Ezeket látta már?

Kiderült, mennyi húst fogyasztanak hetente a magyarok

Dietetika
2022. szeptember 27. 16:04
vörös hús, koleszterin, koleszterin csökkentése, alkohol

Sokan anyagi okokból tartanak húsmentes napot.

A megkérdezettek 5 százaléka rendszeresen fogyaszt növényi alapú húshelyettesítőt, csaknem 30 százalék már kóstolt ilyen terméket, a többiek fele pedig kipróbálná - közölte a Pápai Hús Kft..

A visszajelzések szerint minden ötödik ember követ valamilyen diétát, közöttük ugyancsak 20 százalék körüli a vegetáriánusok és a vegánok aránya - írták. A Pápai Hús Kft. szeptemberi, online kérdőíves, reprezentatív kutatása alapján az életkor csökkenésével egyre kevesebb a húsevő. A magyar háztartások kétharmadában még hetente többször fogyasztanak húst, különösen az 50 és 65 év közöttieknél, de 43 százalék tart húsmentes napot, többnyire anyagi megfontolásból.

A válaszok alapján a vegán élelmiszerek iránti nyitottság felülmúlja a várakozásokat - értékelte az adatokat a Pápai Hús Kft. A vásárlói érdeklődést részben a kíváncsiság magyarázhatja a közlemény szerint, de biztosak abban is, hogy a fogyasztói tudatosság, a fenntarthatósági elvárások ugyancsak fontosak. A megkérdezettek 40 százaléka figyel arra, hogy kevesebb szemetet termeljen az élelmiszerek fogyasztásával, a minőségi alapanyagokra szintén majdnem ugyanennyien figyelnek, míg az összetevőket minden harmadik vásárló nézi meg. Az egészséges termékekért minden negyedik akár többet is hajlandó fizetni.

Mi történik a szervezetünkben, ha nem eszünk húst?

A szakemberek szerint a hús- és tejtermék-fogyasztás csökkentése lehet a legnagyobb pozitív hatással a környezetre, a globális felmelegedésre, az édesvíz-felhasználásra és a levegő- és víz-szennyezésre. A húsmentes étrenddel – vagy ha legalábbis jelentősen csökkentjük a húsfogyasztást – pedig nemcsak a bolygónak, hanem a saját magunknak is jót tehetünk. Az elsősorban növények fogyasztásán alapuló étrend vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag, és számos krónikus betegség megelőzésében szerepet játszhat.

A telített zsírokban gazdag vörös húsok, húskészítmények hozzájárulhatnak a szervezet mikroszkopikus gyulladásainak kialakulásához. Ezek a krónikus gyulladások pedig idővel jelentős mértékben károsíthatják a sejteket, és olyan súlyos betegségek kialakulásához is hozzájárulhatnak, mint a szív- és érrendszeri panaszok, a reumatoid arthritisz, a cukorbetegség, az asztma vagy az idegrendszer degenerációjával járó betegségek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# vegetáriánus # hús # vegán # étrend

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés