Ezeket látta már?

Húsmentes étkezés: ilyen nem várt következményei lehetnek

Dietetika
2024. január 04. 14:04
vegetáriánus,, vegán, stroke, szív

Egy brit tanulmány érdekes összefüggéseket állapított meg.

Köztudott, hogy a vegetáriánusok több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélét és olajos magvakat fogyasztanak, ezzel pedig jó néhány egészségügyi probléma rizikója csökkenhet.

Megnőhet a stroke kialakulásának kockázata

Egy vizsgálatból azonban az derült ki, hogy bár a szívbetegségek rizikója 22 százalékkal csökken az esetükben, a stroke kockázata mintegy 20%-kal nő. Ugyanakkor, akik csak halat fogyasztanak, más húst nem, vagyis peszkatariánus étrendet követnek, a szívbetegségek rizikóját 13 százalékkal csökkenthetik, a stroke rizikója pedig nem nő náluk.

"A szívbetegségek alacsonyabb rizikója legalább részben az alacsonyabb testsúllyal, az alacsonyabb vérnyomással, alacsonyabb vérzsírszinttel van összefüggésben" - mondta a kutatás vezetője, Tammy Tong, az oxfordi egyetem Nuffield Department of Population Health részlegének táplálkozással foglalkozó epidemiológusa.

A kutatásban 48 188, 45 éven felüli férfitól és nőtől gyűjtöttek adatokat. A vizsgált személyeknek korábban nem voltak szívproblémái. A résztvevők mintegy fele rendszeresen fogyasztott húst, nagyjából 16 000 közülük vegetáriánusok vagy vegánok voltak, 7500-an pedig csak halat ettek. A vizsgálat 18 éve alatt 3000 embernél alakult ki szívbetegség, több mint 1000-nél pedig stroke. Ezek közül körülbelül 300 volt vérzéses stroke, melynél egy meggyengült agyi ér elpattan, és a vér az agyba szivárog belőle. A vérzéses stroke-ot a szakemberek veszélyesebbnek tartják, mert több visszafordíthatatlan károsodást okozhat, és a halálozás rizikója is nagyobb.

A koleszterin a hibás?

A legújabb kutatási eredmények szerint a nagyon alacsony koleszterinszint összefügghet a vérzéses stroke rizikójának növekedésével. A vegetáriánusok és vegánok ráadásul bizonyos tápanyagok, például a B12-vitamin hiányával is szembe kell, hogy nézzenek, hiszen ez a vitamin az állati eredetű élelmiszerekben található meg.

Tong azt is kiemelte, hogy ez a vizsgálat nem bizonyítja, hogy a húsfogyasztás elhagyása csökkenti a szívbetegségek rizikóját és növeli a stroke esélyét, csak azt, hogy kapcsolat lehet közöttük. Mindenképpen további kutatásokra van szükség, hogy a pontos okokat megtalálják.

A halfogyasztás viszont mindenképpen jó hatással lehet az agy egészségére, a benne található Omega-3 zsírsavak miatt. Ezen tápanyagok nélkül az agy sérülékenyebbé válhat, de romolhat a koncentrálási és problémamegoldó képesség is.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mennyi az ideális koleszterinszint idősebbeknél? A kardiológus elmondja



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
# vegetarianizmus # Stroke # szívbetegség # infarktus # vegán # egészséges táplálkozás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés