el, szellőztessünk, csináljunk enyhe kereszthuzatot, teremtsünk csendes környezetet és pihenjünk, és készítsünk ki magunk mellé egy kancsó vizet, citromos vizet. Ami a folyadékpótlást illeti, nyaraláskor legyünk tudatosak, akkor is, ha még nincs szó napszúrásról: a két liter víz legyen kéznél és fogyjon is el, mire a nap végére érünk.

Ha elmúlt az étvágytalanság, ami a napszúrás természetes velejárója, könnyű gyömölcsöket már aznap is ehetünk, sőt, aznapra egy gyümölcsnap beiktatása kifejezetten hasznos lehet. Estére fogyasszunk nagy tál friss salátát, majd következő nap már ehetjük a nyár könnyű, kíméletesen hőkezelt ételeit.

A napszúrás igen könnyen összetéveszthető a hőgutával, amely akár súlyos kimenetelű is lehet. A hőguta a szervezet hőszabályozó rendszerének legsúlyosabb rendellenessége, minek következtében a belső hőmérséklet veszélyesen magasra emelkedhet. A tünetek hasonlóak lehetnek a napszúráskor észleltekhez – például szédülés, hányinger. Ha azonban a beteg emellett még zavarttá is válik, esetleg percekre elveszti az eszméletét, görcsrohamot kap vagy nem tud lábra állni, sokkal valószínűbb, hogy hőgutáról van szó. Ilyenkor fontos, hogy a beteg minél előbb orvoshoz, sürgősségi osztályra kerüljön, mivel súlyos esetben olyan szövődmények is kialakulhatnak, mint a veseelégtelenség.

2. Karcolások és vágások kezelése 7 pontban

 1. Figyeljük a sebet! Bármilyen bőrsérülésünk is van, a seb megfigyelése nélkülözhetetlen a helyes kezeléshez. Bár a legtöbb esetben a horzsolások csak a bőrfelszínt érintik, a bőrfelület mindenképpen kárt szenved, amely vágási sérüléssel és vérzéssel párosul. A vérzés általában minimális, és azonnal eláll, de ha mély szakadást tapasztalunk, és a vérzés nem csillapodik 15 percen belül, valószínűleg orvosi segítségre és a seb összevarrására lesz szükség.
 2. Tisztítsuk ki a sebet! Ha lehorzsoljuk a bőrünket, valamilyen kemény felülettel találkozik a bőr. A seb kitisztítása azért kulcsfontosságú, mert a baleset következtében apró törmelékek, szennyeződések maradhatnak a sebben. A lemosáshoz érdemes tiszta vizet használni, a seb környékét pedig enyhén szappanos vízzel áttörölni.Ha makacsabb szemcséről/törmelékről van szó, használjunk csipeszt az eltávolításukra. 
 3. Nedves sebkezelés Mindig fedjük be a sebet, akármilyen kicsi sérülésről is van szó, ugyanis nedves környezetben gyorsabban gyógyul a bőr, és hamarabb képződnek új bőrsejtek. Ezzel ráadásul elkerülhető a csúnya hegesedés. Megfelelő kötés használata nélkül a seb hajlamosabb újabb vérzésre és fertőzésre. Tehát miután a sebet megtisztítottuk, alkalmazzunk antibiotikumos kenőcsöt, majd fedjük le nedves környezetet biztosító kötéssel.
 4. Óvatosan mozogjunk! A horzsolások gyakran a test azon részein fordulnak elő, amelyeket a legtöbbször használunk a mindennapok során, mint például a könyök és a térd. A gyógyulási folyamat során azonban a sérült szöveteknek és ereknek újra kell csatlakozniuk, így ezen testrészek mozgatását érdemes minimálisra csökkenteni. Ha sikerül korlátozni a mozgatásukat, elkerülhetjük az újabb vérzést, és a seb gyorsabban gyógyul.
 5. Figyeljünk oda, mit eszünk! A tápláló étrend elengedhetetlen minden sebgyógyulásra nézve, beleértve a horzsolásokat. A magas antioxidáns tartalmú étrend, a C-vitamin és a cink fogyasztása is erősen javasolt a gyorsabb sebgyógyulás érdekében. A gyümölcsöket és zöldségeket is tartalmazó táplálkozás segít javítani a sérült szöveteket és izmokat.
 6. Ne piszkáljuk a vart! A horzsolás gyógyulásának legbiztosabb jele a varképződés. A var piszkálása nyilvánvalóan csábító, ugyanakkor gátolja a teljes sebgyógyulást. A var részben kapcsolódik a sebhez, kapirgálásával újra vérezni kezdhet a sérülésünk. Ez késlelteti a gyógyulási folyamatot, és megakadályozza az új bőr képződésének folyamatát.
 7. Hidratáljuk a sebet! Mivel a horzsolások a bőrfelszínt érintik, ez a terület gyorsan kiszáradhat. Ez az állapot esetleg megszakítja a gyógyulási folyamatot. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy hidratáljuk a horzsolást a vérzés vagy váladékozás megszűnése után. Sima vazelinnel vagy nyugtató aloe vera géllel kezelhetjük az érintett bőrfelületet. Ez a gél nemcsak nyugtatja a bőrt, hanem serkenti az új sejtek képződését, és így a gyorsabb sebgyógyulást.

3.Kisebb-nagyobb rovarok erős csípéssel

A felhőtlen pillanatokat igencsak meg tudják keseríteni az apró rovarok, amelyek csípéseit sokszor későn vesszük csak észre. A rovarcsípés hatására jelentkező bőrreakció nagyfokú duzzadtsággal és vörösséggel jár, rendszerint több napon keresztül. Amennyiben nem tapasztalunk allergiás reakciót, távolítsuk el a csípés helyén lévő fullánkot. Ügyeljünk rá, hogy ezalatt a fullánk végén lévő méregzsákot ne nyomjuk meg, mivel ezáltal még több mérget juttatnánk a sebbe. Ezután szappannal alaposan mossuk le a csípés helyét, majd a duzzanat csökkentésére helyezzünk rá jeges borogatást legalább fél, de akár egy órán keresztül is.

Viszketés esetén alkalmazzuk a recept nélkül kapható rovarcsípésre használatos szerek egyikét. Az allergiás reakció a csípés utáni egy órán belül jelentkezik, s akár életveszélyes is lehet, így ekkor azonnal kérjünk orvosi segítséget. A rovarcsípés által a szervezetbe jutott méreganyag relatíve enyhébb esetekben okozhat csalánkiütést, súlyosabb esetekben kiválthat légzési nehézséget, hasi fájdalmat, eszméletvesztést, vérnyomás csökkenést, sápadtságot és hányingert.

4.Koktélok utáni macskajaj, regenerálódás

A nyaralás alatti bulihangulat mámorító tud lenni, ám szomorú az ébredés, ha felöntöttünk a garatra, és nincs nálunk semmi, ami enyhíthetné a lehúzott redőnyök mellett töltött nehéz órákat.

Sokan arra esküsznek, hogy egy kiadós ivászat után azonnal bevett fájdalomcsillapító tablettával megelőzhetők a másnapos tünetek. Ők tévednek. Tudni kell, hogy ha valaki akkor vesz be fájdalomcsillapító gyógyszert - paracetamol, acetilszalicilsav vagy ibuprofén hatóanyaggal -, amikor a szervezete alkohollal telített, fokozott terhelésnek teszi ki a máját. Ez különösen veszélyesnek bizonyul az egyébként is májkárosító mellékhatásokkal fenyegető paracetamol esetén. Ebben az esetben ugyanis az alkohol és a paracetamol májkárosító hatása összeadódik, aminek igen súlyos következményei lehetnek.

A legjobb, amit az ivás után, de még a másnaposság előtt tenni lehet, az a fokozott mértékű vízbevitel (tiszta víz formájában), illetve a többször kis adagokban történő étkezés.

Valójában senki sem bírja a szeszt: minél magasabb ugyanis a vérben az alkoholszint, annál kifejezetten jelentkeznek az alkoholfogyasztás mellékhatásai és következményei. Lényegtelen az, hogy bor, sör, pezsgő, likőr vagy koktélok okozták-e az emelkedett véralkoholszintet, csak a véralkoholszint számít.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a legjobb, vény nélküli gyógyszerek ízületi gyulladásra a szakgyógyszerész szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#rovarcsípés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához