Ezeket látta már?

Keserű a grapefruitmag-kivonat? Az a jó

Dietetika
2016. december 20. 00:00
grapefruit

Tudta, hogy a grapefruitmagból nyert kivonatot belsőleg és külsőleg is fel lehet használni? Ugyanis manapság a grapefruit az élelmiszeriparon kívül még a gyógyászatban is helyet kap - lássuk, miért!

A grapefruit tényleg természetes antibiotikum?

A grapefruit C-vitaminban, egyéb vitaminokban, szerves savakban gazdag. A termés húsa és leve mellett a pektinben dús héja is felhasználható (például kandírozással), a feldolgozás utáni maradványokból pedig takarmány állítható elő. Állattartók megfigyelték, hogy a grapefruit „maradványokkal” etetett állatoknál jóval ritkábban fordultak elő különféle fertőzések, mint a többi állatnál. Ez adta meg az alapját a grapefruittal kapcsolatos kutatásoknak, és így született meg a grapefruit magjából nyert grapefruitmag-kivonat. Napjainkban étrend-kiegészítők formájában áll rendelkezésre, és használatához számos kedvező hatást kötnek.

A grapefruitmag-kivonat erős antimikrobiális hatású

A grapefruitmag-kivonattal végzett – egyelőre elsősorban in vitro, azaz élő organizmuson kívüli, általában elkülönített szöveteken, szerveken vagy sejteken végzett – vizsgálatok eredményei igazolják, hogy a grapefruitmag-kivonat hatásosan pusztít el számos baktériumot, vírust és gombát. Egy közlemény(1) alapján a grapefruitmag kivonata 794 baktérium- és 93 gombatörzs ellen bizonyul hatásosnak.

Míg egy másik publikációban arra mutatnak rá, hogy a gombaellenes hatásossága egyes gombaölő hatóanyag (például nisztatin) összemérhető. Erre az „univerzális” antimikrobiális hatásra vezethető vissza az, hogy a grapefruitmag kivonatát – többek között – gombás fertőzések (Candida), torokfájás vagy ajakherpesz kezelésére is javasolhatják.

A grapefruitmag-kivonat antioxidáns tulajdonságú

Egér-modellen bizonyították, hogy a grapefruitban található naringinnek a sugárzás okozta oxidatív stresszel szemben védő hatása van. A grapefruitmag-kivonatot ezért gyakran ajánlják olyan kórképek kezelésére, amelyben jelentős az oxidatív károsodás. A sejtek sérülését, öregedését okozó szabadgyökök káros hatását a naringin mellett a grapefruitmag polifenol-, illetve E-vitamin-tartalma is segíthet kivédeni.

Gyomorvédő hatása is lehet

A grapefruitmag-kivonat fogyasztása kivédheti az alkohol vagy a stressz okozta gyomorkárosodást – derül ki állatkísérletekből. Úgy tűnik, hogy a hatásmechanizmus hátterében a lokális vérátáramlás fokozása, illetve a szabad gyökök károsító hatásának a kiküszöbölése áll. Emellett, a kivonat elpusztíthatja a gyomor gyulladásos és fekélyes betegségeiben fő tényezőnek számító H. pylori baktériumot is.

Húgyúti fertőzésre is bevethető a grapefruitmag-kivonat

Húgyúti fertőzések kezelésében is kedvezően kiaknázható a grapefruitmag antimikrobiális hatása. Egy kis betegszámú vizsgálat (n=4) alapján a két héten át tartó nyolc óránként elfogyasztott hat grapefruitmag hozzájárulhat a húgyúti fertőzések eredményesebb gyógyulásához.

grapefruitmag-kivonat

Melyik citrusgyümölcsben van több flavonoid?

Forrás: shutterstock.com


Stroke, cukorbetegség, elhízás: így segíthet a grapefruit

A szív- és érrendszeri betegségek fő rizikófaktoraként leírt magas koleszterinszint, elhízás, illetve a cukorbetegség kezelésében is pozitív eredményekkel járhat a grapefruitmag-kivonat fogyasztása. Egyelőre csak állatkísérletes eredmények állnak rendelkezésre, amik humán vonatkozásainak a megerősítése további vizsgálatokat igényel, a rendelkezésre álló eredmények azonban kecsegtetőek: a kivonat 31 napon keresztüli alkalmazása patkányoknál csökkentette a vércukor- és a koleszterin-szintet, valamint hozzájárult a patkányok súlycsökkentéséhez, a kontroll csoporttal való összehasonlításban.

Ennél még jelentősebb összefüggést találtak egy 14 évig tartó, a brit nők egészségmegőrzését vizsgáló kutatásban a flavonoidok fogyasztása és a stroke kockázata között. A flavonoidok hat alosztályának hatását vizsgálták, és úgy találták, hogy azok a nők, akik a citrusfélékben található flavononokat nagy mennyiségben fogyasztották, azoknál az iszkémiás stroke 19 százalékkal kevesebbszer fordult elő, szemben azokkal a nőkkel, akik a citrusfélékben található flavononokat a legkevesebb mennyiségben fogyasztották.

A cirusfélék közötti összehasonlításban is magasnak számít a grapefruit flavanon-tartalma: míg a grapefruitban 27 mg/100 g koncentrációban találhatók flavanonok, addig a citromban 26 mg/100 g, a limeban pedig 17 mg/100 g koncentrációban. A fehér színű grapefruit változatokban nagyobb mennyiségben vannak jelen a flavanonok, mint a rózsaszínű, illetve a vöröses gyümölcshúsúakban.

Mi miatt keserű a grapefruit?

A grapefruit keserű ízét a két legfontosabb hatóanyagának a naringenin, és a naringin vegyületeknek köszönheti, tehát természetesnek tekinthető, hogy a grapefruit magjából készült kivonat íze is keserű. Ebből viszont az is következik, hogy az egyes grapefruitmag készítmények keserűsége, azok naringin vagy naringenin-tartalmát is jelzi (tehát minél keserűbb a kivonat, valószínűleg annál több benne a kedvező hatású, keserű vegyület).

Ezért jobb az alkoholos kivonással készült grapefruitmag-kivonat

A hatóanyag kivonására többféle eljárás is kínálkozik: ismerünk vizes vagy glicerines kivonást, de fordulhatunk egyéb oldószerekkel, például etil-alkohollal vagy dimetil-szulfoxiddal végzett extrakcióhoz is. A fő flavonon-komponens, a naringin olyan víz-alkohol elegyből vonható ki jól, amelyben többmint kétharmad rész az etanol (vagyis az alkoholrész). Az alkoholos kivonással nyert grapefruitmag-kivonat magas polifenol- és flavonoid-tartalmáról és a kivonat antimikrobiális hatásosságáról szakirodalom is beszámol. (2)(3)

Irodalom:

  1. 1 Heggers JP, Cottingham J, Gusman J, Reagor L, McCoy L, Carino E. et al. The effectiveness of processed grapefruit-seed extract as an antibacterial agent: II. Mechanism of action and in vitro toxicity. J Altern Complement Med 2002;8:333-40.
  2. 2 Zhang J, Zhang P, Liu T, Zhou L, Zhang L, Lin R. et al. Solubility of naringin in ethanol and water mixtures from 283.15 to 318.15 K. J Mol Liq 2015;203:98-103.
  3. 3 Cvetnic Z, Vladimir-Knezevic S. Antimicrobial activity of grapefruit seed and pulp ethanolic extract. Acta Pharm 2004;54:243-50. 
  4. 4 https://www.healthline.com/nutrition/grapefruit-seed-extract#Benefits; 2018. 11. 10.
  5. 5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3360888/; 2018.01.03.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: www.pharmaonline.hu
# grapefruit # étrend-kiegészítő # C-vitamin # antioxidáns # fertőzés # kezelés # természetes gyógymód # húgyúti fertőzés # hatas # jótékony hatások # gyümölcs

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés