Ezeket látta már?

Vaj vs margarin - döntsük el végre a kérdést, hogy melyik az egészségesebb

Dietetika
2024. május 02. 12:19
vaj, margarin, egészségesebb, melyik, kérdés

Vaj vagy margarin? Örök kérdés, melyre a válasz gyakran változik. Túl gyakran.

Az egészséges életmód követői sokszor találják szembe magukat azzal a kérdéssel, hogy vajon melyiket érdemes használni: a vajat vagy a margarint? Sajnos egyáltalán nem egyszerű a választás, hiszen mindkét esetben létezik pro és kontra. A korábbi évtizedekben az volt a tudományos nézet, hogy mivel a vaj magas zsírtartalmú, ezért káros az egészségre. Így jött a margarin, mint megmentő, ám aztán mégis úgy gondolták a szakemberek, hogy vaj az egészségesebb.

Lássuk, mit is mond jelenleg a tudomány.

Miből áll a vaj és a margarin?

A vaj a tejszíntől való elválasztás után nyert termék, mely nagyrészt (80-82%) zsírból áll. Telített zsírokat, fehérjéket, kalciumot és foszfort is tartalmaz, valamint néhány esszenciális zsírban oldódó vitamint, például A-, D- és E-vitamint.

A margarint viszont folyékony növényi olajokból állítják (pl. repce, olívaolaj) elő hidrogénezési eljárással: ennek során hidrogén hozzáadásával telítik a zsírsavakat. A folyamat megváltoztatja a zsírsavak molekuláris szerkezetét, így transzzsírok képződhetnek – ez növeli a termék eltarthatóságát és szerkezete miatt ropogósabbá teszi az ezzel főtt/sült ételeket. Érdemes tudni, hogy minél szilárdabb a margarin, annál több transzzsírt tartalmaz.

Mi a helyzet Magyarországon?

A hidrogénezett olajok mellőzésének köszönhetően a Magyarországon forgalomba hozott margarinoknak káros transzzsírsav-tartalma elenyésző. Hazánkban hosszú évek óta csak az immár egy évtizede megalkotott hazai transzzsírsav-rendeletnek (71/2013.(XI.20) EMMI rendelet) megfelelő terméket lehet forgalomba hozni. Ez annyit jelent, hogy Magyarországon csak 2g transzzsírsav/100g zsírtartalom határérték alatti termékek árusíthatók, sőt, 2021 áprilisától az EU teljes területén hasonló szabályozás lépett életbe.

Mindemellett fontos tudni, hogy a margarinok fő összetevői a növényi olajok és zsírok, amelyek tartalmazzák azokat a létfontosságú, más néven esszenciális telítetlen zsírsavakat is, amelyeket a szervezet nem képes magától előállítani. Az emberi szervezetnek a mindennapi táplálkozás során szüksége van zsírokra, ám az egészségünk szempontjából rendkívül fontos, hogy milyen zsiradékot fogyasztunk. A margarinok kiemelten pozitív szerepet tölthetnek be a táplálkozásban, alapanyagai a legújabb táplálkozási ajánlásokhoz illeszkednek, a gyártási folyamat egyszerű, lényegében az alapanyagok (növényi olajok, növényi zsírok és víz) hűtés közbeni keveréséről van szó, számos lépése pedig megegyezik a vaj gyártása során alkalmazottakkal.

Az a bűvös koleszterin

A margarin még hidrogénezés után is több telítetlen zsírt tartalmazhat, mint a vaj. Ezért az utóbbi használata megnövelheti „rossz” koleszterin szintjét, és csökkentheti a „jó” koleszterinét.

Ám hozzá kell tenni, hogy margarin és margarin között is van különbség, mivel a transzzsírok mennyisége a különböző típusú margarinokban eltérő. Igaz az is, hogy bár a margarin lehet koleszterinmentes vagy kevés telített zsír tartalmú, ám egészségtelen, gyulladásokat okozó transz-zsírsavak, sőt, akár mérgező fém maradványok is megtalálhatóak benne olykor.

A vaj bár nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat és koleszterint, ám hiányoznak belőle a transzzsírok. Ráadásul fokozza az élelmiszerekben lévő egyéb tápanyagok felszívódását, sőt jobb, teltebb ízű, mint a margarin.

Milyen hatással vannak az emberi szervezetre?

A margarin magas transzzsír szintje miatt a vajhoz képest megnövelheti a szívbetegségek, a rák és más betegségek előfordulásának valószínűségét. A legfrissebb Harvard Medical szerint a nőknél a margarin fogyasztása 53%-kal növelheti a szívbetegségek előfordulási arányát, mint az azonos mennyiségű vaj elfogyasztása esetén.

Vajjal a gombás fertőzések ellen

A vajban lévő laurinsavról bebizonyosodott, hogy hatásos a Candida és más gombás fertőzések ellen. Ezenkívül igen sok benne az A-vitamin is, ami igen fontos a mellékvese és a pajzsmirigy normál működéséhez.

Bár a vaj jobb választásnak tűnhet a margarinnal szemben, a túlsúlyos vagy elhízott embereknek gyakran azt tanácsolják, hogy inkább inkább az alacsony transzzsír-tartalmú készítményeket ajánlják, mivel ez megelőzheti a vér koleszterinszintjének emelkedését és így a szívbetegségek fellépését.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Margarin vagy zsír? 7 tévhit a zsiradékokról



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# vaj # margarin # egészséges táplálkozás # egészség # szív- és érrendszer # táplálkozás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés