Ezeket látta már?

A kalcium nem csak a csontok egészsége miatt fontos! Ezek a természetes forrásai

Dietetika
2024. április 08. 22:04
kalcium ásványi anyag táplálkozás csont vér vese

Sokan azt hiszik, hogy a kalciumot - bizonyos életkoron és élethelyzeteken kívül nem szükséges külön pótolni.

A kalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag, melyet azonban az emberi szervezet nem képes előállítani. Ha kalciumot említjük, a legtöbb embernek a csontok egészsége jut az eszébe. Ezen kívül számos funkciója van: fontos szerepet játszik a véralvadásban, az izmok összehúzódásában, valamint a normális szívritmus és az idegműködés szabályozásában is.

A szervezet kalciumtartalmának mintegy 99%-a a csontokban tárolódik, a fennmaradó 1% pedig a vérben, az izmokban és más szövetekben található. A létfontosságú napi funkciók ellátása érdekében a szervezet azon dolgozik, hogy a kalcium állandó mennyiségben legyen a vérben és a szövetekben.

A szervezet kétféle módon jut a szükséges kalciumhoz. Az egyik a kalciumot tartalmazó élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők fogyasztásával, a másik pedig a szervezetben lévő kalciumból való kivonással. Ha valaki nem eszik elég kalciumtartalmú élelmiszert, a szervezet kivonja a kalciumot a csontokból. Ideális esetben a csontokból "kölcsönvett" kalciumot később pótolja. Ez azonban nem mindig történik meg, és nem is mindig érhető el pusztán azzal, hogy több kalciumot eszünk.

Miért fontos a kalcium?

Számos élettani folyamathoz nélkülözhetetlen ásványi anyag:

1. Sejtfunkció

Szervezete mindig fenntart egy bizonyos kalciumszintet a vérben, hogy a sejtek megfelelően működhessenek. A kalcium vérszintjének csökkenése jelzi a szervezetnek, hogy kalciumot kölcsönöz a csontokból.

2. A csontok egészsége

Csontjaink folyamatosan lebomlanak és újjáépülnek. Csontritkulás akkor alakulhat ki, ha a csontépítés és a csontlebontás között egyensúlyhiány van. 30 éves korunk előtt gyorsabban épül a csont, mint ahogyan lebomlik. 30 éves kor után ez az arány megfordul. Ezért van az, hogy az idősebb embereknek törékenyebbek a csontjaik.

A csontvesztés megelőzésének egyik módja 30 éves kor után az, ha elegendő kalciumot veszünk magunkhoz, ezáltal csökken azt a mennyiség, amelyet a szervezet a csontokból von ki.

3. Vérnyomásszabályozás

A kalcium segíti az erek összehúzódását és ellazulását, ezért szükséges az egészséges vérnyomás fenntartásához. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy ennek az előnynek a kihasználásához a kalciumot inkább táplálékból, mint étrend-kiegészítőkből kell bevinni.

4. Csökkenti a vesekövek kockázatát

A kalcium megakadályozza a vesekövek kialakulását is, mivel csökkenti az oxalátok felszívódását a szervezetben, amelyek számos élelmiszerben, például a spenótban, a céklában, a málnában és az édesburgonyában találhatók. Az oxalátok összefüggésbe hozhatók a vesekövek kialakulásával. Ezt a kockázatot csak az ételekből származó kalciumforrás csökkentheti.

Mennyi az emberi szervezet kalciumigénye?

A felnőtt ember napi kalciumigénye 800-1000 mg, gyermekek esetében kortól függően változó: 8 éves kor alatt kissé alacsonyabb, serdülőkorban kissé magasabb. Terhesség és szoptatás esetén 1200 mg.

Melyek a természetes kalciumforrások?

Az emberi szervezet nem tud kalciumot előállítani, így a szükséges mennyiséget az elfogyasztott táplálékból kell fedezni. A kalcium megfelelő felszívódásához D-vitaminra van szükség: hiába fogyaszt valaki kalciumban gazdag ételeket, D-vitamin hiányában annak csak egy töredéke képes felszívódni.

A kalcium az alábbi ételekben, élelmiszerekben található meg a legnagyobb mennyiségben:

  • tej, sajt és egyéb tejtermék,
  • leveles zöldségek – spenót, bordáskel, petrezselyem, kelkáposzta,
  • mák, szezámmag, chiamag (aztékzsálya-mag), mandula,
  • kalciummal dúsított tofu és egyéb élelmiszerek – müzlik, pékáruk,
  • nagy (min. 150 mg/l) kalciumtartalmú ásványvíz,
  • fehér bab, lencse,
  • szardínia, lazac.

Melyek a kalciumhiány tünetei?

A vér kalciumszintje szigorúan szabályozott. A csontok kalciumot bocsátanak a vérbe, ha a táplálék nem biztosít elegendő mennyiséget. Ekkor még nem jelentkeznek észrevehető tünetek. Súlyosabb kalciumhiány (az úgynevezett hipokalcémia) olyan betegségek miatt alakul ki, mint például a veseelégtelenség, az emésztőrendszer műtétei (gyomor-bypass műtét) vagy bizonyos gyógyszerek szedése miatt (például vízhajtók), amelyek akadályozzák a felszívódást.

Kalcium hiány

Alacsony kalciumbevitel vagy nem megfelelő felszívódás esetén a szervezet a csontokban raktározott kalciumot használja fel a különböző fontos biológiai funkciók fenntartásához. Ez a csont bomlásához, súlyos esetben csontritkuláshoz, majd csonttörésekhez vezethet.

A kalciumhiány fokozott veszélye ezekben az esetekben áll fenn:

  • tejtermékmentes diéta esetén,
  • vegetáriánus diéta esetén,
  • gluténérzékenység esetén,
  • a szoptatás időszakában,
  • nőknél a változókor elérését követően,
  • D-vitamin-hiány esetén.

A kalciumhiány tünetei:

  • az ujjak zsibbadása, bizsergése,
  • izomgörcsök,
  • letargia, rossz közérzet, fáradékonyság,
  • rossz étvágy,
  • szívritmuszavar,
  • csökkent csontsűrűség (osteopenia), súlyosabb esetben csontritkulás,
  • a csontritkulás kialakulását követően csonttörések, főleg idősebb korosztály esetén.

Fokozatos, progresszív kalciumhiány léphet fel azoknál az embereknél, akik hosszú távon nem jutnak elegendő kalciumhoz a táplálékkal, vagy akik elveszítik a kalcium felszívódásának képességét. A csontvesztés első korai szakaszát csontritkulásnak nevezzük.

Kik tartoznak a veszélyeztetettek közé?

Posztmenopauzában lévő nők: a menopauza csökkenti az ösztrogén mennyiségét a szervezetben, egy olyan hormon, amely segít a kalcium felszívódásának növelésében és az ásványi anyag csontokban való megtartásában.

Amenorrhoea: amikor a menstruáció korán elmarad vagy megszakad Ez gyakran fordul elő fiatalabb, anorexia nervosában szenvedő nőknél vagy olyan sportolóknál, akik fizikailag nagy igénybevételnek vannak kitéve.

Tejallergia vagy laktózintolerancia: akkor fordul elő, amikor a szervezet nem tudja megemészteni a tejben lévő cukrot, a laktózt, vagy a tejben lévő fehérjéket, a kazeint vagy a tejsavót. A laktóz-intolerancia lehet genetikai vagy szerzett (a laktóz hosszú távú fogyasztásának mellőzése csökkentheti a laktáz enzim hatékonyságát).

Túl is lehet adagolni

A vérben lévő túl sok kalciumot hiperkalcémiának nevezzük. Egyes kutatások kimutatták, hogy bizonyos embereknél a kalcium tartósan nagy dózisban felhalmozódhat az erekben, és szívproblémákat okozhat.

A túladagolás tünetei:

  • gyengeség, fáradtság
  • hányinger, hányás
  • légszomj
  • mellkasi fájdalom
  • szívdobogás, szabálytalan szívverés

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikro- és makroelemek: ezek a legfontosabbak a szervezet számára



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Harvard Chan School
# kalcium # kalciumhiány # kalciumpótlás # tápanyag # ásványi anyag # ásványi anyag pótlás # csontok

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés