Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Nemzetközi konyha: íme egy lista a legjobb külföldi ételekről!

Dietetika
2022. április 22. 14:11
Baklavát is készíthetünk házilag

A nemzetközi gasztronómia egy sor ínyenc ételt hozott be a hétköznapjainkba. Ezeket most egy listába szedtük, és szavazást is indítottunk, hogy kiderítsük, melyik a legfinomabb külföldi fogás!

Elindult a Mit eszik az ország? legújabb gasztrofelmérése! Ezúttal a nemzetközi konyha, a külföldi ételek állnak a középpontban, és szavazás során arra vagyunk kíváncsiak, melyek a legkedveltebb specialitások itthon. Érdemes végignézni az izgalmas listát, hiszen amellett, hogy leadhatjuk voksainkat, akár inspirációt is nyerhetünk a főzéshez egy vagy több új fogással gazdagítva a repertoárunkat.

Vendégeink, családunk biztonyosan örömmel kóstolnának meg például egy házi készítésű csevapcsicsát, pho levest, sushit, gyrost vagy hamburgert, hogy csak a párat említsünk. De akár önmagunk örömére is összeállíthatunk egy finom hagymalevest, sajtfondüt is például, a francia gasztronómiából merítve!

Hogyan készítsünk baklavát otthon? Íme a recept!

Hozzávalók 1 tálcához:

A süteményhez:

  • 25 dkg vaj
  • 30 dkg diódarabkák
  • 12,5 dkg őrölt mandula
  • 7,5 dkg szeletelt pisztácia
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tk. őrölt kardamom
  • 12 lap filo tészta (2 x 27 dkg-os csomag)

A mázhoz:

  • 25 dkg cukor
  • 0,5 citrom leve
  • 1 ek. narancsvirágos víz (vagy ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. 1 A vajat felolvasztjuk. A diót durvára őröljük vagy aprítjuk, hogy darabos törmeléket kapjunk, majd belekeverjük a darált mandulát és a szeletelt pisztáciát is. Belereszeljük a narancs héjat, megszórjuk 1 csipet sóval és a kardammal fűszerezzük. Hozzáadunk 5 ek olvasztott vajat és alaposan összekeverjük.
  2. 2 A sütőt 160 °C-ra melegítjük elő, egy 30x25 centis tepsit pedig alaposan kikenünk az olvasztott vajjal. A tésztát kiterítjük egy tiszta munkafelületre, majd a formát kibéleljük a formát egy lap filóval. Megkenjük olvasztott vajjal, majd rátesszünk egy újabb tésztalapot. Ezt is vajjal kenjük, majd új lapot teszünk. Addig ismételjük, amíg a tésztalapok feléhez érünk.
  3. 3 A diós keveréket egyenletesen, a tészták tetejére kanalazzuk, majd befedjük a maradék lapokkal úgy, hogy minden filo tésztát ismét megkenünk olvasztott vajjal. A tetejére kenjük a maradék olvasztott vajat. A rétegeket egy éles késsel párhuzamos vonalakban átvágjuk, majd a tepsit az előmelegített sütőbe toljuk és a baklavát kb. 60 percen keresztül sütjük.
  4. 4 Közben a mázhoz a cukrot és a citromlevet feltesszük melegedni kb. 12,5 dl vízzel. Felforraljuk, simára keverjük, majd 10 percig főzzük még, hogy szirupszerű legyen. Ezután levesszük a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd belekeverjük a narancsvirágos vizet is. 
  5. 5 Amikor a baklava aranyszínűre sült, kivesszük a sütőből, a hőfokot pedig 180 °C-ra emeljük. A süteményt egyenletesen meglocsoljuk a sziruppal, majd visszatesszük a sütőbe további 5 percre. Amikor kész, kivesszük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd amikor már az összes szirupot magába szívta, szeletelve tálaljuk.

Elkészítési idő: 90 perc

Recept forrása: The Guardian.com

Itt a sütőben sült hotdog receptje is!

Sütőben sült hotdog

Sütőben sült hotdog

Forrás: Nagy Anikó


Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 8 darab bőrös virsli
  • 25 dkg sajt
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 8 hot dog kifli
  • 3 ek. mustár
  • 3 ek. ketchup
  • 1 ek. olaj a tepsihez

Elkészítés:

  1. 1 A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A virsliket megmossuk, leszárítjuk. A sajt felét vékony hasábokra, a többit vékony szeletekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk.  
  2. 2 Tepsit kikenünk olajjal. A kifliket hosszában bevágjuk (ne vágjuk ketté!), a belsejét kikaparjuk, majd megtöltjük mustárral és ketchuppal. Megszórjuk az apróra vágott hagymával, és 1-1 vékony szelet sajtot fektetünk rájuk. 
  3. 3 A virsliket hosszában bevagdossuk, majd sajtrudakat dugunk a bevágásba. A sajtszeletekre tesszük a virsliket, és tepsibe egymás mellé rakjuk, ha maradt még sajt, ráreszeljük, és addig sütjük, amíg a sajt megolvad. Frissen, zöldfélékkel tálaljuk. 

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 30 perc múlva

1 adag: 410 kcal

Fotó és recept: Nagy Anikó

További külföldi ínyenceket és a szavazást a Mit eszik az ország? weboldalán találhatjuk. Szavazzunk kedvenceinkre, kattintsunk IDE!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
# gasztronómia # nemzetközi # Mit eszik az ország # felmérés # szavazás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés