Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ezt kell tudni a felfázásról: kiket érint, hogyan alakul ki, mik a tünetei

uz egkal n 1

A hétköznapokban csak felfázásként emlegetett hólyaghurut, más néven cisztitisz a húgyhólyag gyulladását jelenti, amelyet leggyakrabban baktériumok okoznak. A hólyaghurut tünetei közé tartozik a gyakori vizelési inger, a vizeletürítés közbeni égő érzés. A véres vagy zavaros vizelet, a kismedencei fájdalom és láz olyankor jelentkezik, amikor a fertőzés a felső húgyutakat is érinti.

Nem a hideg okozza, hanem baktériumok

A hideg és a felfázás a közhiedelemmel ellentétben nem függ közvetlenül össze. Ugyanakkor a kismedence lehűlése valóban hozzájárulhat a húgyúti fertőzések kialakulásához. Ennek következtében ugyanis meggyengül a terület helyi védekező mechanizmusa, és a hideg által érintett testrészen könnyebben szaporodhatnak el a baktériumok. Ilyenkor van esélye az E. coli nevű baktériumoknak, amelyek az esetek nagy részében felelősek a hólyaghurutért. Ezek a bélrendszerben élnek, ám előfordulhat, hogy a húgycsőbe, majd a hólyagba jutnak, ahol elszaporodva gyulladást okozhatnak. A kismedence lehűlését a hideg felületen vagy egy hideg helyiségben való hosszas ücsörgés, a télen szabadon hagyott testfelület, vagy a wellnessezés, úszás után magunkon hagyott nedves fürdőruha is okozhatja.

A hüvelyflóra zavara hajlamosít a felfázásra

A betegség bárkit érinthet, ám vannak bizonyos állapotok, tényezők, amelyek még inkább hajlamosítanak a hólyaghurutra. Ilyen a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása, amikor a hüvelyben megtalálható jótékony tejsavbaktériumok száma lecsökken, és emiatt el tudnak szaporodni a kórokozók. Márpedig ezek nagyon könnyen eljutnak a hüvelyből a húgycsőbe, onnan pedig a hólyagba. Mutatjuk, mitől borulhat fel a hüvelyflóra egyensúlya:

  • antibiotikumok használata,
  • bizonyos anyagcserezavarok, például a cukorbetegség,
  • várandósság, menopauza vagy egyéb hormonális változások,
  • szájon át szedett fogamzásgátlók,
  • túlzásba vitt intimhigiénia (irrigálás, intim dezodorok, spray-k),
  • stressz.

Ha sokáig tartogatjuk a vizeletet, hólyaghurut lehet belőle

A vizelet visszatartása szintén hozzájárulhat a felfázás kialakulásához, mert a húgyhólyagban pangó vizelet kedvez a baktériumok szaporodásának. Általánosságban elmondható, hogy meleg, nedves környezetben a baktériumok csíraszáma 17-20 percenként duplázódik, ami azt jelenti, hogy egyetlen baktériumból néhány óra alatt több millió is lehet. Ez magyarázza, hogy miért alakul ki gyorsan a hólyaghurut, ha a kórokozók bejutnak a húgyutakba. Ezért fontos, hogy ne tartogassuk a vizeletünket, ha szólít a természet, mielőbb látogassuk meg a mellékhelyiséget.

Így kezelhető a cisztitisz

A hólyaghurut kezelése általában antibiotikumokkal történik, de fontos a bőséges folyadékfogyasztás is, hogy rendszeres vizeletürítéssel segítsünk a hólyagunknak megszabadulni a kórokozóktól. A tünetek enyhítésében segíthetnek a húgyutakra ható, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó vagy antibakteriális hatású gyógynövényeket (például kukoricabajusz, tövisesiglice-gyökér, tarackbúza-gyökér, medveszőlőlevél) tartalmazó készítmények.

Ahhoz, hogy a fertőzés ne alakuljon ki újra, érdemes odafigyelni a megfelelő intimhigiéniára és a mindennapi, kiegyensúlyozott folyadékbevitelre. Ha antibiotikumos kezelés alatt állunk, alkalmazzunk megfelelő probiotikumokat a hüvelyflóránk védelmében, és védjük a hidegtől a kismedencénket. A sport, az egészséges táplálkozás, a stresszmegelőzés pedig ahhoz járul hozzá, hogy erős maradjon az immunrendszerünk, és megvédjen bennünket a betegségektől.

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához