Ezeket látta már?

Pékáruban, étrend-kiegészítőkben lévő ételszínezéket tiltanak be Magyarországon is - ezt az E-számot figyelje

Dietetika
2022. február 22. 12:04
GettyImages-gyógyszer-tabletta

Nyártól beltiltják a titán-dioxid használatát Magyarországon is, mert nem zárható ki, hogy daganatos megbetegedéseket is okozhat.

A titán-dioxid, vagyis az E171 elnevezésű élelmiszer-adalékanyag használatát tiltotta be a közelmúltban az Európai Bizottság – közölte Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági igazgatója. Az E171-et különböző étrend-kiegészítők fehérítő anyagaként használták, de pékárukban, rágógumikban, édességekben, italfehérítőkben, üdítőitalokban, italporokban is megtalálható. - írja az Infostart.

Változhat több termék színe

Mivel az élelmiszeriparban sok helyen alkalmazták, ezért augusztus 7-ig még előállíthatók ezzel az adalékanyaggal élelmiszerek. Pleva György hozzátette, hogy a titán-dioxiddal kapcsolatban nem jelenthető ki, hogy nem okoz élelmiszer-biztonsági kockázatot, például nem zárható ki genotoxikus hatás, ezért az Európai Bizottság a betiltása mellett döntött.

Egyelőre nincsen olyan adalékanyag, amelyikkel a gyártók tudnák helyettesíteni, ezért előfordulhat, hogy több terméknek más lesz színe, vagy más élelmiszer-összetevővel fogják tudni kiváltani az intenzív fehér színt. A Nébih igazgatója kiemelte azt is, hogy az augusztus 7-ig a titán-dioxiddal készült termékek a lejárati idejükig még forgalomban maradhatnak.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége örül a döntésnek, mert az E171 elnevezésű élelmiszer-adalékanyag betiltása a fogyasztók biztonságát szolgálja. A titán-dioxid ugyanis daganatos betegségeket is okozhat.

Ezekben a termékekben használják a titán-dioxidot

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) még tavaly több ezer tanulmány elemzése után jutott arra a következtetésre, hogy az E171 adalékanyagnak DNS-t károsító hatása és rákkeltő nem zárható ki, ezért javasolta a Európai Bizottság a betiltását.

C-vitamin: tényleg annyi van az étrend-kiegészítőben, gyümölcslében, amennyit ráírnak? - olvasson tovább!

A titán-dioxidot napvédő krémekben is használják - mivel erősen szórja és visszaveri a fényt -, azonban az élelmiszeriparban is elterjedt, leginkább ételszínezőként a fehér élelmiszerekben. A fehér csokoládét, a rágót, a szószokat, mártásokat, de még a porcukrot is ezzel színezik nem egy gyártónál. Sőt, használják gyógyszerek és fogkrémek színezésére is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: infostart.hu
# étrend-kiegészítők # E-számok # Nébih # daganat

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés