Ezeket látta már?

Vastagbélrák: ezek az ételek drámaian növelhetik a tumor kockázatát!

Dietetika
2024. augusztus 15. 17:34
vastagbélrák, végbélrák, oka, tünete, esélye, étel

Ne becsülje alá, amikor azt hallja, hogy az étkezési szokásaink a rák kialakulásának az esélyét növelhetik, vagy épp csökkenthetik!

Dr. Stephen O’Keefe gasztroenterológus azt állítja: hosszútávú járványügyi kutatások támasztják alá, hogy étrendünktől függ a vastag- és végbélrák esélye.

Ha például vöröshúst és feldolgozott ételeket eszünk többet, a kockázat nagyobb, ha viszont rostgazdag ételeket fogyasztunk, a rák esélye csökken. Mindezt pedig a mikrobióma, az emberi bélrendszerben található baktériumkomplexum magyarázza.

Vastagbélrák és végbélrák: meglepő kutatási eredmények

Mi történik beleinkben a hús (fehérje és zsír) és a rost (zöldség) emésztése közben?

Laboratóriumi tesztekből kiderült, hogy a vastagbélben a zsíros és fehérjedús ételek maradékát lebontják egyes baktériumok. Ezen folyamat közben a baktériumok olyan vegyületeket (pl. másodlagos epesavat) termelnek, amelyek gyulladást, illetve rákot okozhatnak. Azon baktériumok viszont, amelyek ugyanott a rostgazdag ételeket bontják le, butirátokat termelnek, amelyek kifejezetten védik szervezetünket a rák kialakulásától.

O’Keefe a Nature Communications szaklapban be is számolt már 2015-ben a témában végzett kutatásáról, amelynek során két húsz fős csoporttal dolgozott – egy vastagbélrákra esélyes afrikai-amerikaival és egy rákra nagyon kis esélyű dél-afrikai csapattal.

Az első csoport eredetileg két-háromszor több állati eredetű fehérjét és zsírt és sokkal kevesebb rostot fogyasztott, mint a második csoport. A kéthetes kísérlet idejére meg kellett cserélniük étrendjüket egymással, vagyis a dél-afrikaiaknak zsírgazdag és rostszegény ételeket kellett fogyasztaniuk: hamburgert, sültkrumplit, palacsintákat, virslit. Az afrikai-amerikaiak ezzel szemben rostgazdag és zsírszegény étrendre tértek át: mangóra, kukoricaliszt alapú ételekre, lencsére.

Helyes étrenddel már két hét után észlelhető változás

A kutató elmondása szerint már két hét után is egyértelmű változásokat lehetett megfigyelni a mikrobák összetételében. Az említett bontóbaktériumok aránya az új étrendhez idomult: a rostbontók az afrikai-amerikai csoportban, a fehérje- és zsírbontók pedig az afrikai csoportban gyarapodtak el, míg a kísérlet kezdetén ennek pont a fordítottja volt igaz.

A zsírgazdag étrend hatására a dél-afrikai csoportnál jelentős gyulladás is észlelhető volt a béljáratban. Mindez arra utal, hogy mind a gyomorbaktériumok, mind pedig az ezek által termelt vegyületek egy kifejezetten komplex rendszer részét képezik és határozottan változtathatóak az étrend finomhangolásával.

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A vastagbélrák 5 korai tünete



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: livescience
# vastagbél betegségei # daganatos betegség # végbélrák # rák # étrend # Kutatás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés