Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ezekből a jelekből is felismerhetjük a depressziót

RV egkal n 2

Bár világszerte milliókat érint, sokan még mindig egyszerű szomorúságként vagy lehangoltságként gondolnak a depresszióra. Pedig ez a betegség valójában igen összetett kórkép, amely zavarba ejtően sokszínű testi és lelki tünetekben is megnyilvánulhat.

Bármely életszakaszban kialakulhat

A depressziót kiváltó okokkal kapcsolatban még ma is sok kérdése van a tudománynak. A hangulatzavar kialakulásának többféle oka lehet, egyebek mellett a testünkben végbemenő hormonális változások is. Szülés után vagy a változókorban könnyebben eshetünk depresszióba, de családi probléma, a mindennapi élet gondjai vagy a hosszabb időn át fennálló stressz is kiválthatja a depressziós panaszokat.

Nem csak lelki tünetei vannak

A depressziót gyakori előfordulása ellenére sem könnyű felismerni. A jellemző lelki tüneteken kívül – mint például a búskomorság, a levertség, az ürességérzés, a bezárkózás, az örömérzet és a motiváció elvesztése – számos testi tünet megjelenése is utalhat rá.

  • Alvás. Feltűnő jel lehet az alvási szokásaink megváltozása. Előfordulhat, hogy lényegesen többet alszunk, mint szoktunk, mégsem tudjuk kipihenni magunkat. De az ellenkezője is igaz lehet: arra is felfigyelhetünk, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk átaludni az éjszakát, vagy hajnalonként rendszeresen felébredünk és éjjel is rossz gondolatok nyomasztanak bennünket.
  • Étvágy és testsúlyváltozás. Az étvágy és ezzel összefüggésben a testsúly jelentős változása is jellemző tünet. Vannak, akik folyamatosan esznek, hogy csillapítsák a szomorúságukat és a belső ürességérzetüket, mások pedig egyáltalán nem foglalkoznak az evéssel, nincs étvágyuk, és nem éreznek éhséget.
  • Libidó és személyi higiéné. A testsúlyváltozás mellett a csökkent libidó és az elhanyagolt személyi higiéné is árulkodó jel lehet – a depresszióval küzdő úgy érezheti, egyszerűen nincs ereje megfürdeni, fogat vagy hajat mosni, vagy egyáltalán csak felkelni az ágyból.
  • Testi fájdalmak. Kevés szó esik róla, de szintén depresszióra utalhatnak a máshogyan nem magyarázható, rejtélyes fájdalmak: például a tartós fej-, hát- vagy derékfájás. Depresszióban szenvedőknél megfigyelhető a fájdalomküszöb csökkenése is, azaz egy korábban elviselhető negatív inger sokkal nagyobb szenvedést okoz nekik. A krónikus emésztőszervi panaszok – például a gyomorfájás, émelygés, hasmenés vagy krónikus székrekedés – hátterében szintén állhat depresszió.

Több, mint szomorúság

A lelki panaszok is messze túlmutatnak az egyszerű, múló szomorúságon. A depressziót kísérő tartós melankólia mellett gyakori tünet az ingerlékenység is. A depresszióval küzdők negatívan ítélik meg magukat, a saját életüket, reménytelennek látják a jövőt, és a múlt hibái, elszalasztott lehetőségei miatt emésztik magukat. Nehezen tudnak a jelenben lenni, élvezni azokat a tevékenységeket, amelyek korábban örömöt okoztak. A depresszió ezen kívül gyakran befolyásolja a koncentrálóképességet és a döntéshozatalt, ami munkahelyi teljesítményromlást, ezzel párhuzamosan fokozatos elszigetelődést eredményezhet.

Sokat segíthetnek apró dolgok is

A depresszió egy nagyon kellemetlen, megterhelő állapot, de megfelelő kezelés segítségével van belőle kiút. Ha úgy érezzük, mostanában minden olyan nehéz és kiveszett belőlünk az életöröm, ne emésszük magunkat, hiszen nem a mi hibánk, hogy rosszul vagyunk! Sok kínzó, rossz gondolat az erejét veszti, ha van kivel megosztanunk a vívódásainkat. Ez lehet a naplónk, egy bizalmas barátunk vagy egy segítő szakember is. Enyhe depresszió esetén gyógynövények is segíthetnek a hangulatunk javításában és a motivációnk fokozásában, de nagy szerepe van mindenféle apró lépésnek: például a napi rövid sétáknak vagy egy-egy részfeladat teljesítésének.

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához